Vakantie in eigen tuin

De vakantie is dit jaar anders dan anders. Veel mensen maken dit jaar de keuze om dichterbij huis te blijven of om misschien helemaal niet te gaan. Ook wij hadden dit jaar allemaal mooie reisplannen die in het water vielen: een tweeweekse treinreis door Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Hongarije in het voorjaar en 2 heerlijke weken relaxen in Italië net voor de start van de officiële zomervakantie (lang leve het nog niet leerplichtig zijn!). Maar goed. Het voorjaar werd niks. En al vrij snel daarna werd duidelijk dat de zomervakantie ook in het water zou vallen. Al was het maar omdat de camping waar we heen zouden gaan nog niet open ging en het vliegtuig niet zou vliegen.

Dus dit jaar blijven we in Nederland. Naast een weekje Zeeland, is de reisagenda dan ook flink leeg. Maar het is en blijft vakantie, dus tijd om die agenda te vullen met leuke dingen in en om het huis waar zowel kind als papa en mama blij van worden.

Tip 1: Zomer-speurtocht

Bij deze komt je creativiteit om de hoek kijken. Want je moet er even wat aan voorbereiden, maar als je dat gedaan hebt is plezier gegarandeerd. Verzin leuke opdrachten die de kids kunnen uitvoeren. Als je nog te klein zijn om te lezen, lees jij de opdrachten voor. Denk aan de volgende opdrachten:

 • Iets zoeken (“Zoek de xxx”).
 • Een plek zoeken in huis of in de tuin (“Waar is de xxx?”, helemaal leuk als je het lekker cryptisch omschrijft! Misschien wel in de vorm van een klein gedichtje… Maar misschien draaf ik nu wat door).
 • Opdrachten die ze uit moeten voeren (“teken xxx” of “leg xxx in de goede volgorde”).
 • Spelletjes die ze moeten doen (“vis zonder handen xxx uit het zwembadje”, “spring 5x over deze stokken”, “slalom tussen de pionnen” etc.).
 • Bij elke goed uitgevoerde opdracht ontvangen ze de volgende opdracht.
 • En als ze alle opdrachten goed uitgevoerd hebben, is er natuurlijk een mooie prijs! Een lekker ijsje doet het bijvoorbeeld AL-TIJD goed.

Een paar handig tips voor een speurtocht:

 • Maak de speurtocht niet te lang, want anders ben jij de enige die op gegeven moment nog aan het speuren bent. 
 • Maak een mooie kaart van je huis/tuin en teken daar de plekken in waar ze de opdrachten kunnen vinden.
 • Maak er een thema speurtocht van door bijvoorbeeld te gaan schat zoeken in piraten kleding (of laat ze tijdens de speurtocht zelf een ooglap maken en een zakdoek om hun hoofd knopen)

Tip 2: Varen

Ook als je geen boot(je) hebt, niet aan het water woont en geen vaarbewijs hebt, is varen te leuk! Je kunt overal bootjes huren om lekker een paar uur mee het water op de gaan. Dan kan in de stad, maar ook op de plas. Allebei leuk! Neem lekkere hapjes en drankjes mee en maak er een paar fijne uurtjes van. Dagje vakantie in eigen land: check!

TiP 3: IJsjes maken

Ijsjes zijn natuurlijk altijd een goed idee! Wij hebben op vakantie altijd de regel dat je elke dag een ijsje moet eten 😉 Maar de meeste ijsjes zijn natuurlijk net iets minder gezond. Het goede nieuws: je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Minstens net zo lekker en een veel gezonder.

 • Fruit (lekker veel van wat je lekker vindt); kan overigens ook prima diepvriesfruit zijn
 • Een paar eetlepels yoghurt
 • Scheutje appelsap of water op gevoel
 • Blender

Gooi het fruit in de blender. Doe er een paar eetlepels yoghurt door en eventueel een scheutje water of appelsap als het te dik is. Je moet het goed kunnen schenken in de ijsvormpjes. De favorieten hier in huis:

 • Mango / banaan / paar blaadjes munt / kokosyoghurt
 • Rood fruit / appel / (soja)yoghurt / scheutje appelsap

TIP 4: Picknicken

Ik houd er zo van. Kleedje mee, lekkere dingen halen en maken, speelgoed mee, boekje. Dat soort dingen. En dan gezellig picknicken. En dat kan dus ook gewoon in de tuin! Sterker nog, wij doen het in de winter ook wel eens gewoon in de woonkamer. Omdat het kan en gezellig is! Met een lekkere salade, fijne broodjes, fruit en natuurlijk wat lekkers 🙂 En picknicken kan ook heel prima als diner. In dat geval bv met lekkere tapashapjes die je ’s middags samen maakt (of koopt).

TIP 5: Aftelkalender maken

Deze is ook voor mama. Samen een kalender maken tot de school weer begint. Eentje waar je ook alle leuke uitstapjes en activiteiten op kunt zetten. Zodat je weet wat er komen gaat, maar ook zodat je later nog eens terug kunt kijken wat je allemaal gedaan hebt in de zomer.

TIP 6: Dagje waddeneiland

Instant vakantiegevoel als je een dagje naar een waddeneiland gaat. Een vroege boot heen pakken, lekker fietsen huren, onderweg lunchen, koffietjes drinken en spelen op het strand en dan een late boot weer terug. Ben je 1 dag helemaal even weg! Zodra je die boot opstart komt het vakantiegevoel meteen (P.S. denk wel even aan het verplichte mondkapje…).

TIP 7: Kamperen

Laat ik beginnen met zeggen dat kamperen niet mijn ding is, dus dat dit niet valt in de categorie ‘kamperen voor gevorderen’. Maar kamperen kan ook voor de echte amateurs. Maak een tent in de woonkamer door alle matrassen naar beneden te slepen en bij de bank met lakens een afdak te maken. Kussen erin, kerstverlichting ophangen en klaar is kees. Vinden ze fantastisch. Hetzelfde concept werk in de tuin, luchtbedden neerleggen, stokken in de grond met een laken erover en tadaa: een tent. Dat laatste zou ik overigens alleen doen als ze je zeker weet dat het en warm en droog blijft. Anders wordt het alleen maar gedoe.

En natuurlijk kun je ook weer naar de kinderboerderij, het strand, een pretpark of een speeltuin. Ook leuk! Maar soms is een keertje wat anders ook wel eens fijn!

Veel zomerplezier!

Liefs, Leila