Blogs 2021

Maak je niet zo druk

Wat is er toepasselijker bij dit thema dan te laat zijn voor de deadline voor de blogvan deze maand? Dat ben ik dus ook echt. Een dag te laat, sorry Anouk en Marjolijn. Ik ben zo’n iemand die telkens denkt: “Ooh, maar ik heb nog drie weken” en dan opeens ’s nachts rechtop in bed zit en zich realiseert dat die drie weken nu toch echt om zijn. Oeps.

Meer dan eens heb ik dan ook al berichtjes gekregen van Anouk of Marjolijn met de vraag of ik nog een blog aanlever deze maand. Beschamend. Elke keer weer een slap excuus en een sorry. Wat is dat toch, waarom zijn we altijd zo druk en blijven die to do-lijsten zich opstapelen? Ik zou willen dat ik het kon afschuiven op het moederschap. Er komen telkens dingen tussendoor en de dagen vliegen voorbij met poepluiers en flesjes. Maar als ik eerlijk ben, kan ik me niet herinneren dat ik, voor mijn eerste kleine zich aandeed, wel zeeën van tijd had. Op een of andere manier werden de dagen toen ook opgevuld en was ik, net zoals nu, altijd veel en veel te druk.

Wat is dat toch, waarom zijn we altijd zo druk en blijven die to do lijsten zich opstapelen?

Begrijp me niet verkeerd, druk zijn vind ik niet erg. Ik hou ervan als mijn dagen voorbij vliegen. Maar druk zijn in mijn hoofd is anders. Dat gebeurt als mijn to do-lijst te lang wordt; ik lijk dan geen ‘uit’-knop meer te hebben. Herkenbaar? Zelfs in bed gaat mijn drukke hoofd dan nog door en daarmee weet ik dat ik op de rem moet trappen. Tijd om even minder druk te zijn. In de laatste jaren heb ik een aantal dingen toegepast die er bij mij voor zorgen dat ik me even “minder druk” voel.

Vijf tips om even minder druk te zijn

 • Ga het huis uit
  Dit is voor mij de key om echt rust te kunnen vinden. Want thuis tot rust komen lukt me zelden of nooit. Er ligt altijd nog wel een was of mijn laptop roept me. Door het huis uit te gaan, laat ik dat in ieder geval achter me. Ik kan die dingen dan immers gewoonweg niet doen. Dus automatisch minder druk!
 • Laat je telefoon thuis
  Ja, een inkoppertje misschien. Maar onze telefoons zijn natuurlijk eigenlijk gewoon mobiele laptops. Het is dan veel te makkelijk om toch nog even dat ene mailtje te beantwoorden. En dat moeten we gewoon niet doen als we even minder drukte willen.
 • Neem pen en papier mee
  Dit klinkt misschien tegenstrijdig, het is immers de bedoeling dat je de rust opzoekt. Maar juist op de momenten dat ik dat doe, komen al die nog open zaken door mijn hoofd zweven. En als ik weet dat die punten zijn opgeschreven, kan ik ze loslaten.

Schoonmaken is opeens een feest als je wilt weten hoe dat spannende boek afloopt, geloof mij!

 • Luister een podcast of luisterboek
  Als ik het huis niet uit kan maar toch erg druk ben in mijn hoofd, zet ik standaard een luisterboek of podcast op. Schoonmaken is opeens een feest als je wil weten hoe dat spannende boek afloopt, geloof mij. En het zorgt ervoor dat je enkel bezig bent met je taak van dat moment, heerlijk!
 • Haal adem
  Eigenlijk wilde ik hier neerzetten: “Ga sporten of doe aan yoga”. Maar ja… als je al druk bent, dan zorgt dat dus enkel voor een extra to do op je lijstje. Het is echter bewezen dat bewust ademhalen enorm veel rust met zich mee brengt. En dat kan je prima meerdere keren per dag doen: ga rechtop zitten en adem een keer of tien in en uit. Het liefst met je hand op je buik, zo leg je ook echt de focus erop. Voelt misschien wat gek in het begin, maar het helpt écht.

Wat doe jij om dat drukke gevoel even achter je te laten? Laten we elkaar inspireren met tips in de comments!

Liefs, Maaike

Maaike (1988) schrijft, fotografeert en reist zoveel ze kan. Ontspannen doet ze het liefst met een goed boek of serie in bad. Ze woont samen met haar man Joël en dochters Harper & Jools in hartje Hilversum maar haar droom is een klein boerderijtje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.