Blogs 2021,  Mama zijn

En dan is het zover: Help, mijn kind zit in groep 3!!

Ze is inmiddels ruim 6 jaar, heeft al 5 tanden gewisseld en is sinds 2 weken dan ook echt gestart in groep 3. Waar ik mij 2,5 jaar geleden heel bewust was van de overgang van het kinderdagverblijf naar de basisschool, was ik nu iets minder voorbereid op deze grote overgang! Hoewel ze nog in hetzelfde gebouw zit, is er enorm veel veranderd. En als ouder moet ik daar best even aan wennen!

Zelf naar binnen

Waar de kleuterjuffen mijn kroost elke dag met een grote glimlach op het schoolplein op stonden te wachten, is het in groep 3 de bedoeling dat madame zelf naar binnen gaat. En eerlijk, de ene dag gaat dit top de andere dag denk ik hoe ga ik haar ooit in die klas krijgen? Gelukkig zijn er lieve meiden in haar klas die haar een hand komen geven en vriendelijk doch dwingend mee naar binnen nemen. Bovendien kunnen we nog zwaaien bij het raam!

Meteen al op schoolreisje in groep 3! Best spannend.

Deze ouders, deze kinderen, hier moeten we het mee doen!

Toen ik de uitnodiging voor de ouder app ‘pandaklas’ kreeg werd ik mij er in ene van bewust dat dit de kinderen en dus de ouders zijn waar we tot groep 8 ‘aan vast zitten’. Bij de kleuters wisten we dat de 9 kleuterklassen verdeeld zouden worden over 4 groepen 3. Maar nu is dit dus hoogstwaarschijnlijk de app groep waar we tot groep 8 inzitten. 

De gymtas

In de onderbouw bleven de gymschoenen op school. Heel veilig, kon ik ze niet vergeten. Nu moet 2x per week de gymtas mee naar school. Op ons krijtbord heb ik geschreven dat ze maandag en vrijdag gym heeft zodat ik hier ‘s ochtends nog even aan herinnerd wordt. Want de eerste keer dat ik om 5 minuten voor 8 uur nog het huis door rende op zoek naar gymschoenen, kan ik al weer afstrepen.

De gymtas hangt voortaan aan de kapstok! Geen gezoek meer om 5 voor 8.

Niet meer spelen

‘We doen alleen maar werkjes de hele klas en mogen maar 2x buiten spelen’. Dit is voor mijn dochter geloof ik nog wel de grootste overgang. Waar ze bij de kleuters nog met veel plezier bij de zandtafel speelde of in de huishoek is het in groep 3 vanaf dag één direct volle bak op de stoel zitten en werkjes doen. Aan de ene kant kost dit veel energie, aan de andere kant is er einde van de dag nog veel energie over door de lange uren op een stoeltje. Daar plukken wij de ‘vruchten’ natuurlijk van bij thuiskomst! Gelukkig hebben we het volgende punt.

Taximoeder

Aan een vriendin met wat jongere kindjes appte ik al gekscherend dat ik in het volgende level van het ouderschap beland was. Die van taximoeder! Want na het behalen van de zwemdiploma’s A,B.C. hoort bij groep drie toch ook wel een beetje het ‘op een sport gaan’ dus brengen we haar braaf op dinsdag naar atletiek, en op woensdag en zondag naar hockey. Dochter 2 heeft op woensdag ook nog zwemles. Ik moet dan ook altijd een beetje gniffelen als mijn collega’s mij op dinsdag ‘een fijne vrije dag wensen’. Ze moesten eens weten!

Hoe ervaar of ervaarde jij de overgang naar groep 3? En wat is er van je eigen schooltijd blijven hangen? 

Liefs, Sanne

Lees ook: Ik mag niet met je spelen

Sanne (1985) is een enthousiaste sportieveling. Samen met haar man Yannick en Lotte, Bo en Jesse woont zij in Vleuten. Ze is gek op de bergen, zowel met als zonder sneeuw! Om te ontspannen gaat ze graag een rondje hardlopen of met een goed boek in bad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.