Blogs 2022

Zelf een kinderboek schrijven? Jorien deed het!

We weten allemaal: lezen en voorlezen is fantastisch. Daarom is het tijd voor weer een leuke boekentip. Een boek geschikt voor alle leeftijden, met een verhaal over vriendjes maken en ontdekken: ‘Digital Nomad Bear – Wereld Weids 01’. Wij interviewden de bedenker van dit kleurrijke boek: Jorien Janssen. Over hoe het is om zelf een boek te ontwerpen en uit te geven.

Waar kunnen mensen jou van kennen, Jorien?

Ik zou bennen zeggen van van alles. Mensen kunnen mij kennen als grafisch vormgever, nanny, reisadviseur of assistente van De Sportarts. En sinds kort ook als uitgever, schrijver & illustrator.

Je maakte het kinderboek Digital Nomad Bear – Wereld Weids 01. Waar vind je de inspiratie voor die toffe illustraties en het verhaal?

Die toffe illustraties zijn ontstaan in 2003 tijdens mijn eindexamenopdracht aan het Grafisch Lyceum te Amsterdam. Toen ontdekte ik mooie vormen door letters van het alfabet met zichzelf te verbinden. In 2017 ben ik opnieuw naar deze vormen gaan kijken en ontdekte ik door de letters A B C met zichzelf te laten verbinden er drie basisvormen ontstaan waar mee ik alle illustraties kan vormgeven en de digitale wereld van Digital Nomad Bear kan creëren. Zelf reis ik ook met drie medereizigers, Paul mijn vriend en onze dochters Yasmine (10 jaar) en Fyleine (7 jaar). Mijn eigen fijne basis. Hoe mooi is het dan dat Digital Nomad Bear drie basisvormen gebruikt om zijn hele wereld tot leven te laten komen.

Digital Nomad Bear, een vrolijke koala heeft een liefde voor verre reizen. Werelds weids wakker worden en opstaan! Deze liefde is ontstaan in Namibië, Land in Zuidelijk Afrika. Frankrijk, Hongarije, Japan en Amerika komen ook voorbij in dit kleurrijke kinderboek. Extra leuk om samen uit voor te lezen en zo alvast in de reis stemming te komen en een bestemming te beleven. Tijdens het reizen met kinderen ontstaat er ook meer verbinding met elkaar. Het kinderboek straalt heel erg het buiten gevoel uit met vele dierlijke illustraties. Wat erg aan spreekt bij de belevingswereld van het kind.

Zelf heb ik nu de vrijheid om te werken waar ik wil, vanuit het buitenland of een willekeurige locatie vanuit Nederland. Van een vaste baan als werknemer ben ik nu een ondernemer geworden en heb ik een fijne opdrachtgever. Zo kan ik tijd investeren in mijn kinderboek. Deze combinatie geeft mij de ruimte om ook veel tijd te besteden met ons gezin. Tijdens de dagelijkse eetmomenten, drie keer per dag en ook tijdens de schoolvakanties. Spontaan ga ik één op één naar Ameland of starten we met de fiets vanuit huis en fietsen we zo 90 km in drie dagen. Hoe fijn kan spontaan zijn! Dit is vrijheid voor mij! Nu ben ik een digitale nomaden en kan ik locatie onafhankelijk werken waar ik wil. Hier haal ik al mijn inspiratie uit.

Jij hebt er voor gekozen om het boek zelf uit te geven. Wat was de leukste reactie die je daar op hebt gekregen?

Mensen zijn verbaasd dat je alle stappen welke gemaakt moeten worden voor het uitgeven van een boek ook echt zelf hebt gedaan. De tekst, illustraties, de vormgeving, het contact met een drukker en de boekpresentatie organiseren met twee sprekers. Zo was 333Travel aanwezig, Patrizia Struchel gaf een presentatie over unieke gezinsreizen naar Amerika en Suzanne van Duijn van Vrijemeid gaf een presentatie over een digitale nomaden wat dit in houdt.

digital nomad bear kinderboek schrijven
boekpresentatie digital nomand bear

Ook krijg ik vaak de reactie, ‘Je straalt passie uit!’. ‘Je hebt jouw passie gevonden!’ Toch een mooi compliment!

Via mijn website is ook een video te zien van de boekpresentatie op donderdag 3 maart 2022 te Leiden bij Cupelicious de cupcake store. Het mooiste is eigenlijk wel dat mensen verrast zijn dat je ook echt het boek hebt uitgegeven en het in handen kunt houden. Dat na het vertellen je dit gaat doen er ook echt resultaat is van het doen, het kinderboek zelf.

kinderboek schrijven digital nomad bear
Jorien met het boek Digital Nomad Bear tijdens de boekpresentatie

Tijdens de boekpresentatie viel alles samen en klopte deze ochtend ook met hoe ik het van tevoren had bedacht! Er hing een fijne sfeer en de locatie Cupelicious de cupcake store te Leiden straalde ook een en al blijheid uit en dit samen met de vrolijke Digital Nomad Bear. Hier kan ik nu nog steeds van nagenieten! Het leek net of ik heb meegedaan aan een mooie lange hardloopwedstrijd waarvan ik tijdens de boekpresentatie over de finishlijn binnen kwam. Een goudmoment voor mij, een droom welke uitkomt door te doen! Iedereen aan te raden!

