Mama met ambitie: Nadine Mussert

momspiration mamablog boekhandel van der meer noordwijk

Wij, mama’s, zijn een kei in ballen hooghouden. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. Een leuke partner én een fijne vriendin zijn. Dan nog iets wat lijkt op tijd voor jezelf. En dan is er ook nog werk. Of ondernemen. En in het geval van deze mama en ondernemer is het een boekhandel runnen. Steeds meer mama’s kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Tenminste, mama’s om ons heen. Wij zijn benieuwd: hoe doen zij dat? En wat kunnen we van deze mama’s met ambitie leren? Deze maand ondervragen wij Nadine Mussert, de eigenaresse (en het vriendelijke gezicht) van boekhandel van der Meer in Noordwijk.

Wie ben jij? En wie ben jij op sociale media? 

“Ik ben Nadine Mussert (34 jaar), sinds 2018 eigenaresse van boekhandel van der Meer en Het Cultuurcafé in Noordwijk. Ik woon in Noordwijk samen met mijn vriend Giedo en wij hebben een zoontje van bijna 2, Hens. Lezen en boeken zijn niet alleen werk, maar vooral ook hobby. We trekken er graag op uit met ons camperbusje, de fietsen en wandelschoenen. Op sociale media ben ik persoonlijk te vinden op Facebook en Instagram maar natuurlijk ook met de winkel op zowel Facebook als Instagram.”

Wie zijn je huisgenoten?

“We wonen sinds een jaar in Noordwijk; Giedo, mijn vriend of eigenlijk verloofde, moet ik zeggen. Ons lieve, ondeugende jongetje Hens. En we hebben een kater, Gajes.”

Wat voor mama ben jij? 

“Mijn dagjes met Hens alleen zitten al gauw vol met allerlei bezoekjes aan speeltuintjes, het strand of het bos. Ik probeer dus wel een actieve moeder te zijn die het buitenleven en bewegen mee probeert te geven aan Hens. Ik ben wel wat ongeduldig. Ik probeer wel wat meer de tijd te nemen, maar niet meer éven naar de supermarkt een paar honderd meter verderop met Hens op z’n eigen fiets, maar gewoon de tijd nemen.”

Wat is het mooiste wat je kinderen jou leren? 

“De tijd nemen voor kleine dingen. Gewoon een half uur stil staan terwijl ik eigenlijk een rondje wil wandelen, terwijl hij geniet van spelen in het zand, kan ook ‘genoeg’ zijn. Hens kletst honderduit over wat hij onderweg ziet van achter uit de auto en het is echt verbazend welke dingen hem dan opvallen, dingen die wij vaak niet eens zien, dat is zo grappig om je te realiseren.”

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen?

“Ik heb de School voor Journalistiek gedaan en heb daarna als freelancer voor dagbladen en magazines gewerkt. Daardoor proefde ik al snel aan het ondernemerschap in kleine schaal. Zo’n 10 jaar geleden begon ik met een bijbaantje in de boekhandel. De winkel nam ik over van mijn voorgangers in september 2018.”

Waarom doe je wat je doet?

“Het boeken- / schrijversvak – van uitgeverijen tot redacties tot de boekhandel – heeft altijd mijn liefde gehad. En ook het product dat we verkopen, namelijk het boek zit in mijn hart. Verhalen vertellen of lezen verrijkt je leven, verbreedt je beeld over de wereld en belangrijke zaken die er spelen en dat maakt je uiteindelijk een mooier mens, vind ik.”

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

“Dat is nog steeds een dagelijkse zoektocht. De ene maand gaat het me beter af om een balans te vinden, de andere keer schiet m’n aandacht thuis wat tekort of andersom ben ik wat minder actief in de winkel. Gelukkig heeft Giedo ook een rol in de boekhandel gevonden en ontlast hij me thuis vaak en daarnaast vindt Hens het ook helemaal geen straf om zo af en toe meegesleept te worden naar de boekhandel.”

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit? 

“Maandag en dinsdag gaat Hens naar de kinderopvang, honderd meter van ons huis, en ga ik naar de boekhandel. Die gaat pas om 13 uur open of is dicht op maandag dus dan kan ik al die klusjes die de rest van de week blijven liggen weg werken. En om 17 uur haal ik Hens weer op om gezamenlijk te eten en de dag door te spreken.”

Op wat ben jij enorm trots (zakelijk)?

“Twee en half jaar geleden nam ik een boekhandel van naam over. In eigenlijk nog maar een korte tijd hebben we met het team dat er staat de winkel voort kunnen zetten én een eigen signatuur kunnen meegeven waarin de horeca een grotere rol is gaan spelen en we meer aanverwante cadeauartikelen een plek hebben gegeven in de winkel.”

