In the picture

Hoera, wij gaan trouwen! YES, eerste huis gekocht! Hehe mijn diploma is in the pocket! Awhnee onze cavia is overleden, R.I.P. Huh? Hebben jullie een relatie? Ik heb dat helemaal niet op Facebook voorbij zien komen dus dan is het niet officieel nog, toch?

Social media. Wie doet er niet aan mee? Awh, even kijken hoe mijn collega haar date eruit ziet. Piet van de bakker op de hoek heeft een nieuwe auto gekocht. Wat voor een? Goede vraag. Wacht, ik kijk even op zijn Instagram. Recepten, nieuwe outfit inspiratie, de leventjes van BN’ers, tips/adviezen van mede mommy’s (to be), reisbestemmingen. Wil je iets weten? Sociale media geeft je ongetwijfeld een antwoord.

Wat ga ik straks zelf delen?

Mijn zwangerschap loopt binnen nu en een kleine twee weken op zijn eind en na negen maanden wachten kunnen wij dan eindelijk onze dochter in de armen sluiten. Zo trots als een pauw met de mooiste veren van het land zullen wij zijn. De roze wolk zal niet groter kunnen. Niets liever als met haar pronken zullen wij willen. Maar toch is er de laatste tijd een vraag die in mijn hoofd blijft ronddwalen; Wil ik dat zij straks ook op de sociale media staat?

Zowel ikzelf, als mijn partner, zijn erg voorzichtig met wat wij posten op onze sociale media kanalen. Nee, beter gezegd, mijn eega heeft welgeteld drie foto’s op zijn pagina staan, omdat ik vond dat een hele lege pagina ook niks was. Zijn profielfoto dateert van tien jaar geleden en hij vindt het leuk om mensen hun verhalen te zien maar daar stopt zijn interesse. Mijn eigen pagina is een mengeling van oude foto’s, hoi ik ben een trotse tante en eens in de zoveel maanden een foto van een gebeurtenis. Ook niet heel uitgebreid dus, al ben ik daar wel iets bewuster mee bezig, mede door het schrijven voor MOMspiration.

Maar wat is dan straks wijsheid? Waar voelen wij ons prettig bij? En misschien wel het belangrijkste: waar zal zij zich later prettig bij voelen? Als ik de foto’s van mijzelf als kleine meid in mijn fotoalbum zie, ben ik blij dat deze niet op sociale media staan. Had vast veel likes opgeleverd een foto van mij. Een kleine meisje die zo geen zin had om te leren lopen en daarom gelokt werd met een koekje voor mijn neus door mijn vader. Enig, maar ik had het mijn ouders niet in dank afgenomen.

Wie ziet mijn foto’s eigenlijk?

In onze omgeving zijn de meningen en sociale kanalen nogal verdeeld. Waar de een enkel onherkenbare foto’s post van de kinderen, zet de ander ze met alleen nog een zwembroekje aan op de sociale kanalen en wordt elke poep en scheet gedeeld. Ook in het nieuws speelt er de laatste tijd nogal veel op dit gebied. Een oma die een rechtszaak aan de broek krijgt omdat ze ongevraagd foto’s van de kleinkinderen op Facebook heeft gezet, volwassenen die bewust op zoek gaan naar foto’s met een beetje naakt van kinderen en daar hele dossiers van aanleggen op hun computer. Het idee dat onze dochter daar straks op iemand zijn/haar computer staat met hele verkeerde bedoelingen, het maakt mij nu al misselijk.

Lees ook: Ik kies bewust: Mijn baby komt niet op social media

Aan de andere kant, onze accounts zijn privé. Ik heb geen honderden volgers op Instagram en ik weet wie mijn Facebook vrienden zijn. De familie die ver weg woont en ik eigenlijk alleen spreek met feesten en partijen, kan zo wel op een makkelijke manier meegenieten van onze dochter. Maar zegt dat ook weer niet genoeg? Dat ik ze alleen met dat soort gelegenheden spreek? Waar doe je jezelf nou goed aan? Waar doen wij onze dochter een plezier mee?

Hoe doen andere mama’s dat?

Waarom hebben jullie destijds voor het wel of niet posten van je kinderen gekozen? Ben je wel eens op je vingers getikt door je zoon of dochter door een beschamende post?

Voor nu stuur ik er in ieder geval een bericht naar familie/vrienden uit met het verzoek of zij a.u.b. geen foto’s willen posten van onze dochter voordat wij dit zelf hebben gedaan. Als er dan iets op de sociale media komt, is het in ieder geval van onszelf, en zal het iets zijn waar ze later trots op terug kan kijken. Van ons krijgt ze in ieder geval al honderd likes.

Liefs, Milou

Met de volgende tags: