Mama zijn

DAGSCHEMA BABY 7 MAANDEN

Wat vliegt de tijd als je een baby hebt, want Zoë is over een paar dagen al 8 maanden oud. Ik kan mijn ogen soms niet geloven. Naar aanleiding van het artikel over Zoë’s dagschema als baby voor het eerste half jaar, leek het mij wel leuk om dit voor de resterende maanden ook vast te leggen.

Vooral voor mijzelf om te bewaren hoe de dagen met Zoë eruit zagen, maar misschien ook wel heel handig voor andere ouders die zoekende zijn naar wat past bij hun eigen baby. Ik herhaal nog even dat ik het zelf wel prettig vind om af te kijken bij anderen terwijl je zelf hierin een weg probeert te vinden. Hoe ik het aanpak met Zoë doe ik deels op gevoel en deels wat ik heb gelezen of mij is geadviseerd. Mijn advies is om open te staan om te leren van anderen, maar altijd de weg te kiezen die past bij jou en je baby. Doe datgene waar je een goed gevoel bij hebt. Hieronder het dagschema voor een 7 maanden oude baby zoals die voor Zoë eruit zag.

Ochtend

07:30 opstaan

Zoë’s ritme was door de vakantie een beetje verstoord, maar inmiddels staan we weer om half 8 op. Ik verschoon alleen haar luier, maar ik houd haar pyjama gewoon aan. Slofjes zijn voor koude voetjes zijn altijd fijn.

08:00 pap(fles) van opvolgmelk

Om 08:00 krijgt Zoë sinds we thuis zijn pap. Eerst deden we een papfles en daarna pap met de lepel. Om een of andere reden ging ze ineens huilen bij het pap eten en na twee dagen heb ik besloten weer een papfles aan te bieden. Zoë is weer tevreden en wij ook. Wij gebruiken trouwens de glutenvrije pap van De Kleine Keuken. Bij een flesje van 180 cc water + 6 schepjes opvolgmelk voeg ik 2 afgestreken eetlepels pap toe. Goed schudden, de grootste speen erop en de papfles is klaar.

09:00 naar bed

Vrij snel na de fles gaat Zoë weer naar bed. Ik laat haar meestal even in de box spelen met haar knuffels of rammelaars. Ondanks dat ze niet altijd moe lijkt doe ik haar naar bed, als ik haar pas later naar bed doe wilt ze het slaapje niet goed pakken, wordt ze humeurig en valt ze soms net voor de lunch in slaap.

Zoë slaapt meestal een uur, dus om 10 uur staat ze op. Ik poets haar tanden, was haar gezicht en handen en kleed Zoë aan voor de dag.

10:30 fruit(hap) met lauwe thee

Na haar slaapje hebben we een klein eetmomentje ingelast. Ik had dit eerst in de middag zitten, maar kreeg het gevoel alsof we vanaf de middag alleen nog maar waren aan het eten en ’s ochtends niets. Je kon ook aan Zoë merken dat ze al vaak om 11:00 uur al wilde lunchen.

Zoë krijgt als fruithap 2/3 banaan, een beetje grof gepureerde mango, avocado, appel, peer of frambozen. Ik heb wat diepvriesfruit op voorraad en probeer zelf ook appel- of perenmoes te maken. Bananen, avocado en diepvriesfruit vind ik het makkelijkste. Daarnaast geef ik Zoë in een bekertje lauwe en slappe thee. Ze drinkt hier meestal maar een paar slokjes van. Wij hebben ervoor gekozen haar zo snel mogelijk uit een beker te leren drinken vanwege de vele voordelen ervan.

12:00 boterham en opvolgmelk

Na het hapje gaat Zoë spelen of maken we een wandeling. Om 12 uur gaan we aan tafel om te lunchen. Voor Zoë eerst de korstjes en daarna de boterham in ongeveer 9 stukjes. Inmiddels besmeren we haar boterham en proberen we daarin gezonde keuzes te maken – van groentepuree tot notenpasta. Ook ben ik aan het opbouwen om de korstjes aan de boterham te laten zitten. Na de boterham krijgt ze 150 cc water met 5 schepjes opvolgmelk.

Middag

13:00 naar bed

Na de lunch is het middag en gaat Zoë naar bed. Voor de vakantie trok ze dit slaapje soms al door tot half 4 of 4 uur ’s middags en hadden we geen derde slaapje meer nodig. De vakantie heeft dit echter verstoord en proberen we weer het ritme erin te krijgen dat ze ’s middags een langer slaapje doet zodat het derde dutje kan vervallen. Terwijl ik dit was aan het typen heeft ze tot half 4 geslapen.

15:00 opstaan

Zoë slaapt vaak niet langer dan 3 uur ’s middags. Om weer een beetje ritme te krijgen is opstaan pas na 3 uur. Niet eerder, tenzij ze huilt natuurlijk. Als ze wakker is gaat Zoë weer spelen of maken we een wandeling.

15:45 fles opvolgmelk

Tussen half 4 en 4 geef ik Zoë haar tussendoortje dat nu een fles van 150 cc met 5 schepjes opvolgmelk is.

16:45 kort dutje

Als Zoë niet goed heeft geslapen in de middag is ze vaak weer moe en doet ze een powernap voor het avondeten.

Avond

18:00 groentehap met lauwe thee

Tussen half 6 en 6 gaan we eten en krijgt Zoë haar groentehap. Inmiddels hebben we 20 gram aardappelen, rijst of couscous toegevoegd en krijgt ze meer groenten. Soms krijgt ze er een beetje vis bij of een gekookte eitje. Zoë eet tussen de 100 en 130 gram ’s avonds en drinkt een paar slokken lauwe slappe thee.

19:00 slaapritueel

Na het eten gaat Zoë eventjes spelen op de grond en daarna volgt meestal een knuffel- en kietelsessie op de bank. Om 7 uur gaat Zoë naar bed. Het ritueel is even wassen, douchen of in bad (dan iets eerder al naar boven). Daarna trekken we de pyjama aan en krijgt ze de fles.

19:30 fles opvolgmelk

Zoë weet inmiddels dat ze de fles krijgt als ze de pyjama aan heeft en gaat ook automatisch kijken naar de plek waar de fles meestal staat te wachten op haar. Bij gedimd licht geven we Zoë haar laatste fles van de dag. Opnieuw krijgt ze 150 cc water met 5 schepjes opvolgmelk.

19:45 naar bed

Na de fles gaat Zoë zonder protesteren naar bed en gaan het licht uit tot de volgende ochtend.

Dit is het dagschema voor baby Zoë zoals we die na onze vakantie in Florida zijn gaan hanteren en ook al grotendeels in Florida toe hebben gepast. Denk je nu? Wat reizen met een baby naar Amerika? Jazeker, dat kan!

Een dagschema voor je baby

Bekijk ook het dagschema:

Liefs Lian

Deze blog verscheen als in 2017 op de website van Lian. Lian van Rens is helaas niet meer actief als blogger. Al haar waardevolle verhalen over het moederschap verschijnen daarom op MOMSPIRATION.nl

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.