momspiration relax egmond aan zee

It’s time to relax lieve mama | EDITORIAL

Wij, mama’s, zijn net topvoetballers. We zijn een kei in (heel veel) ballen hooghouden. Dat wat onze partners kunnen laten rusten of niet opvalt, pakt moeders het op en regelt het wel ‘even’. Ik kan je 1001 voorbeelden geven, maar je weet precies wat ik bedoel. Daartegenover staat je rust pakken, het rustiger aan doen en gewoon ‘even’ een tandje minder. Iets wat we allemaal wel weten en al eens gehoord hebben, maar het is een lifetime long journey voor velen en verloopt vaak met vallen en opstaan. “Komt wel goed schatje” zou ik soms (achteraf) tegen mezelf willen zeggen nadat ik weer eens een periode (een dagdeel of aantal weken) als een kip zonder kop rond heb lopen rennen. Stapje voor stapje worden we (ik scheer ons even over één kam) er beter in. Iets met ouder worden, meer wijsheid, meer ervaring en meer los kunnen laten. Maar er valt altijd nog wat te leren en te verbeteren. En soms een beetje heel veel. Ik ben nog geen moeder tegengekomen die dé perfecte balans (of misschien kan ik beter zeggen het perfecte tempo) heeft gevonden en heeft weten vast te houden. Jij wel?

Mijn fietsgedrag is typerend voor hoe ik afgelopen weken in het leven heb gestaan: altijd net 3 minuten te laat vertrokken. Ohja, nog even dit pakken, dus inmiddels 4 minuten te laat. “Nee Mick, mama haalt de fiets wel even van het slot” heb ik mezelf regelmatig horen zeggen tijdens de ochtendrush, want geen tijd voor een peuter die de sleutel in de verkeerde kant van het slot probeert te steken (en natuurlijk geen hulp wilt), Al zingend probeer ik hem af te leiden in de hoop een driftbui te voorkomen. Daarbij grote broer Levi die ondertussen een verhaal vertelt en ik aan zijn intonatie hoor wanneer ik reactie moet geven, want écht luisteren lukt me even niet. Eindelijk iedereen op de fiets inclusief de benodigde uitrusting voor de dag en tijd voor actie in de taxi: standje power en gaan. Letterlijk en figuurlijk.

TO REMEMBER: SLOW DOWN  

En zo zat ik ook in de eerste vakantieweek op de fiets richting de stad. Mijn geliefde elektrische fiets op standje 5 (power) en dan toch altijd nog even extra aanzetten met de beentjes. Altijd nèt even een tandje harder en sneller dan comfortabel. Waarom? Vaak ook wel omdat ik aan de late kant ben. Maar ook vaak (misschien wel vaker dan vaak) zonder reden. Gewoon. Omdat ik dat zo doe. Vol tempo, even snel van A naar B. Sjoef. Tot daar een inzicht kwam, halverwege het fietspad ergens tussen Katwijk en Leiden. Het inzicht dat de fietstocht ook een leuk moment kan zijn, zonder haast en zonder functie of doel an sich. Slow down Mar, kijk om je heen. Kijk om je heen zoals Mick dat doet met de prachtige kinderlijke bril die hij op heeft. Bewonder. Verwonder. Er is geen reden om te haasten. En al was die er misschien wel, er is ook een hier & nu. En dat hier & nu is zó belangrijk.

Rust. Vertragen. Slow down. Ik zou het met een geel memoblaadje op mijn fietscomputer moeten plakken. En nog 82 gele memoblaadjes door het gehele huis. Rust heb ik niet in mijn kont gehad afgelopen weken. Maar wel in mijn hoofd: als wens. Tijd om daar wat aan te doen.

Thema RUST

Het nieuwe thema op MOMspiration voor komende maand is RUST. Slow down. We gaan je inspireren over het hoe, wat & waar om rust te creëren en rust te kunnen behouden, voor nu en voor later. Voor in de vakantie en voor buiten de vakanties.

En zoals bij zoveel verhalen hier op MOMspiration: dit is een grote note to self. Ik kan knallen als een malle en ergens helemaal voor gaan. Of dat nou voor werk, de blog of mijn gezin is. Als ik ergens voor ga, dan doe ik dat voor de volle 100 %. Met complete overprikkeling achteraf, die het soms waard is (en soms ook niet). Dus ik kan het allemaal zo mooi vertellen (of schrijven) deze maand, maar ik loop vaak regelmatig tegen een muur op. Gewoon vol, met een pijnlijke bult na afloop die me nog regelmatig laat herinneren dat ik even een misstap heb gemaakt. Oeps. Foutje.

Voor jou en voor mij

En daarom komende maand hier inspiratie rondom het thema RUST. Voor jou en voor mij. Rust in je lichaam, rust in je hoofd, rust in moment, rust in je doen en laten, rust in je gezin, rust in je huis. Rust op zoveel vlakken.

Vier letters, zo kort, maar zó belangrijk. Rust is essentieel. We weten het, we voelen het.

Rust is een wens. Rust is maakbaar. Ook voor jou, ook voor mij. It’s time to relax lieve mama. Deze maand en de tijd daarna. We are working on it. En mocht je het nodig hebben, onthoud: “Komt wel goed schatje”.

Liefs, Marjolijn

Met de volgende tags: