Kom in je kracht

Sanne is moeder van twee dochtertjes en founder van de Moederacademie. De plek voor (kersverse) mama’s die de verbinding met zichzelf en hun eigen behoeften willen terugvinden. Daar begon ze niet zomaar mee. Zij ondervond zelf hoe heftig het moederschap is en deelt haar verhaal hier.

Ik weet nog precies hoe ik me voelde, tijdens die eerste prille maanden (of misschien wel jaren) van het moederschap. Ik voelde me overweldigd door dit nieuwe leven. Ik was het contact met mezelf kwijt, de wasmanden raakten nooit leeg, elke nacht was onderbroken. Ik had geen controle over mijn leven meer, laat staan dat het me lukte om alles perfect te doen.

En ik dan?

Ik kwam mezelf keihard tegen. Zo leek het me ergens wel fijn om even in mijn eentje de deur uit te gaan – zodat ik weer wat kon opladen -, maar ik durfde die ruimte niet echt in te nemen binnen mijn relatie. Ik was toch degene die alles op zich nam? En: een goede moeder kan zich toch gewoon wegcijferen voor haar kind? Wat is er mis met mij?

(lees ook: Lekker op je bek gaan)

Ik voelde me moe, geïrriteerd, van mijn padje en vooral ook: machteloos.

Want het leek me allemaal te overkomen, dit nieuwe leven. Het ging niet zoals ik wilde, maar ik voelde geen ruimte om hierin iets te veranderen. Ik voelde me een slachtoffer. Totdat een vriendin tegen me zei: besef je wel dat dit allemaal keuzes zijn?

Hoezo is dit mijn keuze?

Eerst werd ik boos op die opmerking. Ik snapte ‘m ook niet helemaal. Hoezo keuzes? Maar gaandeweg viel het kwartje. Ik zag het. Ik zag dat ik mezelf – onbewust – tegenhield in wat ik echt wilde. In waar ik echt in wilde geloven.

Ik zag dat ík degene was die mezelf tegenhield om die tijd voor mezelf vrij te maken. Omdat ik verstrikt was in al mijn oude overtuigingen, over wat een goede moeder zou zijn en doen. Omdat ik mezelf niet durfde uit te spreken bij mijn krachtige partner. Omdat het veiliger en vertrouwder voelde om alles alleen te doen. En zo hield ik mezelf in alles tegen.

Ben ik wel echt een slechte moeder?

Totdat ik inzag: ik kan ook ergens anders voor kiezen. Ik kan beginnen met onderzoeken waarom ik bepaalde dingen zo moeilijk vind. Wat zit hieronder? Welke angsten, pijnen, onzekerheden en overtuigingen zijn dat?

Vind ik wel écht dat ik een slechte moeder ben als ik tijd voor mezelf neem? Of geloof ik eigenlijk iets anders?

En zo ben ik elke steen om gaan keren. Waarom vind ik het moeilijk om ruimte in te nemen binnen ons gezin? Waarom wil ik alles onder controle houden? Waarom wil ik het perfect doen? Welke pijn zit er onder dat ik niet voor mezelf durf te gaan staan?

Bewust kiezen

Elke keer als ik me bewuster raakte van waarom ik de dingen deed zoals ik die deed, pakte ik een stukje vrijheid en eigenheid terug.

Ik hoefde me niet meer te laten leiden door oude pijnen en overtuigingen, maar door wat ík graag wilde en mezelf gunde. Door mezelf te geven wat ik nodig had om de best mogelijke moeder voor mijn kindjes te kunnen zijn. En wat ík nodig had om mij zo gelukkig, energiek, zinvol en gezond mogelijk te voelen.

Moraal van dit verhaal?

Als je bereid bent de pijn onder jouw gedrag te erkennen en voelen (want dat is het vaak: een diepe pijn), dan zet je jouw krachteloosheid om in kracht.

Dat is zo mooi aan pijn erkennen: als jij het er liefdevol laat zijn, dan vloeit die spanning weg. Is het gezien. Mag het er zijn. En maak je juist – door het er simpelweg te laten zijn en te voelen – de weg vrij voor wat jij écht wilt in je leven.

Ben jij bereid om te voelen? Dieper te gaan? Op een diep niveau bewust te raken van hoe jij nu stagneert?

En ben jij tegelijkertijd bereid om steeds meer in jouw kracht te gaan staan? Die verlangens en dromen toe te laten en aan te wakkeren? De stappen te gaan zetten waar jouw hart en ziel om vraagt?

Kom in je kracht, lieve mede-mama! Life is good on the other side. 😉

Liefs, Sanne

Ben jij een mama die het contact met zichzelf wat is kwijtgeraakt? Wil je dit weer terugkrijgen en daarmee meer leren kiezen voor jezelf? Sanne heeft een gratis online mini-training

Je volgt Sanne op Instagram via @de.moederacademie


Volg jij @momspiration.nl al op Instagram?