Blogs 2022,  Sterk in het moederschap

Opvoeden is afwegen

Veel moeders hebben het gevoel dat ze altijd tekort schieten. Bijvoorbeeld omdat ze haar baby na een paar dagen naar zijn eigen kamer verplaatste vanwege alle geluidjes die haar wakker hielden. Omdat ze gisteren pizza bestelde in plaats van een verse maaltijd kookte. Omdat vanmorgen de televisie twee uur aan stond, terwijl ze ook boekjes had kunnen lezen met haar peuter. Of omdat ze de hele dag in huis hebben doorgebracht, terwijl het zonnetje buiten scheen.

Tegen al die moeders wil ik zeggen: je doet het goed. Opvoeden kan niet perfect. Hoeft niet perfect. Sterker nog: dan zou je je kind een heleboel belangrijke lessen onthouden. Lessen over hoe je omgaat met teleurstelling. Hoe je omgaat met verveling. Hoe je omgaat met iemand die boos of chagrijnig is.

De beste keuze

Moedermelk is de optimale voeding, maar het geven van borstvoeding is niet altijd de beste keuze. Je kind de eerste jaar schermvrij opvoeden is fantastisch, maar niet altijd de beste keuze. Altijd vers, gevarieerd en biologisch eten is ontzettend gezond, maar niet altijd de beste keuze.

Waarom? Omdat er altijd meerdere belangen en behoeftes meespelen. Je hebt het belang van het kind, maar ook die van de ouders. Het belang van broertjes en zusjes, van opa’s en oma’s en van de oppas. En die belangen kunnen tegengesteld zijn. Soms heb je als ouder gewoon even een momentje voor jezelf nodig. Even rust. Even minder hard hollen. Luister daarnaar. Jouw behoefte is net zo belangrijk als die van je kind.

Schermtijd

Aan het begin van dit jaar begeleidde ik een gezin met twee jonge kinderen. Een dreumes en een peuter. De dreumes sliep nog twee keer per dag. Die ging alleen maar slapen als hij samen met papa of mama in een stille ruimte was. 3x Raden of de peuter daar dan bij kon zijn. Helaas. Dat ging gewoon niet samen. Er was een oplossing die voor iedereen werkte: De peuter keek filmpjes in de woonkamer als zijn broertje naar bed werd gebracht. Twee keer per dag. De ouders van deze jongetjes voelden zich hier behoorlijk schuldig over. Hun peuter kreeg veel meer schermtijd dan aanbevolen.

Mijn taak als pedagoog in deze situatie was vooral geruststellen. Het is oké. Doe wat werkt. Jullie leren de kinderen zoeken naar oplossingen. Keuzes maken. Rekening houden met elkaar. Allemaal ontzettend nuttige vaardigheden. En ook heel fijn: in het eerste jaar gaan kinderen over van twee naar één slaapje per dag. Dan heb je die schermtijd meteen gehalveerd.

Afwegen

Sta je voor een opvoeddilemma? Vraag jezelf eens af welke belangen en behoeften er allemaal spelen. Is er een manier waarop aan alle behoeften kan worden voldaan? En zo niet, welke wegen er dan NU zwaarder? Durf vervolgens te kiezen. Ook als dat nu vooral in jouw belang is. Vind je dat moeilijk? Onthoud dan dat je kind later waarschijnlijk net zo voor zichzelf zal zorgen als jij nu doet.

En ik herhaal: Opvoeden kan niet perfect. Hoeft niet perfect. Meer opvoedtips en inspiratie? Volg mij dan op Instagram of neem een kijkje op onlineopvoeden.nl.

Liefs, Femke

Meer lezen over Femke? Mama met ambitie – Femke Marijne van Kilsdonk

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.