Blogs 2021,  Mama zijn

Terug op de werkvloer na je zwangerschapsverlof: Do’s en don’ts

Terug aan het werk na je zwangerschapsverlof, je bevalling en die eerste weken met je kleintje. Die maandagochtend zit je ineens weer achter je laptop na een paar maanden thuis te hebben gezeten. Zo ging het in ieder geval bij mij. En er ging zoveel door mij heen. Die nacht kon ik ook geen oog dicht doen. Een ding wist ik zeker; de wachtwoorden, die wist ik niet meer. Dat is waar ik mij het minst druk om maakte.

Werkende mama = ballen hooghouden

Het was het gevoel van die moeder waar weer zo veel van gevraagd wordt. Of die moeder die weer heel veel van zich zelf vraagt. Die zich wil bewijzen en alle ballen probeert hoog te houden. De werkende mama en de mama die 24 uur denkt aan: gaat het wel goed gaat op de opvang, zijn ze niet vergeten een schone luier te geven. Laten ze hem niet huilen, krijgt hij voldoende flesjes? Wat betreft de opvang , ik kan geen betere bedenken dan die we nu hebben. Het is gewoon dat heel je lijf zegt ik wil nog niet werken ik wil nog thuis zitten. Ik ben er niet klaar voor!  

Lees ook: Collega’s, vriendinnen of allebei?

Begeleiding bij weer aan het werk gaan

Een ding wist ik na die eerste werkdagen zeker. Dit moet anders. Ik vind dat er een Welkom terug: mama is weer aan het werken-beleid moet komen. Dit beleid moet dan minimaal de volgende dingen/vragen vanuit werkgevers inhouden:

5 vragen om te stellen na je zwangerschapsverlof

 1. Hoe gaat het nu echt met je? 
 2. Welke aspecten vind je lastig zodra je weer begint met werken? 
 3. Waar heb je hulp bij nodig? Of van wie?
 4. Hoe zie je het zelf voor je om weer aan de slag te gaan?
 5. Zijn er zaken waar we je bij kunnen helpen?

Lekker vakantie gehad?!

Merkwaardige opmerking na mijn verlof? Ook hier kan ik wel een top 5 van maken. Wat dacht je van opmerkingen als: Je bent wel lekker vrij geweest. Wat?! Ik heb geen palmboom of zon gezien? Mensen denken dat je een vakantie hebt van drie maanden. Are you kidding me? Bevallen en vervolgens 24/7 met een pasgeboren baby om je heen.

7 handige tips om na je verlof weer fijn aan het werk te gaan

Ik merk wel dat een aantal zaken cruciaal waren na mijn zwangerschapsverlof:

 1. Haasten heeft geen zin. Bovendien werkt het zo tegen, het lijkt dan of het nog langzamer gaat. Uiteindelijk kwam ik nog later.
 2. Geduld en nog meer geduld. Van nature niet aanwezig maar kan je vast leren.
 3. Jezelf niet vergelijken met anderen. Dat moet je natuurlijk nooit doen. Onthoud maar vooral, de perfecte moeder bestaat niet. 
 4. Blijf dankbaar en geniet. I know het is soms zo verdomd lastig
 5. Gun jezelf de ruimte om leuke dingen te doen.
 6. Houd je niet aan allerlei regels. Doe gewoon wat goed voelt. En verantwoording afleggen is al helemaal niet nodig.
 7. Schrijf dingen op waar je mee zit en praat er over. Je hoeft het echt niet alleen op te lossen.

Het gevoel van onmacht over je rol als moeder, vrouw en werknemer of ondernemer is af en toe een sneltrein. Waar je bewust even stil moet staan bij wat er gebeurt. Die tussenstations zorgen voor een reflectiemoment. Pak die momenten dan ook. Daarna kun je weer vooruit. Op een fijne manier en niet omdat je maar door moet denderen en het gevoel hebt dat je niet mag opgeven. Ik wil je meegeven dat je niet jezelf hoeft te bewijzen. Jij doet het goed en laten wij vrouwen elkaar helpen. Door je juist kwetsbaar op te stellen. Wij moeten naast elkaar staan in plaats van tegen over elkaar.

Ga jij weer aan het werk na je zwangerschapsverlof? Ik ben trots op je!

Liefs, Saida 

Saida woont samen met haar man Wil en hun drie kinderen, Leonora, Aurelia en Zidane, in Zoetermeer. Enthousiast en oprecht zijn de woorden die haar het beste omschrijven. Zij houd van gezelligheid. Als het er niet is, zoekt zij het op. Haar motto: Doe iets vol met kracht en passie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.