Blogs 2020

8 tips voor het maken van een fotoalbum

Foto’s. Het worden steeds vaker momentjes die je wilt delen. Niet zozeer herinneringen om te bewaren. Maar dat is nou juist het mooiste aan het vastleggen van die bijzondere momenten. Dat je ze kan bewaren. Maar ondertussen is je digitale archief met al die momentjes zo groot en onoverzichtelijk dat je al helemaal niet meer weet waar je moet beginnen met het maken van een tastbare herinnering, een fotoalbum.

Ik hou echt van fotoboeken. En dan vooral de digitaal geprinte versies van tegenwoordig. Uiteraard vind ik geprinte foto’s ook fantastisch, om aan de muur te hangen. Maar inplakken in een boek? Dat is niet aan mij besteed. Bovendien zijn de mogelijkheden én de kwaliteit van de (meeste) fotoboeken zo goed, daar kunnen een paar afgedrukte foto’s van 10 x 15 niet tegenop. Alleen hoe doe je dat als je overal en nergens foto’s hebt opgeslagen of juist helemaal nog geen foto’s hebt. Geen idee hebt waar je moet beginnen én geen zeeën van tijd hebt om dit überhaupt te doen?

Wat je moet weten voordat je begint met een fotoalbum maken

Tip 1: Bepaal met welke doel je een fotoalbum gaat maken

Bezint eer ge begint. Niet te lang natuurlijk, maar voor dat je begint met je fotoalbum (of je reeks aan albums) is het handig om te bedenken wat je eigenlijk het liefste zou willen. Wil je van elke vakantie een boek maken, wil je van het hele jaar een boek maken, per kind? En ook, wat voor boek zou je mooi vinden? Dat maakt het namelijk een stuk eenvoudiger om verder te gaan.

Ik hou persoonlijk echt van een fotoalbum met prachtige, grote foto’s en geen tekst. En vierkante albums, dat vind ik tof. Maar wellicht vind je het juist leuk om verhalen te vertellen bij de foto’s. Of de datum en locaties uit te lichten. Het is handig om eerst eens te bedenken wat je wil voor dat je begint. Dat maakt het simpelweg eenvoudiger om keuzes te maken nadat je begint. Heb je echt helemaal geen idee, vraag dan eens rond bij anderen. Wat hebben zij gemaakt? En blijf vooral verder lezen want ik ga je laten zien hoe ik mijn albums heb samengesteld!

Tip 2: Waar begin ik met het maken van een album?

Het begint met het kiezen van de leverancier, de website waar je het album gaat maken. Er zijn grote verschillen in prijs én vooral daarmee ook kwaliteit. Bovendien hebben ook niet alle aanbieders dezelfde formaten boeken. Dus als je weet dat je meerdere boeken gaat maken is het handig om trouw te blijven aan één. Ook als de andere leverancier net even een goede aanbieding heeft. Wie waarde hecht aan de kwaliteit van de print én eenvoudig een boek wil samenstellen, die adviseer ik (uit persoonlijke ervaring) om aan de slag te gaan met Saal digital. Prachtige boeken, eenvoudige software (eenvoudiger dan bijvoorbeeld Albelli, zeg ik ook uit ervaring) met mooie lay-outs. Saal heeft ook een app voor op je telefoon. En heel handig, bij het maken van het album is het duidelijk zichtbaar of de foto voldoende kwaliteit heeft om af te drukken.

Wat je wil weten nu je begint aan je fotoalbum

Tip 3: Verzamel de geschikte afbeeldingen

Het makkelijkste is om een map aan te maken op je computer of telefoon waar je de foto’s naartoe kopieert die je wil gebruik in je album. Ik heb werkelijk overal en nergens foto’s verzameld. Op kaartjes, een externe hard schijf, op de computer zelf. Dikke vette NIET DOEN is dat. Als je foto’s heb gemaakt plaats ze dan direct in een map (met een goede omschrijving) én voorzie ze van de juiste informatie. Pas bijvoorbeeld de bestandsnamen aan naar ‘Verjaardag Oscar’ zodat als je deze foto’s zoekt, je altijd gebruik kan maken van de zoekfunctie.

Bewaar ook alleen de beste foto’s. En ja, het doet pijn om afbeeldingen weg te gooien maar foto’s met alleen maar achterhoofden erop, die zwaar bewogen zijn of waar je per ongeluk je voeten ging fotograferen, daar heb je niets aan. Zo heb je een goed overzicht van de beelden die je wél hebt. En dat brengt bij mijn volgende tip.

Tip 4: Ga Meer afbeeldingen maken

Deze tip gaat natuurlijk niet op als je net terug bent van vakantie. Of misschien wel, maar dan voor je volgende vakantie. Wie een selectie maakt van de foto’s komt er al snel achter hoeveel geschikte foto’s je hebt. Stel je wilt een album maken van het eerste jaar van je baby. Begin dan eerder met de ‘voorbereidende’ stappen zoals het sorteren van de foto’s. Je kunt zelfs al beginnen met het album, omdat je altijd de mogelijkheid hebt om je project op te slaan.

Waarom ik dit vertel? Omdat ik er zelf achter kwam dat ik aan het eind van het jaar eigenlijk heel weinig foto’s (bijna geen) had gemaakt van Oscar in de periode 9 en 10 maanden. En dat kun je niet meer terugdraaien. Als je voor elke maand een pagina aanmaakt in je album, dan zie je al snel dat je iets mist en dat het dus tijd is om aan de slag te gaan met je camera! Geen idee wat en hoe je dan foto’s moet maken? Dat leg ik je verder op uit (in een notendop).

Wat je wil weten over het samenstellen van je fotoalbum

Tip 5: Vertel een verhaal

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Vertel je verhaal in beelden. Niet in tekst. Of zoals ik ook nog wel eens doe, deel je boek in, in hoofdstukken met alleen titelpagina. Dan is de tekst ondersteunend aan de pagina’s die volgen. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het eerste jaar een grote reis maakte met je baby. Of mijlpalen zoals de kraamweek of 9 maanden. Momenten waarop je altijd net even wat meer foto’s maakt.

Voor de overige pagina’s kies ik er voor om het beeld te laten spreken. En leer ik dus ook om steeds vaker foto’s te maken die iets vertellen over het moment. De eerste keer mee op de fiets, of gewoon alledaagse dingen zoals het badritueel, zelf eten. Gewoon van die dingen die je voor lief neemt, maar die gewoon eigenlijk fantastisch zijn. Dingen die je wilt onthouden. Bovendien maak ik op een aantal vaste momenten ook foto’s. Dat kan zijn elke maand, of op bepaalde feestdagen.

Midden tussen de tulpen maar die zijn in dit beeld even niet belangrijk. Zwart-wit beeld laat je meer emotie zien. Dit is misschien wel een van mijn lievelingsfoto’s van de afgelopen tijd, gemaakt door Stacey.

Tip 6: Een indeling maken? Denk groot

We zijn geneigd om in een album zoveel mogelijk collage’s te maken. Overzichtspagina’s met alle foto’s die bij dat moment horen. Maar denk groot. Denk in grote afbeeldingen. Wees niet bang om één foto te kiezen en die paginagroot in het boek te plaatsen. Of een foto te herhalen twee pagina’s naast elkaar. Een in kleur en een in zwart-wit. Maak een drieluik en laat de rest achterwege. Het moet lukken om in drie foto’s te vertellen wat dat ene moment voor jou betekende. En natuurlijk zijn er altijd nog zoveel meer leuke foto’s van dat moment maar is het echt erg als die niet in het album komen? Dat brengt me ook gelijk bij tip 7.

Tip 7: Kies je beste foto’s

Minder is meer! Echt waar, geloof mij. Bovendien gaan die andere foto’s niet verloren, dat bewaar je nog steeds in je digitale archief. Maar kies voor je fotoalbum je beste, je allerbeste foto’s. Die ene foto die er voor jou uitspringt als je door de foto’s bladert. Ook als die een beetje bewogen is. Misschien wel juist als die niet helemaal perfect is. Een huilend een kind, een kind wat half uit beeld rent. Dit is wat het is, zoals het was, zo is het leven. It’s not picture perfect. Maar goed, omdat ik nog regelmatig vragen krijg over HOE je dan die leuke foto’s maakt van je kind(eren) komt hier bonustip 8.

Wat je wil weten over het maken van je beste foto’s

Tip 8: doen en laten

Ik krijg regelmatig vragen over fotografie. Hoe kan ik betere foto’s maken? Hoe krijg ik mijn kind(eren) leuk op beeld? Ik geef je alvast een paar fijne tips waar je mee aan de slag kan gaan!

Anouk Boetzer fotografie - tips voor fotoalbum maken. DO NOT USE THIS PHOTO WITHOUT MY PERMISSION
De dreumes laat zich niet sturen maar voor plantjes water geven is hij altijd te strikken. Laten gaan en laten gaan, dan kan het alleen maar goed komen.

Dit moet je vooral doen:

  1. Koop een camera. Wie écht meer foto’s en mooiere foto’s wil maken adviseer ik om een camera te kopen (tenzij je de allernieuwste Iphone hebt). Het hoeft geen uitgebreide peperdure spiegelreflexcamera te zijn. Er zijn genoeg alternatieven met de voordelen van een spiegelreflexcamera en de handigheid van een compact camera. Kies er juist een die je makkelijk kan pakken en meenemen. En natuurlijk niet alleen kopen maar ook leren hoe je hem moet gebruiken.
  2. Leer de basisregels van fotograferen, zoals welke omstandigheden optimaal zijn om een foto te maken. Volg een cursus of doe mee aan een challenge, bijvoorbeeld via Instagram of Mintcourse. Er zijn genoeg fotografen die online cursussen aanbieden (daar ben ik er zelf helaas nog niet een van).
  3. Van doen leer je het meest. Kijk af bij anderen, verzamelen inspiratie plaatjes, blijf proberen, blijf oefenen

Dit moet je vooral laten:

  1. Gebruik geen zoomfunctie (op je telefoon). De meeste foto’s, gemaakt met een telefoon zijn wel geschikt om digitaal af te drukken mits je geen zoom gebruikt (en bij daglicht hebt gefotografeerd). Van zoomen wordt je afbeelding korrelig, gaat de kwaliteit achteruit en is de afdruk dus nooit mooi.
  2. Plak je kinderen niet aan het behang. Ook niet achter het behang. Maar wat ik zo vaak mis zie gaan is kinderen die tegen de muur aan geplakt poseren. Als je je kinderen (verplicht) laat poseren, krijg je nooit spontane foto’s, laat staan een spontane lach. Fotografeer ze in hun natuurlijke omgeving, als ze bezig zijn met iets. Dus ja, tussen de speelgoedzooi. Of laat ze een opdrachtje uitvoeren of ergens op zitten als je ze graag op dat moment wil vastleggen. Maar forceer het niet. En als je ze toch voor de muur neerzet, vraag ze dan altijd om 1 of 2 stapjes naar voren te doen en misschien iets vertellen (kinderen die praten kunnen niet zo’n rare smile opzetten ;-)). Over hun outfit, over wat ze gaan doen. Gewoon zoals ze zijn.
  3. Gebruik geen nabewerking als je niet weet hoe je dat doet. Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben pro-nabewerken van foto’s. Ik gebruik dat Lightroom (ook op mobiel) voor en verschillende presets (automatische instellingen die je aan de foto wilt veranderen). Maar gebruik alsjeblieft geen filters van het programma waarin je je fotoalbum maakt. Dat wordt gewoon, ja sorry, lelijk. Als je dit echt graag wil, verdiep je dan eens in Lightroom (mobile) of bijvoorbeeld Snapseed. Bekijk video’s op YouTube en probeer het uit.
Nabewerking blijft een kwestie van smaak. Ik probeer bij de nabewerking meer detail in de foto te brengen en de kleuren sprekend te maken. Schuif met de slider heen en weer om het verschil te zien tussen de originele foto en de nabewerkte foto (rechts)

Lieve mama’s, wat je ook doet, als je écht graag die foto’s wil bewaren in een album maak er dan tijd voor! Er is geen goed of fout, er is alleen die eerste stap. Al doe je er maanden over of maak je het in een avond. Voor je het weet zijn ze groot, en denk je had ik nou maar… Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om een mooi fotoalbum te gaan maken. Heb je vragen? Stel ze gerust onder in de reacties hier onder! Of deel jouw ervaring met het maken van fotoalbum om zo andere mama’s te inspireren. Misschien je heb nóg een goede tip!?

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.