Blogs 2022

Mama, mag ik op de iPad?

“Mam, mag ik op de iPad? Mag ik een filmpje kijken? Minecraften? Mariokarten? Mag ik dan even op je telefoon? Alsje-alsje-alsjeblieft?” Ik krijg de puppy-ogen. “Kunnen jullie niet iets anders doen dan op een schermpje?” Er volgt een betoog van 3 minuten van mijn kind dat eindigt in een driftbui omdat haar leven er niet toe doet als ze niet nú direct even op een schermpje mag. “Het is niet eerlijk! Nils zit stiekem te gamen boven.” Ik begin mijn geduld te verliezen. Dat gezeur om die iPad. Soms ben ik in staat de stekker van de Wifi eruit te trekken en alle apparaten het raam uit te bonjouren. Maar ik adem in en adem uit. Dat moet vast anders kunnen. Schermtijd voor kinderen; hoe doe je dat?

Schermpjes zijn leuk

Alle apparaten het raam uitgooien is niet de oplossing. En ook niet nodig. Want laten we eerlijk zijn; het is niet alleen maar gezeur. Schermpjes zijn ook leuk en er bestaan voor kinderen heel toffe apps en games. Leerzame ook trouwens, neem bijvoorbeeld Squla of Letterschool, apps waarmee je leert programmeren, filmpjes van Het Klokhuis, boeken die voorgelezen worden. Maar ook het razend populaire Roblox prikkelt de creativiteit. Had ik Minecraft al genoemd? Die wordt bij Nils op school zelfs gebruikt voor het uitvoeren van bepaalde opdrachten. Er zitten dus echt wel positieve kanten aan. Dat bleek trouwens ook uit de poll lieve mama’s. Maar liefst 79% van de mama’s die de poll in onze instagram stories invulde gebruikt de schermtijd van de kinderen wel eens als rustmomentje voor zichzelf. Mooi meegenomen.

Mama maakt zich zorgen

Toch wil ik iets van controle houden over de schermtijd. Ik vind het niet erg als mijn kinderen gamen of filmpjes kijken. Wel heb ik soms moeite met de balans. Wanneer is het genoeg geweest? Wat mag wel en niet? Op welk moment wordt gamen ongezond? Allerlei zorgen spoken door mijn hoofd.

1. Gezondheid van de ogen

Langere tijd turen naar een scherm kan niet goed voor zijn. Ik hoorde een keer dat steeds meer kinderen een bril dragen. Is dat echt zo? Ik weet het niet. wel ontdekte ik dat de duur van de schermtijd niet het enige is dat invloed heeft of het zicht, maar dat met name de afwisseling van dichtbij en in de verte kijken een rol speelt. Op NPO kennis vond ik hier een heel heldere en interessante uitleg over. Bekijk het eens, echt een aanrader.

2. De gevaren van online gamen

Online gamen is iets wat mijn kinderen aan het ontdekken zijn. Ze spelen graag een spel op Roblox. Hiervoor hebben ze geheel zelfstandig een account aan kunnen maken. Via Roblox hebben ze contact met vrienden en vriendinnen van school. Ontzettend leuk! Maar er zijn ook anderen online. Mensen die ze niet kennen. Elk willekeurig persoon kan een chat starten met mijn dochters. We kennen allemaal de verhalen van online boeven die je kind uitlokken tot dingen die niet oké zijn. Van seksueel getinte berichten tot het overmaken van geld. Zodra je kind online gaat gamen hoort hier ook een stuk begeleiding bij.

3. Gameverslaving

Wanneer is je kind gameverslaafd? Onze oudste is nu 11, gamet regelmatig met vrienden en dat helpt hem om contacten van school te versterken. Online gamen is anno 2022 een vorm van elkaar ontmoeten. Dit sociale aspect bij brugklassers is zo belangrijk dat ik hem dit niet wil ontnemen. Dat vraagt wel om duidelijke afspraken met Nils. En hier begint hij regelmatig een discussie over. Met name over de duur van de schermtijd. Nu denk ik niet dat mijn kind gameverslaafd is, maar ook hier ken ik verhalen over. Pubers die dag en nacht in een donkere kamer zitten. Een zak chips en een fles cola erbij en alleen maar gamen. Dat wil ik niet voor mijn kind. Ook hier vond ik heel nuttige informatie over. Op de website van Centrum Jeugd en Gezin Utrecht las ik een artikel over gameverslaving. Hoe herken je het? Wat is normaal en hoe kun je als ouder je kind begeleiden?

schermtijd voor kinderen

Afspraken over schermtijd

Terug naar mijn vraag ‘hoe doen al die andere ouders dat?’ Of beter gezegd ‘hoe doen wij dit?’ Ik heb tips voor je om duidelijk afspraken te maken. Dit voorkomt namelijk een hoop gezeur; iedereen weet waar hij aan toe is. Deze manier van afspraken maken met je kinderen is toe te passen op alles waarvoor je in huis een afspraak over wil hebben. En eerlijk gezegd heb ik dit niet zelf verzonnen. Wij kregen deze manier mee van een gezinscoach en dit heeft ons al heel veel opgeleverd.

Een duidelijk afspraak voldoet aan drie dingen:
1. De afspraak is kraak-, maar dan ook kraakhelder. Er is geen speld tussen te krijgen.
2. De afspraak is haalbaar voor je kind.
3. De afspraak is haalbaar voor jou.

Voorbeeld

Wij begonnen met: je mag per dag een uur gamen. Als snel bleek dat dit niet te controleren was. We hebben zo veel verschillende apparaten liggen. En iedereen speelt op andere dingen, Ik weet niet wie van de drie al aan zijn of haar uurtje zit. Dat moest dus concreter. Je mag tussen 16.00 uur en tussen 17.00 uur gamen. Dat ging een stuk beter. Op dat tijdstip wordt iedereen een beetje moe. Een mooi moment aan het eind van de dag. Echter hier kwamen onze kinderen op terug. Want wat nu als je allebei op die ene iPad wil? Dan komt daar ruzie van. En als je van sporten komt om 17.00 uur dan kan je niet meer. In samenspraak hebben we de schermtijdregel versoepeld. Je mag een uur gamen tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Dit gaat heel goed. De kinderen gaan hier heel verantwoordelijk mee om en overleggen met elkaar. Oke, meestal.

Ontwikkel mee

Onze basisregel is er en nu verder, want kinderen blijven zich ontwikkelen. Net als de digitale omgeving waarin ze zich begeven. Ik blijf mezelf vragen stellen. Wat mag wel en wat mag niet? Kijk ik mee? Lees in de chats na? Ook de chats van pubers, want in hoeverre hebben zij privacy? Hoe zorg ik dat het veilig gaat. Hoe werkt ‘ouderlijk toezicht’ op bepaalde apparaten? Dit ben ik nog aan het ontdekken en zo ontwikkelen niet alleen de kinderen zich, maar ik ook.

Liefs, Leonie

Leonie (1985) is een actief duizendpootje. Altijd wat te doen en altijd nieuwe avonturen om zich in te storten. Tegelijkertijd stort ze daarmee ook regelmatig in haar eigen valkuil. Haar doel is om de prioriteiten goed in het vizier te houden en daar de meeste energie in te steken. En prioriteit nr. 1 is haar gezin dat bestaat uit haarzelf en Ramon met wie ze getrouwd is. Samen hebben ze drie kinderen; Nils (2011), Maud (2013) en Fleur (2014). Samen wonen ze in Nieuw-Vennep, gezellig met poes Suus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.