Blogs 2020

Boekentip: Omi en het appeltulbandje

Het is weer bijna tijd voor de Kinderboekenweek! En we weten allemaal: lezen en voorlezen is fantastisch. Daarom geven we je deze week alvast een leuke boekentip. Een boekje geschikt voor alle leeftijden, met een verhaal over mogelijkheden en lief zijn voor een ander: ‘Omi en het appeltulbandje’. Wij delen een mini-interview met kinderboeken illustrator Anna Lena van Iersel. Over hoe het is om zelf een boek te ontwerpen en uit te geven.

Hier volgt alvast een smaakmakertje

Omi heeft zin in een appeltulbandje! In haar keuken ontdekt ze tot haar schrik dat ze alleen nog maar pruimen heeft, maar geen appels. En pruimen in een appeltulbandje? Dat gaat natuurlijk niet! Wanneer ze de deur uitstapt, denkt ze: wie weet kan ik mijn pruimen wel ruilen voor lekkere appeltjes. In dit kinderboek leert Omi dat het pad onderweg naar je doel soms nog veel mooier is dan het doel zelf. Omi en het Appeltulbandje is een vrolijk kinderboek over vertrouwen, doorzetten en lekkere trek. Je kan het voorlezen vanaf 4 jaar (wij zeggen vanaf 2 jaar ;-)) En kinderen lezen het zelf vanaf 7 jaar. Uiteraard bevat het boek een geïllustreerd tulbandrecept!

Waar kunnen mensen jou van kennen, Anna Lena?

Als je mij al kende dan is dat waarschijnlijk van twee dingen. Ik deel veel van mijn werk en proces via Instagram. Ik ben ook vaak te vinden in de winkels en op straat in Gouda. Daar ben ik aanwezig op evenementen en maak ik portretten, muurschilderingen of raamrekeningen.

Ook geef ik tekenworkshops in de binnenstad van Gouda. Af en toe zul je een kleurplaat van mijn hand tegenkomen in een restaurant of bij een event. Waarschijnlijk kom je mij dus tekenend tegen, vaak met een grote kop koffie en iets lekkers. Of ik ben rare dansjes aan het doen, dat zullen vooral Instagram volgers wel herkennen! 

Je maakte samen met Helma het kinderboek Omi en het appeltulbandje. Waar vind je de inspiratie voor die prachtige illustraties?

Een hele grote inspiratiebron voor mij is koken en eten! Ik hou heel erg van nieuwe recepten proberen en bladeren door kookboeken. Het is dus niet gek dat Omi en het Appeltulbandje gaat over lekkere trek hebben. Verder ben ik verliefd op boeken kijken in de kringloop winkel, om de mooiste oude illustraties op te sporen. Ik verdiep me ook graag in geschiedenis, dus films en boeken die daar over gaan lees ik heel graag. Ik heb pas een boek gevonden over invloedrijke vrouwelijke chef koks uit de geschiedenis. Je kan je misschien wel voorstellen dat dat mij erg prikkelt.

Kinderboeken illustrator Anna Lena van Iersel boekentip momspiration

Jullie kozen er voor om het boek zelf uit te geven en startten een crowdfunding online. Wat was de leukste reactie die je daar op hebt gekregen?

Er is er eentje die me meteen te binnen schiet: een kennis van mij die ook illustrator is stuurde me een berichtje over hoe haar dochters het boek vonden. Ik moest er heel erg om lachen, omdat ze blijkbaar eerst heel enthousiast samen gingen lezen. Maar vervolgens verdriet hadden om wie het boek daarna vast mocht houden. Zo zijn er nog wel meer leuke voorbeelden, want het tofste vind ik om te horen hoe de kinderen Omi en het Appeltulbandje vinden.

Wat heb je geleerd van het hele proces van het uitgeven van een kinderboek?

We hebben ervoor gekozen om het boek zelf uit te geven, waar ik achteraf heel blij om ben. Op die manier hebben we zelf echt de tijd kunnen nemen om het product helemaal naar onze zin te maken. De lancering hebben we precies zo aangepakt als wij wilden. Dat vind ik fijn, want ik vind ondernemen het leukste dat er is naast illustreren. Zo kun je een strategie verzinnen die bij jou past en trouw is aan het product dat je maakt. Dat hebben ik niet alleen gedaan, want ik heb veel hulp gekregen uit mijn netwerk. Omring je dus met mensen die je grootste cheerleader zijn! Die je kunnen helpen met dingen die je zelf moeilijk of te tijdrovend vindt.

omi en het appeltulbandje interview met Anna Lena

Heb je de ultieme tip voor iedereen die droomt van het schrijven en/of illustreren van een kinderboek?

Begin met een onderwerp of verhaal waarvan je hart sneller gaat kloppen, dat een unieke connectie heeft met jou als persoon. Zo hebben Helma Feunekes en ik dat ook gedaan. Wij hadden allebei een klik met dit concept en door onze interesses paste het precies bij ons. Als je zo’n dergelijke klik voelt met een concept, dan is het makkelijker om het tot het einde te volbrengen en om er alles voor te geven. Ook helpt het voor een illustratieproject op zich, omdat je waarschijnlijk veel creativiteit kwijt kan die vanuit jezelf komt. Kortom: het kost dus minder moeite omdat het vanzelf zal gaan!

Tot slot: Wie bakt het lekkerste appeltulbandje? 

Bernadet van Thee Met! Zij verzorgt heerlijk gebak voor een aantal winkels hier in de regio Gouda. Ze bakte ook voor onze boeklancering een paar tolbandjes. Ik vraag me af of Omi het beter zou kunnen.. but don’t tell her that. Je vindt Bernadet en haar creaties als je in Gouda op bezoek bent bij de Heb Ik Via in de Lange Groenendaal.

Anna Lena kinderboeken illustrator momspiration boekentip voor kinderen

Wil je Omi en het appeltulbandje bestellen?

Via de website van Anna Lena bestel je het boek voor €19,95 (exclusief verzendkosten). Een aantal winkels in Gouda verkoopt het boek ook. Kijk voor alle informatie op Annalena.nl/omi

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.