Mama's met ambitie

Mama met ambitie | Jessica van Nieuwkerk

Wij, mama’s, zijn een kei in ballen hooghouden. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. Een leuke partner én een fijne vriendin zijn. Dan nog iets wat lijkt op tijd voor jezelf. En dan is er ook nog werk. Of ondernemen. Steeds meer mama’s kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Tenminste, mama’s om ons heen. Wij zijn benieuwd: hoe doen zij dat? En wat kunnen we van deze mama’s met ambitie leren? Deze maand is het de beurt aan Jessica van Nieuwkerk: moeder van Amée & Fos en eigenaresse van kinderkledingwinkel (en webshop) Suus en Suus.

Wie ben jij? En wie ben jij op sociale media? 

“Ik ben Jessica van Nieuwkerk en ik heb in Noordwijk mijn kinderkledingwinkel Suus en Suus. Suus en Suus is geboren uit een passie voor mooie, originele en unieke kinderartikelen op het gebied van kleding, lifestyle en accessoires. Op sociale media ben ik te volgen op Instagram en Facebook onder @suusensuus.

Wie zijn je huisgenoten?

“Ik woon samen met Paul (mijn vriend) en onze twee kids: Amée van 6 jaar en Fos van 4 jaar.” 

Wat voor mama ben jij?

“Ik ben een strenge moeder met weinig geduld. Sorry, ik ben liever eerlijk. Maar ik hou er heel erg van om er samen op uit te gaan. Want de tijd die we samen hebben, maak ik heel graag herinneringen. Ik ben echt een ondernemende mama.”

Wat is het mooiste wat je kinderen jou leren? 

“Ik ben altijd bezig en heb niet altijd oog voor detail, terwijl Amée juist heel erg van kleine dingen kan genieten. Het glittertje op haar tekening of het oogje wat op haar knutselwerk is geplakt. Fos is altijd in beweging en kan uren spelen met auto’s en treinbanen. Juist door weer even op mijn knieën te gaan zitten, zit ik echt even in het moment en ben ik met beide voeten hier, bij mijn kids. Ik geniet met hun mee van deze dagelijkse dingetjes.” 

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen?

“Vanaf mijn 21e ben ik ondernemer. Vanaf mijn slaapkamer bij mijn ouders thuis ben ik begonnen met mijn diëtistenpraktijk welke ik 10 jaar lang heb gehad. Toen ik merkte dat ik daar mijn passie niet meer in kwijt kon, ben ik 4 jaar geleden begonnen met het opstarten van Suus en Suus. Ik zou dus eerlijk gezegd niet weten hoe het is om niet voor mezelf te werken!”

Waarom doe je wat je doet?

“Dat vraag ik me ook wel eens af 😉 Ik hou heel erg van het creëren van een bedrijf: het vallen en opstaan is iets wat ik niet altijd leuk vind, maar wat me wel maakt wie ik ben en waardoor ik een mega drive krijg om door te gaan.” 

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

“Eerlijk gezegd is het nu tijdens dit interview (februari 2021) écht uit balans. Zeker het laatste jaar waarin Corona erbij komt en het bedrijf 100% aandacht nodig heeft, maar de kids thuis ook. Ik kan dan geen balans vinden en schakel dan mijn eigen behoeften uit zodat ik mijn werk maximaal kan doen en ook er voor de kids ben als ik thuis ben. Dit is natuurlijk geen oplossing voor op de lange termijn, maar op dit moment wel even de enige om alles te doen wat moet. 

In normale tijden gaat het eigenlijk heel er goed. De kids gaan 2 keer per week naar opa en oma en ik ben 3 dagen per week thuis met hun. Ik probeer dan alleen telefoontjes en berichtjes te doen die echt nodig zijn en de rest bewaar ik voor mijn werkdagen of avonden. 

Maar ik verlang nu écht weer naar het moment dat ik gewoon weer 4 dagen kan werken en dat ik ook weer tijd heb voor mezelf. Op die manier blijf ik in balans met mijn bedrijf en thuis.” 

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit?

“Ik breng de kids naar school en fiets ik of naar de winkel om orders te versturen. Of ik ga thuis achter de computer administratie doen. Ik lunch dan vaak makkelijk, want als ik eenmaal aan het werk ben, dan wil ik het ook gewoon lekker afmaken. Als ik de kids ophaal, ben ik er voor hen en gaan we even langs de bibliotheek, de supermarkt en thuis lekker knutselen of een spelletje doen. Of natuurlijk naar buiten de speeltuin in. In de avond lekker sporten bij de sportschool; dat is voor mij echt een heerlijk begin van de week, muziek hard aan en knallen met die X-core. 

Fos werd in oktober 4 jaar, dus we hadden altijd het idee dat we dan lekker 1 keer per twee weken samen zouden gaan ontbijten aan het strand. Maar door de lockdown is dit er nog niet van gekomen. Maar zodra dit weer kan, gaan we daar ons momentje samen pakken. Dan starten we de week samen op het strand en maken we er even een date momentje van.” 

Op wat ben jij enorm trots (zakelijk)?

“Zo lastig, maar ik denk toch wel het feit dat ik steeds meer landelijke bekendheid krijg met de winkel. En dat klanten je herkennen van je Instagram, terwijl ik ze nog niet ken maar zij mij natuurlijk al online hebben gezien. Soms ben ik ook heel trots dat ik bijna alles alleen doe, maar ben ook heel jaloers op iedereen die het met zijn tweetjes doet. Want dat zou de werklasten echt een stuk lager maken.”

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“Eigenlijk alles wel. Als ik had geweten dat ik het ondernemen met zwanger zijn, kids krijgen en hebben zo heftig zou vinden, had ik wellicht dingen anders gedaan. Maar ik heb hierdoor ook zoveel geleerd over mezelf en mijn bedrijven. 
Je hebt helaas als ZZP’er niet de luxe om lang met verlof te gaan. Je bedrijf gaat door. Ik heb geen mega bedrijven dus de persoonlijke touch maakt dat je bedrijf staat of valt. Dus ik had al snel weer de behoefte om te werken, zodat mijn bedrijf ook in deze tijden doorgaat.” 

Wat is jouw advies aan andere mama’s die twijfelen over het ondernemerschap? 

“Als je van je hobby je werk maakt, hoef je nooit te werken. Dat scheelt zoveel energie. 
Geef jezelf de tijd om te groeien en wees niet te hard voor jezelf, want je leert door vallen en opstaan. 
Af en toe een coach aan de zijlijn die je een klein beetje stuurt, is heerlijk om weer je balans te vinden. En aarzel hierin niet om hulp te vragen, want kwetsbaarheid is denk ik de beste eigenschap van een ondernemer. Het maakt je menselijk, je staat open voor feedback en zo groei je verder en blijf je jezelf.”

In welke situatie of bij welke gebeurtenis moet jij echt tot 10 tellen (of tot 386)?

“Als je al 100 keer hebt gezegd of de kinderen hun tanden wil gaan poetsen, je de badkamer inkomt en ze alleen maar zichzelf in de spiegel aan het bekijken zijn (al ruim 5 minuten). Dat trek ik slecht op momenten dat 5 minuten in de ochtend voor school kostbaar zijn. En ik kan dit natuurlijk heel goed hebben als ik lekker in mijn vel zit, maar niet als ik druk voel of een onrustige nacht heb gehad.” 

Wat is je grootste onzekerheid als mama? 

“Ik ben hier eigenlijk niet zo onzeker. Ik denk dat mensen me raken als ze oordelen over het feit dat ik fulltime werk en 2 jonge kids heb. Het is zo’n no go in deze maatschappij om fulltime te werken als moeder. Daar kan ik echt boos en verdrietig om worden, want ik voel me echt een betere mama en persoon doordat ik zoveel passie heb voor mijn werk.”

Wat is je grootste onzekerheid als ondernemer?

“Ben ik wel up to date genoeg? Loop ik niet achter de laatste trends aan? Onzekerheid over meer de inhoud van mijn bedrijf. Ik ben het vanuit passie begonnen, zonder een mega kennis van mode. Maar daar leer je zoveel over na 4 jaar!”

Waar word jij blij van? 

“Eigenlijk alles wat met vrienden of familie te maken heeft maakt mij vrolijk. Samen herinneringen maken is voor mij echt de focus in het leven.”

Mama me-time; onzin of noodzakelijk?

“Must!!! Het maakt dat ik mentaal en lichamelijk in balans blijf. Het is het 2 keer per week sporten en een avondje kletsen met een vriendin waar ik elke week behoefte aan heb. Dat is wat ervoor zorgt dat ik naast, vriendin, mama, ondernemer, verkoopster ook nog gewoon lekker Jessica kan zijn.”

Wie inspireert jou?

“Jeetje, dat zou ik eigenlijk niet weten. Er zijn veel andere winkels, waar ik naar kijk en denk: dat is mijn doel, om er naar toe te werken qua verkopen, inkoopmogelijkheden en social media bereik. 
Qua inspiratie krijg ik dit uit alle hoeken: een actrice, een zangeres of een goede serie of documentaire. Ik denk wel echt een vrouw. Omdat ik wel hou van vrouwen die weten wat ze willen en ervoor vechten. 
Mijn eerste ingeving is Julia Roberts in Eat Pray Love. De weg die zij bewandeld vind ik geweldig. En ik heb Bali en Italië echt op mijn top 3 van mooiste vakanties staan. Zo in het hier en nu leven is echt waar ik voor wil gaan. Want doordat je als bedrijf zo groeit, vergeet je wel eens te aarden en te genieten.”

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

Hoe wij (Jessica en Marjolijn) elkaar kennen? Vanaf de middelbare school hebben we bij elkaar in de klas gezeten en een aantal jaar geleden kwamen we elkaar weer tegen in mijn winkel, bij het sporten (Mom In Balance). Nu staat Levi af en toe model voor Suus en Suus.

En ook niet te vergeten: waarom ik mee wil doen aan deze rubriek. Ik denk dat vrouwen zichzelf te vaak wegcijferen en genoegen nemen met een kabbelend beekje qua leven. Maar soms heb je ook de highs en lows nodig in het leven om te kunnen zeggen dat je alles eruit hebt gehaald. En weet je, ik begon op mijn 21e met mijn eerste bedrijf en dacht: als het niet lukt, ben ik 21 jaar en ik kan in ieder geval nooit zeggen dat ik het niet heb geprobeerd. Toen ik op mijn 28e Suus en Suus startte, dacht ik nog steeds hetzelfde. Oftewel: je bent altijd jong genoeg om te starten aan een eigen onderneming of dit nu voor erbij is of voor een fulltime invulling. Ik denk dat namelijk iedereen jaloers is op je als je die stap wèl durft te zetten!! Want dan kies je namelijk voor jezelf en dat is de moeilijkste stap!”

Lieve Jessica,
Wat heb je prachtig gesproken, daar hebben wij eigenlijk niks meer aan toe te voegen. Je passie straalt van je af en je hebt een prachtige winkel en webshop neergezet. We hebben bewondering voor je: je volgt je hart, werkt fulltime en hebt een pittige periode (Corona) achter de rug. Dankjewel voor je inspiratie en je eerlijke antwoorden!
Liefs, Anouk en Marjolijn

De foto’s zijn gemaakt door Kleine Wezens.

Lees ookMama met ambitie: Linda de Boer

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.