Het beste van twee werelden: Thuis is niet altijd één plek

Verhuizen, dat was onze wens voor lange tijd. Jaren lang zijn wij opzoek geweest naar een andere woning. Niet omdat wij hier niet fijn wonen. Eigenlijk en alleen omdat wij (of misschien alleen ik) graag een tuin wil en misschien iets groter wil wonen. En toen kwam de pandemie. Op dat moment hebben wij er voor gekozen om onze zoektocht (tijdelijk) te staken. Vooral omdat wij het financieel wat onzeker vonden. Maar vind ik dat echt heel erg? Want wat is thuis? En wat is een nieuwe thuis zonder herinneringen?

Hier ben ik opgegroeid

Ik ben geboren in Sassenheim, mijn eerste huis was een heel fijn thuis. Met twee hele lieve ouders en mijn broers woonden wij in een straat waar allemaal kinderen van onze leeftijd woonden. Het was er super gezellig. Je liep naar buiten en je had al iemand om mee te spelen. Je buurkinderen worden je vrienden en later ook klasgenoten. Ik heb een geweldige jeugd gehad in deze straat en in Sassenheim.

Daar verlang ik elk jaar opnieuw weer naar, en bij de eerste hap voel ik altijd meteen weer de warmte en liefde van thuis

Misschien dat ik daardoor ook wel zoiets soort gelijks zoek voor mijn gezin. Maar wat dat huis nog meer een thuis maakte lag niet aan het huis. Dat lag aan mijn moeder die er was na school, mijn vader die de lekkerste pannenkoeken maakte en met Oud&Nieuw heerlijke zalmsalade en oliebollen. Daar verlang ik elk jaar opnieuw weer naar. En bij de eerste hap voel ik altijd meteen weer de warmte en liefde van thuis. Dat is voor mij wat een huis een thuis maakt. De herinneringen die je maakt, de maaltijden die er worden gegeten, de mensen die er wonen.

Van het dorp naar de grote stad

Toen ik Jan ontmoette ben ik naar Amsterdam verhuisd. Naar zijn huis, wat ook in het begin echt zijn huis was, samen hebben wij daar ons thuis van gemaakt. Veel geklust, ook met mijn vader waarmee wij direct alweer mooie herinneringen maakte. Het huis werd nog meer een thuis toen wij hier etentjes met vrienden organiseerden. Toen we samen besloten dat de kluskamer wel een babykamer mocht worden. Eerst werd Daan geboren en later Isa. En zo werd het echt ons gezinshuis. Gevuld werd met warmte, liefde en herinneringen.

Dit huis zit gevuld met mooie en soms ook minder mooie herinneringen maar dit alles zorgt ervoor dat dit huis ons thuis is.

In de huis werd ik moeder, in dit huis werden wij een gezin. In dit huis zette Daan & Isa hun eerste stapjes, zeiden ze hun eerste woorden. Wij vierden er Kerst en Sinterklaas als gezin. Dit huis zit gevuld met mooie en soms ook minder mooie herinneringen. Dit alles zorgt ervoor dat dit huis ons thuis is. De plek waar je wil zijn na een lange dag school of werk. Het huis dat elke keer als enorme luxe voelt als wij thuiskomen uit Bakkum.

Ook hier ben ik thuis

Maar nu ik toch Bakkum noem, Bakkum is voor ons ook een thuis. Een plek die lijkt op wat ik vroeger had. Super leuke buren, waar wij mee borrelen en waar de kinderen mee spelen. Bakkum is de thuis waar je merkt dat je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt om gelukkig te zijn. De natuur, lekker eten en elkaar en iedereen is gelukkig. Hoe waardevol is dat. Elk jaar is dat weer zo’n mooie bevestiging dat wij ons leven op dit moment perfect hebben verdeeld. Er is tijd in Amsterdam en Bakkum.

quote charlie maskesy thuis
Afbeelding uit: De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard van: Charlie Maskesy

Thuis is niet altijd een plek

Zoals het prachtige boek van Charlie Mackesy bevestigd: “Thuis is niet altijd een plek, hè?”
En in ons geval: Thuis is niet altijd 1 plek. Het maakt niet uit hoe groot je huis is, waar je huis staat, hoe mooi je huis is. Het gaat er om wie er in je huis wonen. Welke herinneringen je maakt dat zorgt ervoor dat een huis een thuis is. Wij gaan voorlopig nog heel erg genieten van ons Amsterdamse thuis in combinatie met ons fijne Bakkum. Er zijn hier zoveel herinneringen al gemaakt dat het soms pijn doet als ik denk dat wij dit gaan verlaten. Voorlopig dus nog even niet.

Hoe is dat bij jou? Ben jij thuis in je huis? Zijn er meerdere plekken waar jij je thuis voelt?

Liefs, Sandra

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.