Leren je momentum te pakken

‘Het momentum’: zelfstandig naamwoord, kansrijke situatie die maar kort duurt, aldus het Nederlands woordenboek. Het juiste moment ‘pakken’; dat kan je leren. Het is lastig, dat wel. Want wanneer is dan dat moment? Het verschilt per situatie, als je het mij vraagt. Soms moet je snel zijn, ad rem, er als de kippen bij zijn. Andere keren moet je een pas op de plaats maken en aanvoelen. Het is een kwestie van heel goed timen. En misschien ook wel een portie zelfbeheersing.

Ken je dat soort situaties waarin je net iets té snel reageert? Gedreven door opborrelende emoties die je niet weg wilt slikken? Met een verhit gezicht en storm in je buik. Of ben jij heel tranquilo en vis jij daardoor vaak achter het net?

Mijn hart VS. mijn verstand

Als doula leerde ik niet alleen over de fysiologie van de baring, het geven van psychosociale ondersteuning, pathologie, fasen van de bevalling, massagetechnieken, baringshoudingen en samenwerken, maar ook zeker veel over mijzelf, zelfzorg (ook wel hip selfcare genoemd) en het grijpen van het momentum.

De laatste weken is ‘de doula’ negatief onder de aandacht gebracht. Doula’s zouden zich volgens verschillende nieuwsbronnen te veel bemoeien met medische beslissingen en de partner buitenspel zetten. Vanuit mijn hart zou ik daar direct en vurig op willen reageren. Mijn verstand zegt te wachten, op de juiste woorden én op het juiste moment.

De tijd verstreek. De juiste woorden kwamen eigenlijk niet. Als ik iets zou gaan schrijven, zou het voelen als een pleidooi voor mijzelf. Waarom zou ik dat doen? Wie moet ik overtuigen? Ik bleef rustig. Ondertussen onderhield ik de verbinding met andere doula’s. Dat voelt fijn. Het is fijn dat we een vakgroep hebben en elkaar kunnen vinden, steunen, scherp houden en opbouwen.

Blijf bij jezelf

Uiteindelijk heb ik zelf niet eens direct gereageerd op dat wat er in de publiciteit kwam. Dat hoeft ook niet. Ik ben oké. De mensen met wie ik heb mogen samenwerken tijdens geboortes zijn oké. De barende vrouwen en hun partners zijn heel oké. Ik blijf bij mijzelf. Ik blijf bij waar ik voor sta en wat ik voor ogen heb: een positieve bevalervaring voor de barende en haar partner/naaste. Een vrouw die met trots en blijdschap op de geboortereis kan terug kijken. Een partner die zich betrokken heeft gevoeld. Een stel dat zich gekend en veilig weet. Een gezin dat vol vertrouwen op weg kan. Dat is waar het om gaat.

Misschien had ik deze blog niet ¨Leren je momentum te pakken¨ moeten noemen, maar ¨Leer bij jezelf te blijven.¨ Want dat is mijn boodschap welke in deze blog centraal staat.

Dus hé, mocht jij nu door iets heen gaan, mocht iemand negatief over je praten, je naar beneden proberen te halen of misschien zelfs wel leugens verspreiden… recht je rug en let it go. Blijf bij jezelf. Je bent meer dan oké! Echt!

Liefs, Debbie

Met de volgende tags: