Blogs 2021

Wie jarig is trakteert

Als de dag van gisteren herinnert mama-blogger Leonie zich dat moment dat zij op de verjaardagsstoel mocht staan en alle kindjes in de klas voor haar zongen. Ze mocht in de kring naast de juf zitten en de hele dag straalde ze in haar verjaardagsjurk. Oh en trakteren, dat hoorde er natuurlijk ook bij. Nu Leonie mama is van drie kinderen in basisschool-leeftijd, wordt er drie keer per jaar een traktatie geknutseld. Dat geeft trakteren een nieuwe dimensie. Want is die traktatie wel goed, creatief, lekker en gezond genoeg? Lees Leonie’s overwegingen en laat ons weten hoe jij dit aanpakt.

Hoera, hoera, is je traktatie nog niet klaar?

“Ei, ei, ei en we zijn zo blij, want Maud is jarig en dat vieren wij, ei, ei!” Daar staat ze, op de verjaardagsstoel in de kring, in haar klas. Met haar vriendjes en vriendinnetjes om haar heen en een lieve juf die vrolijk allerlei liedjes inzet. Maud straalt van oor tot oor en mama-blogger Leonie straalt misschien nog wel harder. The-night-before, toen Leonie de cupcakes liet aanbranden en zich om 23.00 uur besefte dat een eenhoorn kleien van fondant, en dat 25 keer, toch niet zo eenvoudig was, was zij niet zo ei-ei-ei blij-blij-blij. Traktaties over het algemeen zorgen nog wel eens voor een frustratie. Elke keer laat ik me weer gek maken. Hoe dat komt? Begrijp me niet verkeerd, ik vind de voorpret heel erg leuk. Alleen kom ik elke keer weer op dat punt van tweestrijd in mezelf tussen doen wat ik zelf wil, de richtlijnen van school, de sociale druk en verwachtingen van andere moeders, kinderen en misschien ook wel mijn eigen kind.

Vroeger…

Als voorbereiding op mijn blog klets ik met mijn zusjes en moeder in onze groepsapp over het vieren van verjaardagen vroeger. Ik vraag me af hoe zij dit hebben beleefd. Mijn zusjes en ik roepen alle vier tegelijk dat de chipsketting toch wel de favoriete traktatie was. het roept gelijk herinneringen op. Toen we iets groter waren mochten we helpen om ze te maken. Een dropveter met van die chipsringetjes eraan. Fantastisch! De dag voor je verjaardag kon je natuurlijk niet slapen. ‘s Morgens mocht je je verjaardagsjurk aantrekken. Je kreeg een versierde muts van de juf. Iedereen zong voor je en je mocht de klassen rond met een kaart en chocolaatjes. Ik vond het ook altijd super leuk dat ik in de klas van mijn zussen kwam. Ons gesprekje heeft alles te maken met mooie herinneringen en vrijwel niet met de inhoud van de traktaties. De dilemma’s van nu, waren toen (volgens mijn mama) niet aan de orde.

gezonde traktatie

Mijn eerste dilemma staat met stip op 1! Gezond of ongezond? Wat zijn de richtlijnen op jullie basisschool? Op de school van mijn kinderen staat regelmatig in de nieuwsbrief dat de traktatie gezond moet zijn. Enkele jaren heb ik me hier keurig aan gehouden. Een fruitspiesje of een versierde banaan, maar ook een zelfgemaakt worstenbroodje viel in de categorie gezond. Maar mijn kinderen kwamen wel thuis met zakjes chips, snoepjes en koekjes die zij van andere kinderen kregen. Met als gevolg dat mijn kinderen verbolgen waren over het feit dat ze gezond moesten trakteren. Dat doet namelijk niemand op school. “En trouwens mama, als je fruit trakteert dan lusten veel kinderen het niet en gooien ze het weg. Dat is ook niet leuk en ook zonde”. Ja, daar hadden mijn kids een punt. Ik vind dan dus ook dat als je als school zegt dat de traktatie gezond moet zijn, dat je ongezonde traktaties écht niet toestaat. Maar dan ook écht niet. Maarja, wat doe je als juf als er een stralende jarige job voor je staat met een mandje cupcakes voor de hele klas? En bij een feestje hoort toch ook iets lekkers?

Maar het kan nog onduidelijker. Op de school waar ik zelf werk promoten we gezonde traktaties. We staan alles toe, maar als gezonde school zijn we wel voorstander van iets hartigs. Ondertussen trakteren we met juffendag zelf op patat, krijgen de kinderen met kerst een koekje, met pasen een chocolaatje en aan het eind van het schooljaar een ijsje. Ik moet er zelf een beetje om lachen. Misschien moet ik dit toch nog maar eens in de groep gooien tijdens de rondvraag van de teamvergadering.

traktatie en cadeautjes

Het onderwerp cadeautjes is voor mij dan weer geen dilemma. Het spijt me, maar ik ben anti-cadeautjes bij de traktaties. Laat me het uitleggen. Veel cadeautjes die mijn kinderen krijgen bij traktaties zijn dingen waar ze niet echt iets aan hebben. Het is leuk voor heel even. En daarom bedenken we steeds iets nieuws, iets gekkers, iets originelers, iets duurders. Kopen, kopen, kopen. Meer, meer, meer. Maar eindstand blijft: het is goedkoop, gaat gauw stuk en beland na een dag in de prullenbak. Zonde van de toch minimaal €25,- die besteed zijn aan deze traktatiecadeautjes. Als ik me dan bedenk dat sommige ouders zich verplicht voelen om naast iets te eten ook een cadeautje te kopen terwijl ze het bijvoorbeeld helemaal niet breed hebben. Dat vind ik verdrietig. En volgens mij gaat het al lang niet meer om de herinnering die we aan het maken zijn. Namelijk die ene speciale dag in het jaar van jouw kind.

milieuvriendelijk

Om nog even terug te komen op de prullenbak waar die cadeautjes in verdwijnen. Het mag van mij allemaal wel wat milieuvriendelijker. Doe je traktatie eens in een papieren bekertje in plaats van een plastic zakje. Skip de plastic jojo’s, stuiterballen, waterpistooltjes en sleutelhangers. Oh én drinkpakjes! Alle kinderen hebben toch al eigen drinken mee. Scheelt een hoop afval.

doe maar chips

Na al dit wikken en wegen heb ik inmiddels nog steeds geen idee wat ik Nils laat trakteren voor zijn tiende verjaardag. Ik noem wat ideeën. Ik deel mijn dilemma’s met hem. Moet het gezond zijn? Volgens Nils niet. Maar wel verpakt i.v.m. Corona. “Maar wat wil je dan Nils?” vraag ik gefrustreerd. Het hierop volgende antwoord was kort: “Doe maar chips”. Duidelijk het antwoord van een tiener. Hoe simpel kan het zijn? Mijn man kijkt me aan met ogen die zeggen: “maak je niet druk en koop gewoon chips!”. Prima, chips dus. Ben ik wel lekker snel klaar deze ronde.

Liefs, Leonie

Wie jarig is trakteert, dus wij ook!

Om de verjaardag van MOMSPIRATION te vieren trakteren wij de hele maand op cadeaus! En deze keer is dat een te gekke puzzel naar keuze van Hippe puzzels. Hippe puzzels is een webshop met legpuzzels voor kinderen en volwassenen. Weg met saaie puzzels en hoera voor moderne puzzels met gave illustraties. In deze online puzzelwinkel van Mary-Lou vind je puzzels voor alle leeftijden. Zoals bijvoorbeeld stevige puzzelstukken voor baby en dreumessen, bijzondere glow in the dark puzzels voor kleuters en puzzels van 500 stukjes om samen te puzzelen. MOMSPIRAITON loves HIPPE PUZZELS.

ZO DOE JE MEE AAN DE WINACTIE!

Meedoen is heel simpel en toegankelijk voor iedereen, ook als je geen Instagram of Facebook hebt.

  • Deel in een reactie hieronder de blog waarom en voor wie (je kind, je vriendin of gewoon lekker voor jezelf, maakt niet uit!) deze prijs wilt winnen. Meedoen kan óók door te reageren via Instagram of Facebook. Iedere reactie op een van deze kanalen is een kans om te winnen.
  • Vinden we lief, maar is niet verplicht natuurlijk: Deel deze blog in je netwerk, bijvoorbeeld op Instagram (tag ons natuurlijk even: @momspiration.nl), Facebook, LinkedIn, Whatsapp, per mail: welk platform jij maar tot je beschikking hebt en nodig zoveel mogelijk mama’s uit om zich ook te laten inspireren met heerlijk eerlijke verhalen op MOMSPIRATION.NL
  • Ook heel lief, maar hoeft niet: Voor de onderneemster die hun producten sponseren voor deze winactie is het natuurlijk wel tof als je ze volgt: @hippepuzzels
  • Iedere actie loopt één week. Meedoen aan deze actie kan dus van 23 tot 30 maart 2021
  • De winnaar krijgt persoonlijk bericht

EXTRA CADEAU!

Extra lief, Mary-Lou heeft voor jullie een kortingscode beschikbaar gesteld. Met de code MOMSPIRATION krijgt je tot en met 31 maart 2021 -10% korting op je aankopen bij Hippe puzzels

Leonie (1985) is een actief duizendpootje. Altijd wat te doen en altijd nieuwe avonturen om zich in te storten. Tegelijkertijd stort ze daarmee ook regelmatig in haar eigen valkuil. Haar doel is om de prioriteiten goed in het vizier te houden en daar de meeste energie in te steken. En prioriteit nr. 1 is haar gezin dat bestaat uit haarzelf en Ramon met wie ze getrouwd is. Samen hebben ze drie kinderen; Nils (2011), Maud (2013) en Fleur (2014). Samen wonen ze in Nieuw-Vennep, gezellig met poes Suus.

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.