Blogs 2022

Haantjes en hormonen

Natasja is moeder van twee puberzonen. Twee jongens waar ze soms toch echt niets helemaal niets van snapt. Want wat is dat toch met stoeien, kracht meten en haantjes gedrag? Natasja vertelt ook deze maand weer hoe zij het er als pubermoeder vanaf brengt.

Vroem, vroem

Als moeder ben je een meisje, vrij logisch wel. In je kinderen zie je veel herkenning, van je jezelf en van papa. Maar als moeder van twee jongens komt er toch een deel naar voren, wat ik gewoon met de beste wil van de wereld echt niet herken. Kracht meten en haantjes gedrag. Stiekem is het al te zien als ze met autootjes gaan spelen, ze vroemen en broemen er vrolijk op los. Ze speelden nooit stil en rustig, tenminste hier niet. Die autootjes hadden het al een beetje verraden, maar ik zat en zit nog vrolijk op die blauwe wolk en vind het nog steeds erg leuk om kinderen te zien ontwikkelen en groeien. Maar af en toe snap ik er echt helemaal niks meer van!

Het hoort er echt bij

Hoe gek onze jongens ook op elkaar zijn, ze belanden nagenoeg elke dag in een krachtmeting, en die gaat niet zachtjes. Stoeien, elkaar overtroeven met woorden in sport en helaas ook in boeren. Meerdere keren heeft manlief al laten vallen dat het er echt bij hoort. Mijn verstand snapt het ook nog wel, maar ik snap die oerdrift gewoon niet zo goed. Inmiddels is paps ook in de metingen betrokken, want hoe stoer als je sterker bent dan je vader?! Ze hoeven toch niet op de apenrots? Ik snap er als meisje niks van. De bevestiging van manlief helpt wel en ach als dit dan nodig is, dan moet dat maar… tot op zekere hoogte.

pubertijd lastig momspiration mamablog

De Boerboete

Het stoeien en luid roepen en praten, nou ja ok. Want het blijkt dat met het ontwikkelen van de baard in de keel buiten de toonhoogte ook de volumeknop wat ontregeld is. Maar die boeren, daar was ik echt klaar mee, want uiteraard moest ook daar gemeten worden wie dat het hardste kon. Ik had mijn grens bereikt en probeer dan wel een weg te zoeken zodat ik zo relaxed mogelijk uit de strijd kom. En voilà daar is ie dan: De Boerboete! Voor elke boer die wat extra kracht mee krijgt staat een boete van €2,- Ik ben inmiddels €4,- rijker en heb geen harde boeren mee gehoord.

Pubertijd is niet lastig

Bij het stoeien en roepen weten de jongens ook best wel, dat ik het niet zo goed trek die krachtmetingen. Daarom wordt er tussen het stoeien nog regelmatig naar mijn geroepen: “Gaat goed hoor mam!” Pubertijd is niet lastig. Het zijn diezelfde lieve kleine kinderen alleen een beetje uit de kluiten gewassen en ze missen af en toe gewoon een afslag of volumeknop. Ik merk in mijn omgeving dat ik regelmatig de vraag krijg of ik het zwaar vind met 2 pubers in huis.

NEE!

Het zou toch vreselijk zijn als je als kind hoort dat je toch wel vreselijk ingewikkeld was van je 12de tot je 18de. Misschien moeten we eens van dat stigma af van de zwaarte van gebroken nachten, peuterpubertijd of de echte pubertijd. Ja, soms is het zwaar en weet geen enkele ouder nog wat hij/zij aan het doen is. Maar er is altijd een lach, een knuffel en die vraag of je toch even kunt helpen. Het blijft toch je kind…

Liefs, Natasja

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.