brother and sister with books on their heads

Mama in de schoolbanken

We hoeven andere moeders (en ook vaders) niet uit te leggen hoe dat gevoel is dat de tijd door je vingers heen glipt. Gisteren is je kind nog geboren en morgen gaat deze voor het eerst naar de basisschool. Floep, je knippert twee keer met je ogen (en hebt wat gebroken nachten) en dan mag je ‘baby’ al naar een echt ritme van vijf dagen per week, op naar de grote school. Kinderen zijn er vaak wel aan toe, maar hoe zit dat met de moeders? En hoe bereid je je, en je kind, voor op deze grote transformatie? Mamablogger Maaike neemt ons mee in haar avontuur, en die van haar dochter Harper, op weg naar de basisschool: mama én dochter in de schoolbanken.

Het is bijna zover, nog slechts drie maanden. Dan gaat mijn oudste dochter beginnen op de basisschool. We worden al overspoeld met informatie, inschrijvingen voor de ouderraad en traktatie-protocollen. Eerlijk is eerlijk, ik zie er best tegenop! Want ook voor deze mama voelt het alsof ze terug stapt in de schoolbanken.

Al doende leert moeders

Als ik een ding heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat je in het moederschap telkens moet bijleren. Elke keer als je denkt “Nu heb ik het onder de knie” dan breekt er weer een nieuwe fase aan. Weer een waarbij het lijkt alsof de gebruiksaanwijzing van je kind in een nieuwe taal is geschreven.

Zo vond ik de eerste weken op de crèche lastiger dan mijn dochter. Want opeens had ook iemand anders een mening over mijn kleine meid. Jeetje, daar bereidt even niemand je op voor!

Stiekem legde dat vooral mijn eigen onzekerheid in het ouderschap bloot. Mijn man had en heeft namelijk nergens last van. Hij staat achter onze manier van opvoeden en wat iemand anders daarvan vindt, haalt hij zijn schouders over op. Natuurlijk sta ook ik daarachter. Maar zelf struggle ik altijd met het gevoel erbij te willen horen, niet te veel willen opvallen en aardig gevonden willen worden. Totaal geen eigenschappen die ik door wil geven aan mijn dochter. Tijd voor mij dus om bij te leren. Hoe kan ik mijn dochter op een positieve manier voorbereiden op deze volgende stap?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ik ben voor nu maar gestart bij het begin, mezelf informeren. Dat klinkt nogal zwaar, maar zo bedoel ik het totaal niet. Ik heb het boek ‘De Schoolfabriek’ besteld. Dit staat vol met verhalen van ervaringsdeskundige (a.k.a ouders) en tips. Nog beter: ze beloven me dat ik na het lezen van dit boek alles wat weet wat ik zou willen weten over de basisschool. Kom maar op dus! Dan kan ik in ieder geval al Harpers vragen beantwoorden.

Daarnaast heb ik, om Harper een beetje te helpen, het boek ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’ in mijn winkelmandje zitten. Ik zag dit boek online voorbij komen en zag direct dat perfect zou zijn voor haar. Ze wordt snel boos en verdrietig als iets niet gelijk lukt. Hopelijk helpt dit om haar in te laten zien dat fouten maken juist hoort bij leren. Ik zou zo graag zien dat ze plezier kan gaan halen uit het proces.

En verder? Verder gaan we het natuurlijk gewoon ervaren hoe het ons bevalt op de basisschool, want ook dan leer je! 

Hoe heb jij de stap naar de basisschool ervaren? Voelde het voor jou ook als een leerproces? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

Liefs, Maaike

Wij maken gebruik van affiliate links. Geen zorgen, wanneer je het boekt koopt via de bovenstaande links kost jou dat niets extra’s.

Met de volgende tags: