offline genieten met mijn gezin

momspiration mamablog social media break offline vakantie

Wanneer je iets doet wat niet binnen de lijntjes van het gedrag van de gemiddelde Hollander valt, regent het opmerkingen. Eerder schreef ik een blog over de geplande social media break op onze zomervakantie. “Je lijkt wel gek!” was een van de eerste reacties die ik mocht ontvangen. Ik zei het je… Je doet iets anders dan ‘de rest’ en dan komen de gezellige opmerkingen je zonder te vragen tegemoet. Altijd leuk (en dat vind ik echt!). Want deze opmerkingen zijn eerste ondoordachte reacties, vaak aannames. Het leuke is wanneer ik mijn verhaal (mijn motivatie) achter de uitdaging vertel, de gemaakte opmerkingen niet herhaald worden. De ondoordachte opmerking heeft plaats gemaakt voor begrip, respect of in sommige gevallen voor een gedeelde wens. Want vaak zit er zoveel meer achter een eerste reactie en als een inhoudelijk gesprek dan voor verbinding kan zorgen, ben ik een blij mens. Maar goed, ik dwaal af. Terug naar de social media break in Frankrijk.

Ik wil met volle teugen kunnen genieten. Ik wil 100 % in het hier en nu willen zijn (dus met volle teugen willen genieten van mijn gezin) stond voor mij hoger op mijn prioriteitenlijstje dan mijn dagelijkse rondjes Instagram en Facebook. En natuurlijk bestaat er ook een gezonde combinatie van bovenstaande, maar voor mij was de vakantie een mooi moment om eens achter mijn oren te krabben en te achterhalen waarom ik doe wat ik doe en wat er gebeurt als ik dat even niet meer doe (op het gebied van social media dan hè?). Het klinkt een beetje vaag hè? Whatever, het was tijd voor mij om patronen te doorbreken en bewuste keuzes te maken met een goede portie motivatie.

Een vakantie zonder prikkels

Het is nooit mijn intentie geweest om social media geheel te verlaten. Daarvoor ben ik te verslaafd. Nee grapje, daarvoor vind ik het veel te leuk. Als ik kijk naar afgelopen jaren, heeft (vooral Instagram) mij veel gebracht. Nieuwe vriendschappen, prachtige gesprekken, leerzame inzichten, leuke samenwerkingen. Er valt zoveel positiefs te halen uit social media, maar dan moet je er wel voor openstaan en het ‘goed’ gebruiken. De weken voor de vakantie zat ik in een ‘sleur’ van koekeloeren naar anderen (vooral de stories vind ik zo mega verslavend en soms ook behoorlijk doelloos) op momenten dat het eigenlijk niet handig was om te doen. Laat staan dat ik er mindful naar keek…. alles behalve dat. Daarom was het tijd voor een uitdaging: de viva la France-vakantie zonder social media. Daaag prikkels!

De leukste reacties op een rij

De meest gegeven reacties op mijn uitdaging (die verrassend genoeg heel vaak met een “Maar…” begonnen):

“Maar dan krijg je niets mee van de wereld om je heen…”

Oh mensen, I love that feeling. Het is heerlijk om je op bepaalde momenten terug te trekken in je eigen bubbel. Hoeveel ik ook van gezelligheid houd, ik kan een enorme einzelgänger zijn. Ik heb er bewust voor gekozen om wel gebruik te maken van WhatsApp zodat ik contact kan houden met de opa’s en oma’s thuis, mijn vrienden en anderen die ik graag wilde spreken. Ik wilde mezelf echt niet afsluiten voor de rest van de wereld (dat bewaar ik nog even voor een andere keer). Sowieso ga ik ervan uit dat de directe mensen om mij heen mij persoonlijk contacten over belangrijke zaken. Hoe gemakkelijk ook sommige berichten gedeeld kunnen worden via social media, hecht ik zelf enorm veel waarde aan een persoonlijk berichtje of telefoontje. En de mensen om mij heen weten dat. Die doen dat al omdat ze dezelfde drijfveer hebben. Ja, ik mis behoorlijk wat foto’s, berichten en reacties over het dagelijks leven van mijn online vrienden. Maar die informatie draagt voor mij niet bij aan een fijnere vakantie. Dat is voor mij informatie die ik achteraf ook kan terugkijken, als ik daar behoefte aan heb. Ik kon geen knallend antwoord geven als ik de vraag “Wat zou er gebeuren als je deze informatie een tijdje zou missen?” moest beantwoorden. Geen voldoende overtuiging om mijn uitdaging aan te passen.

“Maar dan kan je je vakantiekiekjes niet delen…”

Ik deel mijn vakantiefoto’s dus niet ten tijde van onze vakantie, dat klopt. Maar dat doe ik sowieso bijna niet Achteraf zijn onze zomerse plaatjes ook nog heel leuk om te zien en te delen. En dat ga ik dan ook zeker doen. Het heeft voor mij geen meerwaarde om de foto’s per direct op vakantie te moeten uploaden.

“Maar dat gaat je veel volgers kosten…”

Ik moest even denken over deze opmerking. Mijn wenkbrauwen schoten ook direct in fronshouding toen dit tegen me gezegd werd. Ik ben niet zo bezig met volgers. Sinds ik The Social Good Girl volg op Instagram ben ik mij ook heel erg bewust van échte volgers. En wanneer heb je veel volgers? Wie bepaalt dat? En dan… dan heb je meer volgers en dan…? Voor mij hangt dat niet samen met bepaalde inkomsten aangezien het niet mijn bedrijfsaccount is.
Natuurlijk kan ik hier ook inhoudelijk antwoord op gaan geven en natuurlijk vind ik het tof als er steeds meer mensen mijn gedachtenkronkels en updates volgen. Maar ik zal de invulling van mijn vakantie niet laten bepalen door de mogelijkheid om volgers te verliezen.
En weet je wat nog het leukste is… door deze opmerking heb ik gekeken naar mijn aantal volgers vóór en na de break. Het is dus in mijn geval ook niet eens waarheid geworden. En al was dat wel… So be it. Als mijn vakantie maar geslaagd was.

“Je bent wel hard voor jezelf…”

Klopt. Ik kan enorm hard voor mezelf zijn en ben een kei in mezelf wegcijferen, maar ik vind een social media break niet in deze categorie vallen. Ik zag de break meer als uitdaging en had een realistische verwachting aangezien dit niet de eerste break was voor mij. Gewoon eens kijken wat er gebeurt. En als ik écht het gevoel had gehad dat ik van social media gebruik had moeten maken, dan had ik dat gewoon kunnen doen. Geen man overboord als ik wél had gekeken op Instagram en/of Facebook. Want zo hard ben ik gelukkig ook weer niet voor mezelf.

Ieder z’n eigen ding

Wil ik je hiermee overtuigen om ook een social media break te doen? Nee. Je moet doen wat je fijn vindt. Je moet doen wat bij je past. Dit paste bij mij. Dit had ik even nodig. Dit is wat ik heb gedaan. Offline genieten met mijn gezin; goud waard!

Binnenkort lees je hier op MOMSPRIATION.nl of mijn uitdaging is geslaagd en wat het me heeft gebracht.

Wordt vervolgd…

Liefs, Marjolijn

Met de volgende tags: