Column

Zonder hashtags & filters

Het september issue. September voelt voor mij altijd als de 2e helft van het jaar. Wie een beetje kan tellen, weet dat het helemaal niet de helft van het jaar is. Het jaar duurt namelijk nog 4 maanden. De maand waarin we de zomervakantie achter ons laten en menig mama ineens weer een overvolle agenda heeft. Ondanks dat zij zich tijdens de vakantie had voorgenomen om meer rust te nemen. Over rust hebben we, hoe toepasselijk, afgelopen maand geschreven. Dus als jij je herkent in die mama met overvolle agenda, dan wordt het tijd om even terug te bladeren in ons online magazine.

Het leven is online

Zo voelt het inmiddels wel een beetje. Alsof dit de opening is van onze zevende(!) editie. Iedere maand weer verschijnen er prachtige verhalen online, tips, handigheidjes, herkenbare uitdagingen en grappige momenten. Van alles, wat wij willen delen met jou. Om jou te inspireren om bewuster in het leven te staan als mama en als vrouw. En wat we heel makkelijk kunnen delen met jou, want alles is online. Ik zou het eigenlijk willen aanvullen met: online is alles. Want soms voelt het wel zo. Alsof alles zich tegenwoordig online manifesteert. Het leven online. Helemaal toen we met z’n allen thuisbleven. Toen was er ineens online school en waren er online sportlessen, online verjaardagen en online vrijdagmiddagborrels. Online boodschappen bleek ook ineens de ideale uitkomst, mits je een bezorgmoment wist te bemachtigen.

De negatieve kant van online zijn

Online zijn is niet altijd iets wat als positief wordt beschreven. We zijn verslaafd aan sociale media, online winkelen zorgt voor lege winkels(traten), en op social media laten anderen alleen de hoogtepunten zien. Het maakt je onzeker. Bovendien gebeuren er dingen online waar de honden geen brood van lusten en waar we onze kinderen tegen willen beschermen. De online wereld is ontastbaar. Als je telefoon weglegt, je laptop dichtklapt, dan is het er even niet meer. Dat is het weg, dan ben je los. Disconnected. Maar ja, hoe weet je dan wanneer het gaat regenen, reserveer je een plek op je favoriete stekje en hoe weet je dan waar anderen uithangen?

Het is bijna iets magisch. Eerlijk gezegd ben ik soms wel jaloers op mensen die dus veel minder bezig zijn met wat er online allemaal gebeurt. Die de inloggegevens van hun Instagram-account zijn vergeten. Die werkelijk geen idee hebben wat Tiktok is en de namen van grote YouTubers niet kennen. Lijkt me heerlijk.

Lees ook: Doe eens even relaxed, mama

Ik zou nooit zo’n mama zijn

Ik maak zelf bijna dagelijks Instagram concent, heb een YouTube kanaal (voor zover dat zo mag heten), Pinterest gebruik ik ook nog wel met enige regelmaat, evenals LinkedIn. En Facebook weet mij heel soms nog te boeien. Mijn Twitter-account heb ik onlangs verwijderd. Oh, dan is er nog WhatsApp. Daar zijn de meningen over verdeeld of dit wel of niet onder sociale media valt. Maar dan is het tijd voor de bekentenissen van een mama, want ik zou wel een mama zijn die niet in het bijzijn van haar kind doelloos op haar telefoon zit te scrollen. Filmpjes kijken was ook not done én je kind op sociale media delen? Dat laatste blijft een interne strijd.

Maar waarom vind ik dat allemaal? Waarom hecht ik daar waarde aan? Hoezo kun je eigenlijk niet een filmpje opzetten zodat je even 10 minuten de was kunt opvouwen? Ik mijmer regelmatig over hoe het zou zijn als ik helemaal niet meer online zou zijn. Gewoon boodschappen doen op de markt en leuke uitstapjes per ongeluk vinden in de krant en dan telefonisch een reservering maken. Koken uit een kookboek en op televisie gewoon kijken naar het nieuws. Hoe groot is de invloed eigenlijk van de dingen die ik online zie, op mijn leven, op het moederschap, op mijn kind? Gewoon op de dagelijkse dingen? Ik schreef er eerder al een column over, maar ik denk dat ik er nog wel zoveel meer over kan blijven vertellen.

Zoveel inspiratie online

Daarnaast betrap ik mezelf ook wel eens op doelloos scrollen (als Oscar slaapt), winkelmandjes vullen met items die ik niet nodig heb en flauwe filmpjes kijken. Waarom houdt die online wereld ons dan zo bezig? Laat ik voorop stellen dat het mij ook heel veel positieve dingen heeft gebracht. Connecties, fotografie opdrachten, samenwerkingen, inspiratie, cursussen en ook een heleboel dingen die zich vervolgens offline afspelen. Bovendien, als ik niet online was geweest, dan zat jij nu niet deze editorial te lezen. Dan had ik Annette nooit leren kennen, dan hadden Marjolijn en ik nooit MOMSPIRATION 2,0 gelanceerd met een fantastische groep mamabloggers, enzovoorts.

Niet het echte leven

Regelmatig wordt er gezegd dat online, of sociale media, niet het echte leven is. Het leven online is leuker en mooier dan de werkelijkheid. Met filters, dus laat je niet in de maling nemen. Is dat echt zo? We zoeken het deze maand uit. Met inspiratie van een online ondernemer en verhalen over de online wereld. Handige tips over dingen die je juist online wilt doen! En wat leren we onze kinderen eigenlijk over online zijn? Je leest het deze maand.

Dan ga ik nu weer offline. De was doen, stofzuigen en de keuken boenen. Want we weten allemaal offline is het leven veel leuker.

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.