Samenwerking

Dag social media, hallo (gouden) geluksmomentjes!

Eerder schreef ik (in deze blog) over mijn zomervakantie zonder social media. Tijd voor het vervolg: hoe is het gegaan en wat heb ik geleerd van de social media break? De gevolgen hebben zich doorgetrokken tot mijn dagelijks leven, iets waar ik blij mee ben en wat mij ook veel oplevert. De break gaf mij een nieuw inzicht. Of naja, nieuw… het is misschien wel iets wat we eigenlijk allemaal wel weten, maar het even opnieuw ervaren doet een hoop met je. Of in ieder geval met mij. In deze blog lees je over mijn social media-loze vakantie-ervaring, neem ik je mee in mijn uitdaging en vertel ik je wat het mij heeft gebracht.

De ‘regels’ waren heel simpel: geen social media op vakantie. WhatsApp gebruikte ik wel, om in contact te blijven met het thuisfront. Toen we (onze volgeladen auto en mijn drie lievelingsmensen) de straat uit reden richting Zuid-Frankrijk, heb ik de social media apps van mijn telefoon verwijderd. Gewoon weg ermee. Au revoir, tot na de vakantie!
Tijdens ons verblijf in Frankrijk ging het me gemakkelijk af. Het hielp dat we of op pad waren om de Franse natuur & cultuur op te snuiven of aan het zwembad lagen te lummelen. De kinderen speelden op of om het water, we genoten van de zon en ik had veelal een goed boek in mijn handen. I love lezen. Ik ben zo’n type die vier keer zegt: “Ik kom er aan, nog één bladzijde”, om vervolgens ‘stiekem’ nog een heel hoofdstuk te lezen (sorry schat).

De social media momenten werden voor mij dan ook grotendeels opgevuld met een goed boek. Instagram? Facebook? Ik heb het – op dat soort momenten – niet gemist. Ik vind het heerlijk; de rust doet me goed. Minder afleiding, minder invloeden van buitenaf, minder prikkels. Maar ook simpelweg minder bezig zijn met anderen. Een simpel Frans leven doet ons goed; het is heerlijk om te doen waar je zin in hebt en meer op te gaan in het moment met minder afleidingen.

Het was niet alleen maar makkelijk

Maar eerlijk is eerlijk: ik moet toegeven dat voor mij de social media break ook lastig was; het is moeilijk om uit een bepaalde gewoonte te stappen. Het doorbreken van een patroon kost tijd. Dat is niet erg, het went. Ook als het maar voor een paar dagen is of in mijn geval tijdens onze zomervakantie van 10 dagen. De momenten rondom de dagelijkse bezigheden zoals het eten, douchen, koken vond ik lastiger. Net als de tweedaagse autorit.

En daar zat ik dan: scrollend door de NOS app. Puur uit verveling en niet vanuit de intentie om het nieuws te gaan lezen. Vanuit de NOS app, door naar de weersvoorspellingen. Je raadt het al: puur uit verveling en niet vanuit de intentie om te kijken wat voor weer het morgen wordt. Twee apps die ik aan het begin van de vakantie echt meerdere keren per dag bekeek, terwijl ik ze vóór de social media break nauwelijks gebruikte. Tja… Je gaat vreemde dingen doen tijdens het ‘afkicken’ van je verslaving.

Mijn ervaring

Het is zo’n gewoonte om ‘even’ op je telefoon te kijken, althans voor mij. Het is dan ook zo gemakkelijk gebeurd aangezien dat ding (waar ik dus een haat en liefde verhouding mee heb), ontzettend vaak binnen handbereik is. En anders wel binnen een aantal-stappen-bereik. Nu ik het zo schrijf realiseer ik het mij weer: dit is eigenlijk best een beetje sick. Het is zo’n gewoonte om ‘even’ Instagram of Facebook te openen. Soms misschien wel op momenten dat het helemaal niet handig is of dat ik er écht de tijd voor had.

En ondanks dat ik na een aantal dagen er behoorlijk aan gewend leek te zijn om niet online te koekeloeren, had ik wel m’n telefoon in mijn hand. Die ik dus soms maar weglegde met een zucht als ik me realiseerde dat ik nutteloos en doelloos op mijn telefoon zat te kijken: “wat doe ik eigenlijk op dat ding?” En dát was voor mij precies de kern die ik even wilde bereiken. Even terug naar: waarom doe ik wat ik doe? Wat gebeurt er als ik dat even niet doe?

Ik vond het fijn. En soms ook saai. Soms miste ik ook een bepaald contact, moest ik aan iemand denken en wilde ik even vragen hoe het met haar ging. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat ik enkel via Instagram contact met haar heb. Oeps. Nog even wachten dus.

