Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Lian van Rens

Wij, mama’s, staan altijd aan. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. 1001 Ideeën om te realiseren en nooit genoeg tijd. Hoe werkt dat, als je naast mama, ook kiest voor zelfstandig ondernemen? Wij vroegen het aan Lian van Rens, online onderneemster. Wat kunnen we van deze mama met ambitie leren? Over dromen waarmaken, doorzetten én positief opvoeden. Mama met ambitie, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert (wanneer er geen pandemie heerst) vertelt het ons allemaal. Want haar motto? You can have it all!

Wie ben jij? En wie ben jij op sociale media?

Ik ben Lian, 34 jaar oud, getrouwd, moeder, online onderneemster én nog tig andere rollen die ik in mijn dagelijkse leven probeer te vervullen. Op Instagram ben ik onder mijn eigen naam @lianvanrensnl of via @usaroadtripplanner te volgen.

Wie zijn je huisgenoten?

Ik woon samen met mijn man (35) en onze dochter Zoë (3).

Hoe zou je jezelf als mama omschrijven?

Lastig om mezelf als moeder te omschrijven. Ik heb gewerkt als docent, dus snel geleerd dat straffen averechts werkt. Daardoor ben ik toen Zoë 8 maanden oud was al in de opvoedboeken gedoken. Ik ben van de liefdevolle en positieve opvoeding, maar wel op de strenge (ex-docent) manier. Dus ja, een mama die van grenzen houdt, maar wel op een positieve manier. Verder ben ik ook die mama die heel bewust ervoor gekozen heeft de meeste tijd moeder te zijn, maar ik heb ook echt wel dagen dat ik soms even pauze wil.

Wat is het mooiste wat je kindje jou leert?

Alles dat je aandacht geeft bloeit. Zeker als ik druk in m’n hoofd ben en niet de aandacht aan haar geef die ze verdient. Dat krijg je dan terug en dan denk je, oh ja dat is zo niet belangrijk nu. Dus ook een beetje leven in het nu en helder hebben wat er echt toe doet in je leven.

Wat had je je helemaal anders voorgesteld aan het moederschap? Of wat heeft je juist verrast?

Pff. Ik dacht dat ik het superleuk zou vinden om met m’n kind te spelen, maar ik vind er stiekem weinig aan. Verven en tekenen vind ik dan nog wel leuk, maar dan kan ik m’n eigen ding doen.

mama met ambitie momspiration

Je bent naast mama ook onderneemster. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen?

Ik heb onderhoud al vanaf het einde van m’n studie (2009) een blog en daar heb ik in de loop van de jaren wel eens wat geld mee verdient. In 2017 schreef ik mij officieel in bij de KVK toen ik de kans kreeg om voor een bloggende collegavriendin te gaan freelancen (Laura’s Bakery). Ik zei mijn baan in het onderwijs op en ging online ondernemen als (freelance) content creator. Al snel merkte ik dat ik meer uitdaging zocht en niet het uithangbord van andere bedrijven wilde zijn, bovendien merkte ik dat mijn hart niet meer bij (alleen maar) foodbloggen lag. Het begon met een naamsverandering (van Cakeje van eigen Deeg naar mijn eigen naam) eind 2018 en begin 2019 zette ik de angstaanjagende stap om een compleet nieuw online concept/bedrijf te lanceren dat helemaal van mij was.

Waarom doe jij wat je doet?

Eigenlijk heeft het moederschap mij doen besluiten om officieel te gaan online ondernemen. De weg naar een kind was moeizaam en ik wilde er gewoon zijn in de opvoeding. Mijn baan als docent betekende dat ik minstens drie dagen in de week moest werken en in realiteit wist ik dat ik daarnaast dan nog veel werk thuis steeds zou moeten doen (toetsen nakijken, lessen voorbereiden er cetera). Ik wilde zeggenschap over hoe ik mijn werkuren indeelde en eigenlijk ook maar twee dagen in de week opvang nodig hebben. Die vrijheid heb ik nu en ondanks dat het soms financieel wat zwaarder is, zou ik nog steeds diezelfde keuze maken.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Mijn werkdagen zijn niet heel spannend. Zeker in de huidige tijd niet. Ik sta samen met Zoë of alleen op. Als Zoë naar het kdv gaat, 1 dag in de week, dan brengt mijn man haar weg. Anders ligt die taak inclusief samen ontbijten en aankleden bij mij en breng ik haar tussen 8.30u en 9.00u naar een van haar oma’s voor de dag. Op zo’n dag begin ik dus pas rond 9.00u met werken, op donderdagen (de kdv dag) begin ik meestal in mijn pyjama met ontbijt erbij om 8.00u. Ik zet m’n computer aan, check wat ik voor die dag moet doen, heb meestal wel een videocall met een (potentiële) klant en werk dan in blokken (om zo m’n werkzaamheden af te wisselen) zo’n 8 uur gemiddeld tot ik weer naar Zoë ga of mijn man met haar thuiskomt. Het is eigenlijk een soort van kantoorbaan aan huis.

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

Het online ondernemen is juist m’n uitlaatklep. Ik zag mezelf een jaar geleden zeker niet als “online ondernemer” ook al was ik dat wel al, maar als ik nu zie hoe snel ik mij heb weten aan te passen in de Corona crisis. Dat ik merk dat ik de kneepjes van het “vak” ken, weet hoe ik een inkomen kan genereren en daar ook de basis al voor heb klaarliggen (whatever ik zou kiezen om te doen). Dan denk ik, ja jeetje ik ben wel degelijk een (online) ondernemer. Het geeft mij echt het gevoel dat ik meer ben dan een moeder. Dat ik naast het moederschap ook als persoon en op carrièregebied gegroeid ben, terwijl ik de meeste tijd van de week (5 vd 7 dagen) dus gewoon thuisblijf mama ben.

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

De uitdaging blijft om als mama ook 100% mijn aandacht bij Zoë te hebben en niet bij de 1001 ideeën die ik voor mijn onderneming nog heb of iets dat ik nog gedaan had willen hebben. Ik sta eigenlijk altijd aan en dat is de struggle om daar een balans in te vinden en tegen mezelf te zeggen: genoeg=genoeg. Nu even tijd en aandacht voor m’n kind.

In maart ging de wereld op slot. Corona. Een pandemie. Een klap voor iedereen, en voor iedere ondernemer. Hoe heb je dat ervaren?

Mijn concept dat ik in 2019 lanceerde, USA Roadtripplanner, had te maken met reizen naar Amerika. Als Amerika-reisexpert bied ik hulp en/of begeleiding aan mensen bij het plannen van hun reis naar en door Amerika. Niet echt Coronaproof. Helaas kwam dus na een klein jaar ondernemen met dit concept de COVID-pandemie roet in het eten gooien. Ik wilde het eerst uitzitten, maar na een drietal maanden was wel duidelijk dat reizen naar Amerika een probleem is. Momenteel bied ik mijn hulp en kennis aan als virtual assistant waarbij ik andere online onderneemsters help met het inrichten en instellen van hun e-mailmarketing. Kennis die ik mijzelf eigen heb gemaakt om toe te passen binnen mijn eigen USA Roadtripplanner onderneming, zet ik nu in voor anderen. Hopelijk start het reizen naar Amerika in de toekomst weer op, want mijn passie als ondernemer ligt echt op dat vlak.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt van deze periode?

Dat je er nooit vanuit moet gaan dat “dit” het is. Of dat je maar een droom of passie kunt hebben of dat je überhaupt als online ondernemer direct je droombusiness moet hebben. Je zult vallen, opstaan en groeien als ondernemer. Net zoals je kind!

mama met ambitie momspiration

Waar ben je zakelijk heel trots op?

Dat ik mijn eigen concept heb durven lanceren en daar ook mijn geld mee heb weten te verdienen. Vervolgens ben ik supertrots op mezelf hoe ik nu die omslag heb kunnen maken in deze crisis, m’n schouders eronder heb gezet en stiekem nog meer weet te verdienen per maand dan voorheen.

In welke situatie moet jij echt tot 10 tellen? (Of tot 386?)

Die hele peuterfase is letterlijk tot 10 tellen, minstens een keer per dag. Maar het helpt serieus wel door even de tijd te nemen de situatie te observeren en dan deze op een zo positieve manier te benaderen. Meestal lost het zich dan moeitelooos op. Lukt mij dit altijd? Nee, natuurlijk niet. Ik ben ook gewoon maar een mama.

Wat is je grootste onzekerheid als mama?

Dat ik niet genoeg liefde geef of dit onvoldoende toon.

Waar word jij (intens) gelukkig van?

Dat blije snoetje van mijn kind als zij intens geniet, maar het ook samenzijn met mijn gezin als niets moet en alles mag!

Mama me-time; onzin of onwijs nodig?

Oh ja, ik heb af en toe echt even een heet bad met een goed boek en kaarsjes nodig. Ik lig met gemak 2-3 uur in bad. Helemaal alleen. Heerlijk!

Wie inspireert jou?

Oh ik houd echt niet zo van dit soort vragen. Zo lastig. Mensen die kiezen zichzelf te zijn en te doen waar ze blij van worden, ook al is dat niet altijd de gemakkelijkste weg, vind ik inspirerend.

Lees ook: Deze 7 vrouwen inspireren jou, om het beste uit jezelf te halen

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

Dat waren al een heleboel vragen. Misschien wat mijn wensen zijn voor de toekomst en dat is dat ik hoop zowel m’n onderneming als m’n gezin te kunnen uitbreiden. Blijven groeien dus 😉

Lieve Lian,

Zelfs na het lezen van dit interview denken wij nóg: Hoe doet ze dat toch allemaal?! Wat een inspirerende en positieve vrouw ben je toch! Een echte mama met ambitie.

Liefs Marjolijn & Anouk

Portretfotografie Marieke Yspelder

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.