Blogs 2021

Mama vraagt zich af: Wat is normaal, baby?

Plunderen van winkels, het in de brand steken van een teststraat, geweld tegen hulpverleners: Doe eens even normaal! Misschien is wel een van de meeste besproken onderwerpen van de afgelopen tijd: Normaal. Wanneer wordt alles weer normaal? Kunnen die mensen niet normaal doen? Vinden we dit nog normaal? En wanneer is eigenlijk iets normaal? Naast dat Milou zich dat allemaal afvraagt, heeft zij als kersverse mama ook een heleboel vragen over wat normaal is voor je baby. Want ja, een baby. Wanneer doet die eigenlijk normaal?

Wat ik niet normaal vind

Nee, het is niet leuk dat we momenteel in een strenge lockdown zitten. Ik denk dat iedereen het daar over eens is. We zijn de situatie allemaal zat, we zijn corona moe, we missen de knuffels van de mensen die ons lief zijn, de gillende kinderen op het schoolplein en het kopje koffie met vriendinnen op het terras. Maar hoe help jij met het ingooien van ruiten die ondernemer die al aan het randje van zijn faillissement staat? Hoe help je de werknemer die thuis ook onderwijs moet verzorgen voor zijn kinderen met het plunderen van zijn winkel? Of de verpleegkundige die al op zijn tandvlees loopt met zinloos geweld? Hoe dan? Volgens mij niet. Ik wilde het toch even gezegd hebben…

De gedachten van een nieuwe mama

Sinds een paar weken is hier in huis alles weer ‘normaal’. Dennis en ik aan het werk en Benthe in haar schema van opvang/mamadag/oma. Sinds vier maanden ben ik nu mama. Het voelt alsof het nooit anders is geweest. We zijn gezegend met een bijna altijd vrolijke dame, een die dol is op de kusjes en knuffels van haar ouders. Een dame die goed eet, en vanaf week 6 nachten maakt van 19u-7u.

Inmiddels is de zoekmachine op mijn telefoon sinds haar geboorte mijn beste vriend. Alles wat ik niet kan duiden, dat zoek ik op. Want wat is normaal voor een baby? Een blik in mijn zoekgeschiedenis;

  • Doorslapen baby 5 weken normaal?
  • Baby 9 weken kijkt eten uit de mond
  • Avondfles gaat niet op baby 11 weken
  • Baby 3 maanden kruipen
  • Welke leeftijd probeert baby te zitten?

De gedachten van een nieuwe mama. Terug te vinden in haar zoekgeschiedenis. Elk onbekend kuchje, elke luier die net een andere kleur heeft, elke fles die niet op gaat (Ja schat, weer een euro uit je spaarpot).

Onzekerheid over wat normaal is

Het moment dat je je kraamhulp uitzwaait, is het aan jou. Je snelcursus mama zijn zit er op. Geen diploma’s, geen jarenlange studie en geen praktijk examens. Meerdere boeken heb ik tijdens mijn zwangerschap versleten. Ik dacht van tevoren, dat ik redelijk voorbereid was. Kom maar op, ik kan dit. Nog steeds ben ik er van overtuigd dat het moederschap iets is wat in je zit, daar kan geen boek tegenop. Wat had ik het mis. Want het wat maakt het moederschap je van tijd tot tijd onzeker! Ken je dat?

elke onzekerheid komt voort uit alleen het beste willen voor je kleintje.

Ik ben van mening dat elke onzekerheid voort komt uit alleen het beste willen voor je kleintje. In mijn geval is dat het tenminste wel. Zo keek Benthe vanaf 3 maanden bij iedereen het eten uit de mond. Kwijl over haar kin, al kauwend op haar handjes zat ze naast ons. Ze leek toe aan een hapje. Met 3,5 maand vond ik het dan ook genoeg geweest en begonnen we met (huisgemaakte) oefenhapjes.

Waardevoller dan een boek

“Zal ik toch nog even op internet kijken wat er gezegd wordt over eerder als 4 maanden hapjes geven?” vroeg ik nog. De onzekerheid werd groter en groter met elke pagina die ik opende. Van het opwekken van allergieën tot het beschadigen van het maag-darmstelsel. Maar ze was er toch klaar voor? Nu ben ik gelukkig omringd door veel mama’s in mijn familie en vriendengroep. En dat is zoveel waardevoller dan welk boek ook. Mi, jij kent Benthe het beste! Joh, wij zijn ook eerder begonnen en X heeft er niks aan over gehouden hoor. Kijk wat een beer van een jochie! Die avond gingen de hapjes wortel er in alsof ze nooit anders had gedaan en Benthe haar ogen straalde. Mijn moederhart was voor even niet onzeker, maar intens gelukkig. Gewoon zoals het hoort.

normaal baby gedrag moederschap mamablog

Desondanks voorzie ik de komende tijd vele hits in mijn zoekmachine; “Baby .. maanden/weken: Is dit normaal?” Maar dat is vast heel normaal.

Liefs, Milou

Gezellig, thee- en koffieleut, drinkt graag een wijntje, is sportief, zorgzaam.. Dat zullen mijn vriendinnen zeggen als je hen vraagt mij te omschrijven. Ik ben 28 jaar, verpleegkundige i.o. in het ziekenhuis. Ik woon samen met mijn partner Dennis en twee konijnen in een burgerlijke eengezinswoning in Den Haag. Milou is in september 2020 bevallen van een dochter Benthe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.