De meest gestelde vraag is overigens ‘Hoe ben je begonnen?’.

Wat heb je geleerd van het hele proces van het uitgeven van een kinderboek?

Dat het nu pas echt begint, na de boekpresentatie! Weer een hele andere periode! Dit spreekt mij ook zo aan, steeds iets nieuws ontdekken.

Net een verre reis welke wij graag maken met ons gezin, tijdens een verre reis ontdek je ook van alles onderweg welke je vanuit huis nog niet had kunnen bedenken, nu alweer 10 jaar ervaringsdeskundige! Zelf ben ik begonnen met verre reizen met onze baby van zes maanden jong. Mooie ervaringen en zo heb ik ook jaren later als reisadviseur kunnen werken en deze enthousiasme mogen delen met andere. In combinatie met mijn werk als nanny, welke ik voor deze periode heb mogen ervaren heeft mij nog meer tot het uitgeven van mijn kinderboek Digital Nomad Bear, Werelds Weids 01 gebracht. Het gaf mij de vrijheid welke ik eigenlijk al vanaf mijn eerste echte baan als grafisch vormgever zocht.

Heb je de ultieme tip voor iedereen die droomt van het schrijven en/of illustreren van een kinderboek?

Ja, begin! Schrijf over van alles! Elke dag! Pas je werk hierop aan. Zodat je nog meer in de beleef wereld komt van een kinderboek. Zo ben ik als nanny gaan werken en als reisadviseur en had ik hiervoor al vele jaren ervaring als grafisch vormgever bij reclamebureaus en reprografische bureaus.

Of vraag om hulp aan iemand uit deze wereld. Vertel erover aan anderen en kijk waarbij je hulp kunt gebruiken. Ga hier zelf mee aan de slag. Door te doen kom je steeds meer tot het product zelf, het kinderboek! Ga door tot dat je hebt bereikt wat je graag wilde bereiken. Laat je niet stoppen door obstakels onderweg. Zie dit juist als leermoment om verder te komen, gebruik deze obstakels! Uiteindelijk ga jij ook de finishlijn behalen! Kan ik je helpen om een eerste stap te zetten? Stuur mij dan gewoon een email.

Op zoek naar meer tips en inspiratie om zelf een kinderboek uit te geven? Lees ook: Boekentip: Omi en het appeltulbandje

Tot slot: Waar gaat de volgende reis naar toe?

De eerstvolgende echte verre reis gaat naar West-Amerika! Start in San Francisco en dan via nationale parken richting het eind punt in Los Angeles, in totaal drie weken samen met ons gezin. Nog steeds zijn de meiden super enthousiast over onze reizen en zijn de meiden verbaasd als wij niet met het vliegtuig gaan en of wanneer wij in Europa blijven en wij na drie uur vliegen al op onze bestemming zijn. Tijdens het inpakken van hun koffer, zij delen samen één koffer, zijn zij binnen vijf minuten klaar. Aan de hand van een paklijstje pakken zij zelf hun koffer samen in, dit is dan ook echt een feestje en wat zij graag samendoen. Het kiezen van een knuffel en een kinder- of jeugdboek blijft elke keer weer een lastiger moment. Graag heel veel knuffels en leesboeken in de rugzak. Oeps ja en nu, welke gaat het worden? Kunnen we ook meerdere knuffels mee? Twee leesboeken is wel erg weinig toch? Haha! Heerlijk! Voordeel voor ons is dat zij hun eigen rugzak dragen. Succes!

Het boek Digital Nomad Bear - Wereld Weids 01 koop je direct van Jorien via haar website. Het boek kost €16,99 (exclusief verzendkosten)
digital nomad bear kinderboek

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

One Comment

  • Toos Janssen-Thijssen

    Lieve Jorien, wat een mooie ontwikkeling heb jij doorgemaakt. Door “gewoon” te doen vind je je weg.Genieten van de kleine dingen is elke dag voor jou een grootse reis. Als je dan tot iets nieuws komt, zoals met dit prachtigd boek komen al je talenten samen. Vooral het genieten en doorzetten op jouw eigen wijze. Je hebt je plek gevonden als digitale nomade en vrije meid. En ik mag daarvan meegenieten van dichtbij. Elke keer lees ik jouw mooie boek weer met een nieuwe frisse blik. Wat een verrassing voor klein en groot.
    Ga zo door en we zullen nog veel van je horen.
    Succes met reizen en blijf vooral genieten samen zo.
    Liefs je trotse moeder Toos.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.