Blogs 2020

Ongevraagd advies voor een social media break

Er was een deal. Een deal met mezelf. En een deal met vriendlief, al moet ik toegeven dat de deal met hem misschien meer een eenrichtingsdeal was en geen volle overtuigende “ja, ik doe met je mee”. De deal luidde: geen social media op vakantie. Niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste keer. Samen zijn anno 2020 wordt geregeld verstoord door een telefoon. We worden steeds digitaler en daarmee ook afhankelijker van onze telefoon – of we dit nou willen of niet. Samen (offline) zijn anno 2020 is soms best een uitdaging. Hallo telefoonverslaving!

Gelukkig zijn we ons steeds meer van bewust van onze telefoongebruik en kiezen we ook voor échte momenten samen. Offline. Zelf helpt het mij om zo nu en dan een social media break te houden. Meestal is dit wanneer we als gezin op vakantie gaan. Vakantie = optimaal samen zijn. Optimaal samen zijn = geen telefoon. Social media gedag zeggen voor een week (of twee) is daarmee een logisch gevolg voor mij.

Maar hoe doe ik dat? Een paar tips voor om jouw social media break te laten slagen (altijd leuk ongevraagd advies):

Zet de pushmeldingen uit

Over het algemeen wil een pushbericht je ‘waarschuwen’: je informeren. En je moet een goede portie discipline hebben, wil je alle pushmeldingen aan hebben staan en deze kunnen negeren. Bij mij werkt het zo dat een pushbericht nieuwsgierigheid opwekt, wat er voor zorgt dat ik binnen een bepaalde (= korte) tijd toch ga kijken. Voor mij werkt het heel fijn – niet alleen tijdens de break maar überhaupt – om alle meldingen en geluiden uit te hebben staan. Het maakt het voor mij een stukje gemakkelijker om bewust te kiezen om social media te bekijken op een moment dat ik (bewust) wil.

Zet de emailmeldingen uit

Maar waar ik dus niet aan had gedacht, waren de e-mailmeldingen. Ik dacht dat ik deze ook uit had gezet, maar schijnbaar ontvang ik nog steeds mailtjes van Facebook als ik een bepaalde tijd niet online ben geweest of een bepaalde groep heb geopend. En zo kreeg ik na een paar dagen dagelijks – of soms meerdere op één dag – een mailtje dat iemand een update had geplaatst, een bericht had gedeeld of werd mij verteld waar er over gepraat werd in een bepaalde groep. Informatie die ik eigenlijk niet wil hebben. Mailtjes die ik zonder te lezen verwijder. Geen toegevoegde waarde. Na een week kreeg ik een e-mail van Facebook met een update hoeveel berichten ik had gemist, hoeveel updates ik écht moest bekijken en welke meldingen er klaar stonden voor mij. Shut. The. Fuck. Up. Ik wil het gewoon niet horen. Het boeit me echt niet of ik nou 2 meldingen of 89 meldingen heb. Deze meldingen lieten me echt koud.

Verwijder de apps

Tijdens een break betekent sowieso bij mij deleten die hap. Ik verwijder bepaalde apps van mijn telefoon zodra we de straat uit rijden. Op deze manier kan ik ze simpelweg niet meer openen en gebruiken. Hardcore oplossing. Maar ook in online-tijden (90-95% van het jaar) heb ik een haat-liefde relatie met de apps. Zo bekijk ik Facebook al jaren via Safari en heb ik enkel de app van Instagram op mijn telefoon staan. Heerlijk.

Verander de plek van de apps

En eigenlijk nog beter: zet de apps niet in je beginscherm.
Dit was fijn. Dit was helpend. Want ik had bepaalde routines, automatismes. Ik pakte m’n telefoon, ontgrendelde deze onbewust en whopwhop ik opende Instagram (die app had ik nou net niet verwijderd…). Gewoon zonder over na te denken. Automatisme. Verslaafd. Noem het hoe je noemen wilt. Na een paar dagen heb ik de app’s van mijn beginscherm afgehaald en in een tweede scherm gezet. Uit beeld, uit de routine. Heerlijk. En zo heb ik nog heel wat keren de app van de zorgverzekering geopend (die nu op de ‘plek’ van Instagram staat), zonder er over na te denken. Best bizar eigenlijk als je hier over nadenkt…

Laat je omgeving weten dat je even een time out neemt

Enerzijds omdat het gemakkelijker gaat als je je uitlaat over je uitdaging, want sowieso geloof ik dat woorden enorm kunnen bekrachtigen. Je omgeving kan je motiveren en steunen. Maar anderzijds ook om ervoor te zorgen dat je omgeving weet dat je op andere manieren dan social media bereikbaar bent. Sommige mensen (ik noem geen namen) communiceren via een algemeen gedeeld berichtje op social media. Ieder z’n eigen keus. Maar als je je dan even een tijdje niet op de sociale kanalen bevindt, kan het zo zijn dat je iets ‘mist’. En in sommige gevallen is het fijn als je omgeving je dan even een apart berichtje stuurt. Maar stiekem ga ik uit van ongeschreven regel dat mijn dierbaren mij sowieso iets belangrijks persoonlijk vertellen en niet via een algemeen berichtje die de hele wereld kan lezen.

Maak concrete plannen

Maak concrete plannen om invulling te geven aan de momenten dat je normaalgesproken op je telefoon kijkt/zit. Zorg bijvoorbeeld voor een tijdschrift of leesboek binnen handbereik. Of misschien ben je graag wel creatief bezig en pak je je oude hobby op? Je weet vast wel iets wat je graag wilt doen waar je nu misschien het gevoel bij hebt er niet helemaal aan toe te komen. Een bad nemen, een yogales volgen, een fotoalbum maken, een blog schrijven…. Er is genoeg te bedenken! En met (kleine) kinderen in de buurt is je vrije tijds-probleem hoogstwaarschijnlijk sowieso al opgelost…

Ik ben heel benieuwd wat voor jou goed werkt. Hoe zorg jij ervoor dat je minder op je telefoon zit en je social media break laat slagen? Let me know!

Liefs, Marjolijn

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.