Blogs 2020

Boeken die je deze zomer nog wil lezen

Lezen, daar word je zo heerlijk rustig en ontspannen van. Wegdromen, terwijl je pagina na pagina verslindt. Maar waarom wachten we dan altijd tot het vakantie is?

Waarom maken we ‘s avonds niet wat meer tijd om te lezen en laten we de televisie eens wat vaker uit? Tja, wie zal het weten? Nou, misschien weten we het wel. Want na een dag hard werken als juf, schoonmaakster, lunchjuffrouw, politieagent én leuke moeder heb je wellicht meer behoefte aan televisie kijken. Even helemaal nergens over nadenken. Kijken naar Theo die een foodtruck gaat beginnen of bingewatch je liever je favoriete serie. Snappen wij.

Leestips voor mama’s over ouderschap

Vakantie is dan toch ineens het uitgelezen moment om een boek te pakken. Lekker buiten in de zon, op het strand, voor de tent, op anderhalve meter afstand of gewoon voor het slapen gaan. Het perfecte moment om iets leuks en iets nuttigs te lezen. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met onze favoriete boeken (over ouderschap) voor de zomer van 2020. Of gewoon voor de rest van het jaar. Want meer lezen is nooit een slecht plan als je het ons vraagt. Overigens geen lijst met romans, fictie of kookboeken. Maar boeken die je als mama een stapje in de goede richting (whatever that may be) brengt. Boeken die je helpen om bewuster te worden van wat je doet en denkt als mama over ouderschap en opvoeden.

5 fijne boeken over ouderschap

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Over dit boek willen wij eigenlijk alleen maar zeggen: believe the hype én lees dit boek! Maar goed, laten we iets meer vertellen over de inhoud. Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap. Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Zonder oordelen. Het is een boek vol liefdevol advies over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan – waardoor het uiteindelijk goed zal komen. Kortom hét boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen, en je kinderen blij zijn dat jij het doet.

De moedermaffia

De moedermaffia bestaat. Dat wisten wij al (lees ook Een serieuze vraag: Bestaat het echt, An?) In dit boek neemt de zwangere Merel je mee in verhalen en beschrijft ze op een grappige manier de typen moeders die zij ontdekt. Merel is zwanger, en één ding weet ze zeker: ze zal nooit zo worden als haar zus, die alleen nog maar oog heeft voor haar zoontje. Met gezonde tegenzin waagt ze zich aan een cursus zwangerschapsyoga, waar buiken in alle maten op haar wachten. Ze ontmoet Lies, Wendy, Marjet en Ilona, geen van allen het type vrouw waar ze vriendschap mee zou willen sluiten.

Nog voordat Merel ‘baby’ kan zeggen, wordt ze meegezogen in het verbale geweld van de moedermaffia. Ongewild wordt ze geconfronteerd met zenmoeders, overbezorgde moeders, duurzame moeders, chaotische moeders, werkverslaafde moeders, helikoptermoeders en thuisblijfmoeders. Naarmate haar zwangerschap vordert, ontstaan er onverwachte vriendschappen en ontdekt ze de belangrijkste les van de moedermaffia: iedere moeder doet het op haar eigen manier.

Dagboek van een verloskundige

Dit boek van Marlies Koers werd een aantal keer getipt door onze Instagram-volgers. Marlies Koers neemt je in ‘Dagboek van een verloskundige‘ een jaar lang mee in haar hectische en onvoorspelbare leven. Van spreekuren tot spoedsituaties en van bijzondere momenten tot groot verdriet: een jaar vol eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen en een ode aan het vak in al zijn complexiteit. Van grote hoogtes naar diepe dalen en van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat alles soms in één dag. Dit boek geeft een unieke en openhartige kijk achter de schermen van een van de mooiste, intiemste en zwaarste beroepen.

Mild ouderschap

Mild ouderschap. Zelf tijdens de woedeaanval in de supermarkt. Je snapt, wij waren om. Dit moet goed zijn. ‘Mild Ouderschap‘ is een zachtmoedig maar doortastend pleidooi voor mildheid tegenover jezelf, je kinderen en je omgeving. Haal eruit wat erin zit en wat past voor jou en je gezin. Het is geen tien-stappenplan richting perfect ouderschap, noch een weloverwogen strategie om je kinderen te doen gehoorzamen. Het kan je wel leren dat gevoel te vertrouwen, zelfs als het indruist tegen adviezen van je omgeving of tegen je eigen constructie van de ‘perfecte’ ouder.

Wat ons betreft een must-read voor iedere (aanstaande) mama!

De jongen, de mol, de vos en het paard

Dit laatste boek gaat niet direct over ouderschap. Maar is wat ons betreft wel een prachtig boek met een bijzonder verhaal en een mooie boodschap. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, vertaalt door Arthur Japin, is een verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn.

“Wat wil jij worden als je groot bent?” vroeg de mol. “Lief” zei de jongen.

De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert. Fantastisch om samen met je kind te lezen.

Er zijn vast nóg heel veel meer prachtige boeken! Heb jij een tip? Wat is bij jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog!

Op zoek naar meer boekentips?

Lees ook: Voorlezen aan je kleintje? Dit vinden wij de allerleukste boeken!

Lees ook: Montessori voor thuis; dit is mijn ervaring


Heb je deze blogs al gelezen?

Opvoeden is afwegen

Veel moeders hebben het gevoel dat ze altijd tekort schieten. Bijvoorbeeld omdat ze haar baby na een paar dagen naar zijn eigen kamer verplaatste vanwege alle geluidjes die haar wakker hielden. Omdat ze gisteren pizza bestelde in plaats van een verse maaltijd kookte. Omdat vanmorgen de televisie twee uur aan stond, terwijl ze ook boekjes…

Moederschap met twee vingers in je neus

Was het maar echt zo. Het moederschap. Dat je dat met twee vingers in je neus gewoon kon doen. Af en toe dan. Als ik mazzel heb lukt het mij momenteel nog net om af en toe een vinger in de lucht te steken. Welke, laat ik even achterwege. Gewoon, wanneer het je allemaal te…

Babygebaren, is dat nou echt zo handig?

Een huilende baby die je niet kan troosten. Een gefrustreerde dreumes die niet duidelijk kan maken wat hij wil. Je hoofd draait overuren, want wat wil mijn kind? Wat probeert het mij te vertellen? Doe ik het wel goed? Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Hulp vragen is namelijk helemaal niet erg. Hulp…

Deze blogpost bevat affiliate links*.

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.