En to be honest: Ja, ik heb social media sommige momenten gemist. Maar die momenten waren prima. Het was geen zwaar negatief gevoel, het was een constatering. Niet meer dan dat.

een nieuw inzicht

De social media break heeft me bewust gemaakt welke momenten ik op mijn telefoon zit en hoe vaak ik dat eigenlijk – onbewust – doe. Misschien wel meer onbewust, dan bewust. Er zijn weinig momenten dat ik op de bank plof en heel bewust op social media kijk. De momenten tussendoor zijn bij mij daarentegen hét moment om online te gaan. Waarom? Hoe is dat zo gekomen? Ik kan het je niet vertellen. De break gaf mij inzicht in een patroon, een patroon die ik misschien helemaal niet wil.

Het was fijn om bepaalde momenten een andere invulling te geven. De break heeft mijn ogen (opnieuw) geopend. Want wat is nou echt belangrijk? Het hier en nu. Mijn échte leven is hier, niet online. Mijn lievelingsmensen staan hier naast me. The power of life is now. Niet gisteren, niet morgen, niet online. Iets wat ik me dagelijks wil herinneren. Het simpele genieten van spelende kinderen is niet alleen een vakantie-bezigheid. Spelende kinderen observeren is thuis ook héél fijn.

Het is voor mij zo’n besefmoment dat het goed is. Opgaan in het moment is vrijwel altijd goed. Alleen de bewustwording van dat besefmoment was voor mij dan ook direct de issue aangezien dat óók vaak de momenten zijn dat ik toch ‘even’ op mijn telefoon zit. Even offline gaan in de online tijd van nu waarin we het liefst meerdere dingen tegelijk doen, kan zoveel rust en mooie momenten bieden. Iets wat ik op vakantie (weer) heb mogen ervaren, maar wat ik ook graag in mijn dagelijks leven zou willen.

Mijn social media break heeft mij laten beseffen dat ik meer in het heden wil leven (en genieten). Iets wat op vakantie soms gemakkelijker gaat dan in het dagelijkse leven, terwijl juist de dagelijkse momenten tot groot geluk zullen leiden. Even niet online zijn heeft mij enorm geholpen om tot dit (nieuwe) inzicht te komen.

gewoon nu, now!

Na de vakantie ontdekte ik het horloge van ‘The Watch Now’. Een bijzonder horloge, aangezien het niet de tijd weergeeft. Het laat je wel weten dat het leven nú is; NOW. Je kunt je afvragen: welke tijd is belangrijker?

Je kent het wel: je bent aan het werk, gaat op in iets en je hebt even geen besef meer van tijd. Het moment voor mij om mijn linkerpols te raadplegen. Echter word ik herinnerd aan het nu, even ademhalen en landen, even niks. Gewoon in het nu zijn. Het klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het absoluut niet. Het is van levensbelang.

Of het moment dat ik een middag thuis ben met de kinderen en 1001 huishoudelijke taken ‘moet’ doen (van mezelf). Ik neem geen tijd om even te gaan zitten, want eerst moet de to-do list afgerond worden. De kinderen rommelen wat. Red ik het nog om dat ene wasje te vouwen voordat ik moet gaan koken? Ik wil kijken hoe laat het is, maar lees enkel het woordje ‘NOW’. Voor mij hét seintje om met een kopje thee (niet dat koude exemplaar wat al driekwartier op het aanrecht stond) op de bank te gaan zitten en om mij heen te kijken. Te zien wat de kinderen eigenlijk doen; écht zien. Niet vluchtig scannen of er iets mis dreigt te gaan. Momenten die niet lang hoeven te duren, maar wel voor eeuwig als fijne momenten in mijn geheugen gegrift staan.

Mijn gouden reminder

Met mijn nieuwe gouden lievelingssieraad word ik vaker bewust gemaakt om in het hier en nu te leven. Deze – voor mij – rustmomenten laten mij even ademhalen en mijn schouders zakken. Het lukt mij om details op te merken en te genieten van alles wat ik wél heb, wat zorgt voor meerdere kleine geluksmomentjes op een dag. Letterlijk een gouden bewustwording!  

Ik heb gekozen voor de ‘Mesh Gold’ uit de Exclusive Collection; mijn gouden reminder die ik niet meer zou willen missen. Een sierraad welke mij dagelijks laat herinneren dat het om het nu draait. Even ademhalen, even landen in het huidige moment en de ratrace aan mij voorbij laten gaan. Een prachtige accessoire die aansluit bij mijn inzichten aan de hand van de social media break. Het is zo simpel, we moeten het alleen even doen. Mijn gouden reminder om in het nu leven. Want hoe leuk het online ook is, het echte leven speelt zich hier af. NOW! Zonder filters, zonder hashtags. Hier en nu.

En jij?

Hoe zorg jij ervoor dat je (meer) leeft in het hier en nu? Ik ben benieuwd of je een dagelijkse reminder hebt om even stil te staan en om je heen te kijken. Klets je mee in de reacties hier op de site, op Facebook of Instagram?

Liefs, Marjolijn

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Photosessions by Shirley Schreuder.

Deze blog is een samenwerking met ‘The Watch Now’.

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.