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“De uitdaging zit vooral in mijn eigen gevoel niemand tekort te doen en de tijdsbesteding. Geef ik Hens wel genoeg aandacht, of mijn medewerkers, Giedo? En waar haal ik in hemelsnaam soms de tijd vandaan om het allemaal voldoende te doen.”

Wat is jouw advies aan andere mama’s die twijfelen over het ondernemerschap?

“Proberen kan geen kwaad! Zeker als je klein begint, kun je altijd nog terug. Een zaak overnemen, vraagt wel om goed overwogen keuzes en je maakt ook financiële beslissingen voor een langere termijn. Maar ondernemen als, ik noem maar iets, portretfotograaf, kun je wel een tijdje uitproberen. Dat was in ieder geval wel mijn idee bij mijn freelancerschap voordat ik de winkel kreeg. Daarna kun je altijd weer op zoek naar een vaste baan of je onderneming uitbreiden.”

In welke situatie of bij welke gebeurtenis moet jij echt tot 10 tellen (of tot 386)?

“Ik kan er heel slecht tegen dat er – zeker op het moment van schrijven (maart 2021), tijdens deze coronapandemie – beslissingen worden genomen over ondernemers, zonder de ondernemers zelf te kennen hierin. Er worden vanachter bureaus plannen bedacht die niets met de werkelijkheid te maken hebben. We maken er vervolgens maar het beste van, maar het maakt mij machteloos en boos waardoor ik dan wel even tot 10 of 11 en verder moet tellen voordat ik reageer.”

Wat is je grootste onzekerheid als mama? 

“Ik ben eigenlijk niet zo onzeker als mama. Ik lees veel over opvoeden en maak vervolgens mijn eigen keuzes die passen bij ons. Wel kan ik vervolgens onzeker worden van de reacties van andere (groot)ouders over die keuzes. Gelukkig is Giedo dan vaak wel weer zo nuchter om z’n schouders op te halen en toch gewoon op het pad te blijven dat wij hebben gekozen.”

Wat is je grootste onzekerheid als ondernemer?

“Hoe houden we de creativiteit vast die men van ons gewend is. Of misschien is het meer de creativiteit die ik van de boekhandel verwacht. We hebben sinds een half jaar een groot theeassortiment opgenomen in de winkel, we hebben een abonnement op van der Meer in het leven geroepen, we gaan zodra de horeca weer open is, uitbreiden met alcoholvrije drankjes, what’s next… of houdt dat een keer op?”

Waar word jij blij van? 

“Een leuke dag in de winkel met mooie ontmoetingen en gesprekken, die vaak over boeken gaan, enthousiaste reacties van klanten over een boek dat hen eerder is aangeraden. En vervolgens thuis komen waar een heerlijk maaltje klaar staat of meegenomen kan worden naar het strand om daar nog even van het laatste zonnetje te genieten met z’n drietjes.”

Mama me-time; onzin of noodzakelijk?

“Enorm noodzakelijk; ik kan echt opladen van een paar uurtjes of misschien een dagje voor mezelf. En dan is het ook weer des te leuker daarna weer iedereen om me heen te hebben en de verantwoordelijkheden die daarbij komen, zijn dan ook weer beter te dragen.”

Wie inspireert jou?

“Ik heb veel bewondering voor ondernemende vrouwen die met hun drukke werkzaamheden ook nog eens volop in de spotlights staan en dan met name om de manier hoe zij omgaan met reacties van anderen. Sigrid Kaag en Eva Jinek, bijvoorbeeld. Vrouwen aan de top, ja graag, maar laten we daar ook respectvol mee omgaan, want het lijkt me niet gemakkelijk.”

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

“Heb je een boekentip voor moeders met ambitie? Ha, natuurlijk de good old klassieker Nice girls don’t get the corner office van Lois P. Frankel met adviezen om te groeien in je werk of ondernemerschap. En ik kreeg vorig jaar Moeder genoeg cadeau. Dat vond ik een heel mooi cadeauboekje om vriendinnen, moeders een hart onder de riem te steken dankzij het herkenbare in het boek: hè gelukkig, we voelen ons hier allemaal onzeker over.”

Lieve Nadine,
Dankjewel voor het leuke interview en je mooie bemoedigingen voor moeders die twijfelen over het ondernemerschap. Je positiviteit en je harde werken gaan de boekhandel en jou persoonlijk nog veel brengen; iets waar wij overtuigd van zijn. We kunnen niet wachten tot we weer thee mogen drinken in jullie café en zonder tijdsbesef mogen rondkijken in jullie uitgebreide boekencollectie. Hang in there! Liefs, Anouk en Marjolijn

De uitgelichte afbeelding is gemaakt door Monica Stuurop.

Met de volgende tags: