Wij kiezen steeds bewuster

Wij denken steeds meer na over bewuste keuzes, op verschillende vlakken. Het gebruik van plastic, het eten van vlees en vis, de kleding die wij dragen, de spullen uit ons huis, de manier waarop wij onszelf vervoeren en boodschappen doen. Wat en hoe ik dat samen met mijn gezin doen? Ik vertel het je!

Geinspireerd door anderen

Onze buren op Bakkum, inspireren mij. Zij eten vegetarisch en soms zelfs vegan. Ik vind dat super. Zou het zelf ook meer willen doen, maar heb helaas nog niet genoeg inspiratie voor fijne recepten. Wanneer ik in de supermarkt sta, kies ik vaak toch voor de recepten die vast zitten in mijn hoofd en daar zit vaak vis of vlees bij. Maar ons doel is steeds minder vlees eten. Ik krijg steeds meer inspiratie op dit vlak dus hopelijk, wordt die keuze steeds makkelijker. Heb je nog fijne recepten? Laat het mij alsjeblieft weten!

Bewuster kopen

Zo ben ik ook bewust bezig met mijn kleding. Ik koop alleen nog maar kleding waarvan ik weet (en hoop) dat ze lang mooi blijven. Het liefst ook nog duurzaam geproduceerd. Zo staat hoog op mijn verlanglijstje: een jumpsuit van Lovely Lane. Marije van Lovely Lane maakt prachtige items. Deze worden in Amsterdam gemaakt door een kleine kleermaker, die daar zijn eerlijke prijs voor krijgt. Daarnaast werkt ze ook nog met prachtige stoffen, dus stuk voor stuk kledingstukken die je koopt om wellicht later door te geven aan je dochter.

Veel liever zo’n prachtig item voor het leven dan iets voor even.

Dit vind ik dus prachtig. Veel liever zo’n prachtig item voor het leven dan iets voor even. Zo heb ik ook een aantal tassen waarvan ik hoop dat mijn dochter die later wil dragen. En dan heb ik het (helaas) niet over een Chanel bag maar over prachtige leren tassen gemaakt van ecologisch leer. Waar ik nu al jaren van geniet en zij wellicht later ook.

Braided denim jumpsuit - Lovely Lane
Mijn droom: de Braided denim jumpsuit van Lovely Lane

Plastic afval

Bij ons thuis ben ik elke keer weer verbaast als onze vuilnisbak weer vol zit met plastic, ik heb het idee dat dit steeds meer wordt. Ik zou wat meer naar de markt willen gaan met zelf meegebrachte tasjes zodat dit het plastic vermindert. Zo ga ik wel wat meer naar “de buurman” onze Turkse supermarkt op de hoek, daar neem ik nooit een tasje. Alle groenten en fruit is daar niet verpakt dus dat scheelt weer iets. Ook bestel ik één keer per week boodschappen, om onze tripjes naar de supermarkt te beperken en ook impulsieve onzin aankopen tegen te gaan. Zo hebben we ook meteen voor de hele week boodschappen in huis, en op is op. Dan eten we maar iets anders uit de voorraad.

Ecovriendelijk schoonmaken

Ook voor het wassen en schoonmaken hebben wij een bewuste keuze gemaakt. Wij wassen met Eco Egg, dit is milieuvriendelijk en door met een ei te wassen besparen wij jaarlijks 40 plastic flessen! Wij hebben ook ons schoonmaakmiddel verandert, wij gebruiken sindskort Everdrop; dit zijn schoonmaaktabletten die je oplost in water. Er bestaan verschillende tabletten voor glas, keuken en badkamer, door hiermee schoon te maken besparen wij 20 plastic flessen per jaar! Dit zijn samen 60 flessen!

Bewustwording bij de kinderen

Onze kinderen zijn er ook erg van bewust. Toen wij een aantal jaar geleden op vakantie waren in de Beekse Bergen had het animatieteam daar een voorstelling over de plastic soep, en deze is goed blijven hangen en hier haken wij nog regelmatig op in. Alles gaat netjes in de vuilnisbak, of in mijn tas . Die er dus van binnen ook soms uitziet als een vuilnisbak. Ook vuil wat niet van ons is, wordt regelmatig opgepakt en netjes weggegooid. Belangrijk dat onze kinderen ook bewust zijn van het afval wij zij achterlaten.

Zo hebben wij laatst een boek gekocht genaamd: Koos de Koala. Koos leert kinderen op een leuke manier hoe zij goed voor de aarde moeten zorgen. Op deze manier wordt het hele gezin zich bewuster van de keuze die zij maken. Bij aanschaf van elk boek wordt een deel van de opbrengst gereserveerd voor bomen! Daan en Isa zijn super fan en roepen overal waar zij het zien: FSC Hout!

Koos de Koala

Markplaats vondsten

Door Corona hebben ook wij veel meer thuis gezeten, dit zorgde bij mij voor opruimwoede, alle baby spullen zijn uitgezocht, verkocht en/of weg gegeven. De kinderen hebben hun speelgoed uitgezocht en verkocht of weggegeven. Van het geld wat wij hiermee “verdienden” hebben wij samen gekeken naar wat missen wij nu nog echt. Via Marktplaats heb ik nog mooi speelgoed gevonden, wat nog prima een ronde mee kan. Wat is jullie beste Marktplaats vondst?

Alle beetjes helpen

Wij zijn nog lang niet groen genoeg bezig, het kan veel beter nog maar ons begin is er. Zijn er dingen die jij anders doet en/of ook doet? Ik ben heel erg benieuwd naar alle tips zodat dat ik daarna weer een stapje kan zetten.

Samen kunnen wij grote verschillen maken in de wereld. Dat klinkt misschien groot maar dat betekent niet dat wanneer je alleen kleine dingen aanpast in je gezin er niks verandert. Maak het verschil, zet een stap!

Liefs, Sandra

Op zoek naar meer duurzame inspiratie? Hier vind je meer blogs over bewuster kiezen

Deze blog bevat een affiliate link.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.