Blogs 2021

Help, mijn kind is een party-animal!

Mijn beste vrienden weten het: Ik ben niet zo’n (enorm) feestbeest. Ik hou van een festival op zijn tijd, dansen op een groot dance-event, samen bijpraten met drankjes en bitterballen in het kroegje op de hoek. Maar mij moet je niet bellen voor de ‘klassieke-kring-verjaardag’, het ‘uit-eten-met-een-grote-groep-jubileum’ of de ‘we-gaan-gezellig-met-20, 40 of 500-kinderen-in-een-speeltuin-mijn-verjaardag- vieren’- verjaardag.

Het is niet zo dat ik niet kom als je me uitnodigt; als ik eenmaal kom ga ik er vol voor! I’m all dressed up en ik zal me echt vermaken. Maar als je mij echt aardig vindt en je wil dat ik nog heel lang (zo niet voor altijd) vrienden met je blijf, dan weet je inmiddels dat je meer aan mij hebt als we één op één, hooguit één op drie met elkaar afspreken. Het is ook niet dat ik je niet aardig vind als ik niet op je verjaardag kom, begrijp me niet verkeerd. Ik ben gewoon van nature niet zo ontzettend goed in groepen. Dat kost me bakken en bakken vol met energie. En inmiddels ben ik op zo’n leeftijd dat ik niet altijd bereid ben die bakken energie weg te geven.

Niet een, niet twee maar alle dagen feest

Ik heb al eens vaker gezegd, het is waarschijnlijk zo dat karma mij regelmatig bij de neus neemt: “Oké, wat gebeurt er als we bij deze introverte feestjes-hater een party-animal geboren laten worden? Hmm, ja da’s interessant, gaan we doen!” En zo kon het dus gebeuren dat mijn kind gezegend is met een feestjes-gen dat ik van nature niet ken. Het favoriete feest van mijn zoon is kerst: dat wordt bij ons niet een, niet twee, maar het liefst zeven (!) dagen gevierd. Dat is makkelijk, want dan kunnen we zo door naar Oudejaarsavond. Deze hebben we omgedoopt tot ‘vanaf een bed in de kamer, oliebollen eten tot je misselijk bent en daarna wegspoelen met (kinder)champagne-dag’.

Er is er een (nog lang niet) jarig

Direct daarna, op Nieuwjaarsdag, begint de ‘Planning Van Verjaardags-tijd’. Ja, dat is met hoofdletters. Mijn spruit neemt die planning uitermate serieus. Verjaardags-tijd bestaat uit minimaal vier Belangrijke Momenten die allen zeer nauwkeurig gepland moeten worden.

Verjaardagsmoment #1

Allereerst hebben we het moment van De Oorspronkelijke Verjaardag. De dag waarop kindlief echt geboren is. Vaak valt dit op een ‘feestjes-technisch’ onhandige dag (zijn woorden, niet de mijne). Dus deze festiviteit wordt in ieder geval gevierd met het zelf mogen kiezen van het eten.

Verjaardagmoment #2

Er is Het Traktatie Moment. Het moment waarop er getrakteerd wordt in de klas. Ook een belangrijk moment, want bij een tof feest horen traktaties waarvan iedereen moet kunnen genieten. Én ook niet onbelangrijk, wie neem je mee de klassen langs? Wie gun je het stiekem zelf opeten van de bonbons voor de juffen en meesters? (Waargebeurd, hij was 5 en werd samen met De Beste Vriend, met besmeurde mond gevonden tussen de jassen onder de kapstok).

Verjaardagsmoment #3

Dan is er nog Het Uitgebreide, herstel, Zeer Uitgebreide Feest Moment. Ook hier gaat een uitgebreide planning aan vooraf want (voor coronatijd) wilde meneer ook dat alle gasten bleven eten. Zo gebeurde het dat deze vreselijke feestjes-hatende moeder een limiet op de gastenlijst heeft gezet van max 20 personen. Tot grote frustratie van het feestvarken zelf want eigenlijk moet de hele klas inclusief ouders toch uitgenodigd worden?

Verjaardagsmoment #4

Last but not least is er nog Het Partijtje. Dit vraagt altijd de meeste onderhandelingen, en ook planning: Wat gaan we doen? Én belangrijker, hoeveel kinderen mogen er komen? Deze onderhandelingen duren altijd het langst en eindigen traditiegetrouw met een ‘hoeveel kinderen passen er in de auto-meetmoment’. Want dat is de restrictie die ik heb opgelegd. Er mogen zoveel kindjes mee als veilig in de auto (of in ons geval twee auto’s) kunnen. Je snapt nu dat zoonlief begint met plannen direct op Nieuwjaarsdag, aangezien deze uitgebreidheid van festiviteiten wel zo’n kleine vier maanden planningstijd kosten tot hij jarig is in april.

Het feest gaat nog door

Tussen alle bedrijven door hebben we ook nog Carnaval, Valentijnsdag, Pasen, Koningsdag, Kinderdag, Begin van de vakantie-dagen (ja, meervoud), Einde van de vakantie-dagen (ja, ook meervoud), Internationale Bakken-voordat-je-naar-school-gaat-dag, Pannenkoekenfeest, Picknick-in-het-park-dag en niet te vergeten de feestjes die spontaan ontstaan: Logeerpartijtjes. Elke gelegenheid wordt aangegrepen om uitgebreid te vieren en als er geen gelegenheid bestaat, dan maken we hem zoals je kunt aflezen gewoon zelf. Inmiddels zijn daar tijdens de corona de volgende varianten bijgekomen: De ‘date-night maar dan thuis met kind erbij’. De ‘thuis-uit eten avond’. En de ‘We mogen nog steeds niet versoepelen dus we maken er thuis maar een feestje van-avond’.

Wie doet het licht uit?

Ik vrees de dag dat mijn kind oud genoeg is om ons de deur uit te sturen. Uit te zwaaien met een lieve glimlach voor een weekendje weg en dan zijn eigen feestje gaat vieren, thuis. Tot die tijd geniet deze feestjes-hater stiekem enorm van al deze zelf gefabriceerde feestelijkheden. Met maar één restrictie: Zolang de groep maar niet TE groot is! Gelukkig voor mij heb ik maar één kind gekregen en niet twaalf.

Liefs, Chantal

[GESLOTEN] Winactie: MOMSPIRATION x TIJD VOOR MAMA

Na al die feestjes is tijd voor jezelf natuurlijk noodzakelijk. Sowieso is tijd voor jezelf nemen al een feestje. Voor opgroeiende kinderen zorgen is immers een heuse dagtaak. Daar moet je je voor opladen en soms echt even van bijkomen. Ontspanning is dus enorm belangrijk. Niet af en toe, maar met enige regelmaat.

Bij Tijd voor mama vind je relaxproducten die je hierbij ondersteunen. Creatieve producten zoals kant en klare DIY pakketten en kleurboeken voor volwassenen, maar ook hippe legpuzzels. Hier vind je ontspanning in creatief bezig zijn. Even voor jezelf zorgen voordat je weer doorgaat met zorgen voor een ander. En Mary-Lou van Tijd voor mama heeft daarom voor één van jullie een heel tof cadeau: Een DIY pakket voor een droogbloemen krans! Dat is gewoon een feestje om te maken én om in je huis te hangen.

Chantal (1981) is een organisatorische duizendpoot die met meerdere banen en twee ADHD’ers in huis heel veel ballen probeert hoog te houden. Ze schrijft eerlijke stukjes over het leven als werkende moeder met een (pré)puber in huis.

One Comment

  • Esther

    Ik wil het winnen voor Chantal Epskamp, omdat het super lieve, creatieve moeder is en altijd voor mij en mijn gezinnetje klaar staat, zelfs als ze het mega druk heeft 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.