De kracht van vrouw zijn | EDITORIAL

Kracht, ofwel sterkte, vermogen. Ook van abstracte begrippen. Aldus de Van Dale. Toch, wanneer ik aan kracht denk, dan komen er vooral masculine eigenschappen in mijn gedachten naar boven. Spierballen, fysiek sterk zijn. Ik denk aan weinig abstracte dingen. En ook niet direct aan de kracht van vrouw zijn. Want dat is wat mijn generatie toch wel leerde. Kracht meet je met touwtrekken, fysieke inspanning. En daar zijn mannen nou eenmaal beter in. Uitspraken zoals ‘empowered women, empower women’ dateert in ieder geval niet uit de jaren negentig. Maar we leven in een andere tijd dan waarin we (ik in ieder geval) opgroeiden. Wij leren andere dingen. En leren onze kinderen andere dingen. De kracht van kwetsbaarheid, de onzin van klassieke rolverdeling en de kracht van samen een verschil maken.

Ik heb nog maar de intro geschreven en ik denk nu al; dit is best een ingewikkeld en tegelijkertijd prachtig thema. Het thema KRACHT. Vandaag de dag is een krachtige vrouw, een vrouw die mentaal sterk is. Gewapend tegen het geweld van de hedendaagse moderne maatschappij. Zij kan andere inspireren met haar woorden, met haar doen en laten. Zij motiveert andere vrouwen om op zoek te gaan naar wat zij waard zijn als het aankomt op het leven. Het leven waarin er zoveel van ons wordt verwacht. Waarin de lat onmogelijk hoog ligt en ver bij onszelf vandaan. Waarin het vuur dat zo krachtig kan branden ineens uitgeblust raakt omdat we de verbinding met onszelf kwijt raken. Omdat we lauter relativeren en vergeten te voelen. Eigenlijk vooral omdat we er zelf niet in geloven dat wij die krachtige vrouw zijn.

kracht vrouw zijn krachtige vrouw op strand

Ik heb nieuws voor jou, dat zijn we wel. Dat ben jij wel! Ook al leren we met vallen en opstaan wat het betekent om vrouw te zijn in deze tijd, om mij heen zie ik alleen maar krachtige vrouwen. Vrouwen die moeder zijn geworden, die carrière maken, die dromen achterna gaan. Vrouwen die vreselijke ziektes overwinnen, die tegenslagen te verwerken krijgen en groot verdriet moeten dragen. Maar die er vaak zelf niet in geloven dat zij die krachtige vrouw zijn vol zelfvertrouwen, daadkracht en positieve energie. Maar in strijd zijn met de buitenwereld en het gevoel dat zij constant falen. Zo zonde. Zonde van wie je bent, zonde van alles wat je kan beteken voor anderen en zonde van de liefde die jij in je hebt om te delen.

Laten we deze maand samen op zoek gaan naar jouw kracht, als vrouw, als moeder, als mens. Naar vertrouwen op je intuïtie, naar daadkracht en kwetsbaardheid. Want ook jij bent een prachtige mens, een krachtige vrouw.

Liefs, Anouk

Met de volgende tags: