Bewust kiezen,  Meest gelezen blogs

Komt er dan geen poep in je wasmachine?

BLOG & VIDEO | Onlangs deelde ik al een blog waarin ik vertelde dat wij de wegwerpluier de deur uit gaan doen. Naar aanleiding van die blog en een aantal stories op Instagram ontving ik uiteenlopende vragen over wasbaar luieren. Die meeste gestelde vragen die ik ga nu voor jou beantwoorden. En ik vertel je over mijn persoonlijke ervaring.

Dit is mijn ervaring met wasbare luiers

Ik gebruik sinds augustus 2019 wasbare luiers en I love it! Oké, op wat kleine poepincidenten na, dat zeg ik je eerlijk. Maar dat heeft meer te maken met mijn eigen onhandigheid. Ik begon wat onwennig en onhandig. Zoekend naar de juiste luier waren er natte ongelukjes, maar ook dat schrijf ik meer aan mezelf toe. Ik koos uiteindelijk voor een tweedelig systeem (zo, dat klinkt gelijk heel professioneel). Na wat trail-and-error momenten met diverse luiers, kwam ik uit bij de bamboo luiers van Little Lamb. Ik bestelde eerst een testpakket bij Kidzstore.eu en dat beviel gelijk zo goed, dat ik dezelfde week nog een groot starterspakket er aan toevoegde. En toen? Toen was ik om. Geen wegwerpluiers meer in huis. Ik voel mij een heuse “groene mama”.

Wasbare luiers; hoe werkt dat?

Eigenlijk is het niets anders dan “gewone” luiers. Het enige verschil is dat je de luiers niet in de prullenbak gooit maar zelf moet wassen. En weet je wat daar zo grappig aan is? Dat je als je dat een kind uitlegt, zij het allemaal super handig vinden en juist heel logisch. Want dat is beter voor het milieu. Dat is misschien wat kort door de bocht maar er zit zeker een kern van waarheid in. Kijk, wanneer jij een hele oude wasmachine hebt, die alleen op 60 graden schoon wast en daarna de luiers ook nog in je energie-vretende droger doet, dan kun je je afvragen wat wijsheid is. Hoe het verder allemaal werkt? Dat vertel ik je in deze video.

Zijn wasbare luiers echt beter voor…

Het milieu? Je portemonnee? Babybillen? Zindelijk worden? Dat je je afvraagt of het alternatief voor een wegwerp luier nou werkelijk beter is, dat is alleen maar goed. Je kunt natuurlijk niet zomaar klakkeloos aannemen dat iets beter voor jou of je kindje is. Maar waarom nemen we wel zomaar aan, daar ben ik ook schuldig aan, dat wegwerp luiers de beste keuze zijn? Gewoon, omdat het zo gewoon is?

Laat ik voorop stellen dat ik in ieder geval niet anti wegwerp luier ben. Inmiddels wel pro wasbare luier. Vooral omdat ik het zelf heb ervaren dat het prettig is, dat het fijn is om ze te gebruiken en dat het helemaal niet meer werk is (voor mijn gevoel). Is het beter voor je portemonnee? Volgens de officiële berekeningen wel, alleen is de aanschaf van wasbare luiers een diepte investering. Je koopt de luiers eenmalig, in één keer. En dan hebben we het al snel over een paar honderd euro. Laten we eerlijk zijn, dat is gewoon veel geld.

Word ik hier een blije mama van?

Ik word hier een blije mama en voorlopig blijf ik dat ook wel. Ik hoop dan ook echt dat ik, door mijn ervaring te delen, ook anderen moeders mag inspireren om de overstap naar wasbare luiers te maken. Want het is helemaal niet ingewikkeld, duur(der) of lastig. Ik ben er van overtuigd dat als ik er blij van wordt, dan jij zeker ook. Vind je de stap te groot om helemaal over te gaan naar wasbare luiers? Overweeg dan eens om alleen voor de nacht of alleen op dagen dat je thuis bent deze te gebruiken. Alle beetjes helpen.

Heb je na het lezen van deze blog en het bekijken van de video vragen over wasbare luiers of wil je meer weten over mijn ervaring? Laat dan gerust hieronder een berichtje voor mij achter.

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.