chocoladetaart momspiration mamablog buitenhuis

Een feestdag zonder feestje (maar met de allerlekkerste taart!)

De (denkbeeldige) ballonnen zijn weer opgeblazen: today is my birthday! De eerste verjaardagspost is gisteren al op de deurmat gevallen (met weliswaar de boodschap op de achterkant geschreven dat ik de envelop pas op mijn verjaardag mag openen – nog even geduld dus – niet mijn kwaliteit). En ondanks dat ik geen feestje geef, heb ik toch altijd zo’n speciaal (kinderlijk) gevoel als ik het over mijn verjaardag heb. Het voelt als een feestdag zonder feestje. Laten we vieren wat we vieren kunnen. Met mijn eigen gezin plus één. Let’s party!

Eigenlijk sla ik mijn verjaardag nooit over. Bij mij geen gedoe over ‘ik word oud’ of ‘zucht, wat een leeftijd’. Ik word namelijk laatste jaren 28 jaar plus een beetje. Nee, even serieus. Ik ben dankbaar dat ik nóg een kaarsje mag uitblazen. Ik vind dat je moet vieren dat je het kúnt vieren. Het ene jaar wat groter dan het andere jaar. Eigenlijk vind ik het te gezellig om de mogelijkheid tot een (klein) feestje voorbij te laten gaan. Maar dit jaar loopt alles een beetje anders. Niks groots, niks kleins. Het scheelt dat ik eigenlijk al langere tijd weet dat er ook niks georganiseerd kan en mag worden waardoor er geen teleurstelling is. Het is zoals het is en go with the flow. Kijken naar wat wel kan: taart eten. Met mijn eigen gezin. Plus een gast. De taart zal er niet minder om smaken…

Taart is altijd een goed idee!

Geen feestdag zonder taart. De ingrediënten voor mijn lievelingstaart zijn in huis: ik moet toch ergens die 34 kaarsjes op uitblazen. Een super simpele no-bake chocoladetaart die alles behalve gezond is. Maar dan ook écht alles behalve gezond… Maar dan wel de allerlekkerste. Deze taart is mijn guilty pleasure. Zó slecht en zó lekker (het is maar goed dat ik één keer per jaar jarig ben). Waar je misschien het idee had dat ik vaak bezig was met gezonde voeding: deze taart maakt alles anders. Je krijgt direct een ander beeld van me als je de ingrediënten hebt bekeken. Maar nog beter: wanneer je de taart geproefd heb, wil je geen andere chocoladetaart meer. En geloof me, deze taart bakken kan werkelijk iedereen.

Aangezien ik jullie niet allemaal mag uitnodigen bij mij thuis (volgend jaar, goed?), maar jullie wel allemaal de allerlekkerste taart kunnen maken, hieronder het recept. Dan hebben jullie ook een beetje een feestdag zonder feestje.

Het recept

Je hebt nodig:

– 300 gram digestives koekjes
– 135 + 60 gram roomboter in blokjes
– 150 gram slagroom
– 210 gram pure chocolade in kleine stukjes + extra ter garnering
– 30 gram volle melk
– 60 gram kristalsuiker
– 250 ml slagroom + 2 eetlepels kristalsuiker (beide ter garnering)
– Springvorm (doorsnede 24 centimeter) met daarin een velletje bakpapier
– Steelpannetje
– Keukenmachine
– Mixer

Je start met het maken van de taartbodem:

  • Smelt langzaam 135 gram van de boter in een steelpannetje.
  • Verkruimel de koekjes in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en vul de springvorm met het mengsel. Druk aan met een lepel. Je kunt eventueel ook een randje maken van de koekkruimels.
  • Laat de bodem een klein uurtje stevig worden in de koelkast.

Vervolgens maak je de ganache:

  • Meng de suiker, slagroom en de melk in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Wanneer het mengsel kookt, zet je het vuur uit en voeg je de stukjes chocolade toe zodat de chocola begint te smelten.
  • Als het een egaal chocolademengsel is geworden, voeg je de resterende blokjes boter toe.
  • Wanneer de boter gesmolten is, laat je de ganache even 5-10 minuten afkoelen.
  • Vul de taartbodem met de ganache en laat minstens drie uur afgedekt opstijven in de koelkast. Je geduld wordt op de proef gesteld….

De taart is het lekkerste met luchtig geklopte slagroom en schaafsels pure chocolade.

Het originele recept van deze taart vind je hier. Bovenstaand recept is met mijn aanpassingen waardoor de taart nog lekkerder is.

En jij?

En nu… de allerlekkerste chocoladetaart eten. Met een kopje thee, met je lievelingsmensen om te vieren wat je vieren kan. Want de zon schijnt, de wasmand is leeg, het is weekend. Genoeg redenen te verzinnen! 😉

Wat doe jij met je verjaardag? Ben jij team #Party of team #NoParty?
En laat je in een reactie weten hoe de taart heeft gesmaakt en hoe jouw feestdag zonder feestje is geweest? Dat vind ik heel erg leuk!

Liefs, Marjolijn

Met de volgende tags: