Bewust kiezen,  Meest gelezen blogs

DOLLY Bakfiets: Dit is mijn ervaring

REVIEW & VIDEO| Ja, daar ben ik weer. Zoals beloofd. Met nog meer bakfietsspam. Nu niet gelijk stoppen met lezen want ik beloof je een leuke blog én een gezellige video. Wat ik je ook beloof is dat je in eerlijk ga vertellen hoe het zit, wat mijn ervaring is én dus ook de nadelen van de Dolly bakfiets.

Update juli 2022: Ik rij inmiddels ruim 3 jaar rond op mijn Dolly bakfiets. Deze blog is oorspronkelijk geschreven in de zomer van 2019. Inmiddels heeft de Dolly bakfiets al meerdere ontwikkelingen doorgemaakt en wordt er continue gewerkt aan de verbetering van de fiets. Dat maakt dat sommige informatie niet met up to date is of van toepassing. Tijd dus voor een update van deze blog.

Om dan maar gelijk te beginnen met het aanschaffen van een bakfiets

Wat ik je dus ook eerlijk ga vertellen is hoe ik aan die Dolly bakfiets kom. Ik krijg wel eens de vraag: krijg je producten? Het antwoord op die vraag is ja. Heb ik de fiets dan gekregen? Het antwoord op die vraag is nee. Ik heb de fiets zelf gekocht. Net als Sandra. Wel zijn we allebei super enthousiast over de Dolly bakfiets en daarom delen we onze ervaringen graag. Om anderen te inspireren (of te irriteren, mag ook :-)). Deze review is dus mijn persoonlijke ervaring en ik heb niet betaald gekregen om dit te schrijven. Dat doen we graag voor onze vrienden. Goed, terug naar het verhaal.

Keuze voor een Dolly bakfiets

Hoe ik tot de keuze voor een Dolly bakfiets ben gekomen, heb ik al eerder beschreven. (lees ook: Ik ben Dol(ly)blij). Eenmaal op de fiets gestapt werd de keuze eenvoudig, want wegfietsen is eenvoudig. Ik heb ook andere bakfietsen uitgeprobeerd maar bijna allemaal gaan die gepaard met slingeren na het opstappen en toch wel de nodige instructies. Bij de Dolly was dit absoluut niet het geval. Zelfs manlief stapte op en reed zo weg. Zijn bakfiets-ervaring was overigens nul.

Bij het maken van een keuze voor een product kijk ik ook altijd naar de prijs-kwaliteit verhouden. We weten allemaal dat er in bakfietsen-land verschillende aanbieders zijn, in verschillende prijsklassen. Daarnaast vind ik het (steeds) belangrijker om te kijken naar de duurzaamheid van een product. De kunststofbak van de Dolly bakfiets is daar een mooi voorbeeld van. Daarover vertel ik je later meer.

De prijs van een DOLLY bakfiets

Ik wil in deze review zeker niet voorbij gaan de prijs van de bakfiets. Een bakfiets aanschaffen is zeker geen kleine uitgave. Ik ben me er ook van bewust dat de aanschaf van deze Dolly bakfiets niet voor iedereen is weggelegd. Ook ik heb heel lang getwijfeld en afwegingen gemaakt. Wat kost de fiets dan, willen we als echte Hollanders weten? Wat de fiets kost is afhankelijk van de uitvoering: er is een elektrische uitvoering en (jep) een niet-elektrische uitvoering. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de e-Dolly met de middenmoter. Dit is de duurdere uitvoering maar De aanschaf van e-Dolly bakfiets begint in juli 2022 bij €4999. Dat is een grote bedrag. Maar ik vind het nu (na een aantal weken jaren fietsen) deze investering zeker waard. Voor de technische specificaties van de Dolly bakfiets verwijs ik je door naar de website van Dolly 

Update juli 2022: De Dolly bakfiets is enkel nog verkrijgbaar als e- Dolly in de uitvoering met de middenmotor. De niet- elektrische variant en de e-Dolly met motor in het voorwiel worden niet meer verkocht.

De middenmoter is sterk, ook als je omhoog fietst, en maakt het fietsen comfortabel. Ik vind het vooral ontspannen fietsen. Ik heb zelf ook een e-bike met een voorwiel-aandrijving. Een voorwielmoter zorgt er voor dat je fiets vooruit wordt getrokken. De middenmoter doet dat juist niet, die duwt de fiets vooruit, als een echte krachtpatser. Of zoals je moeder vroeger deed als je heuveltje op moest fietsen, met de hand op je rug.

Mocht je overwegen om een bakfiets aan te schaffen ervaar dan zeker het verschil tussen deze twee. Bij Dolly komen ze graag bij je thuis voor een proefrit óf je kan ze bezoeken tijdens een open dag (aanrader, want er zijn ook pannenkoeken!). Een bezoek aan een select dealer is ook mogelijk.

Dit is het grootste pluspunt van de Dolly bakfiets

Het grootste pluspunt en direct ook de eyecather van de Dolly bakfiets is toch zeker wel de bak. Ik vertel je waarom:

Kunststof is duurzaam

De bak van de Dolly bakfiets is gemaakt van kunststof. Dat is kilo’s lichter in gewicht dan bijvoorbeeld de meest voorkomende houten bak. De kunststof bak is ook duurzaam. Hij is bestand tegen weer en wind en kan met gemak buiten blijven staan. Zodoende blijft de fiets jarenlang mooi. Of dat werkelijk zo is, daar kan ik nog geen uitspraak over doen want Maar moet ik er wel bij zeggen 1) de fiets staat bij ons binnen in de schuur en 2) ik heb hem pas een aantal weken. Wel kan ik je de ervaring van vrienden delen. Zij hebben een van de allereerste Dolly bakfietsen en rijden er al jaren mee rond. De bak is nog steeds mooi.

dolly bakfiets review momspiration mamablog

Dubbelwandig is veiliger

Omdat de bak van de Dolly bakfiets dubbelwandig is, is deze extra veilig op de weg. Ik vervoer er immers mijn baby (én kinderen van een ander) in 3 kleine kinderen in. De bak fungeert als het ware als een bumper. Die zich inmiddels ook heeft bewezen toen ik april 2022 aangereden werd en op de grond belandde. Mijn kinderen (en de bak) bleven ongedeerd. De robuuste ronde hoeken en brede randen geven kinderen meer comfort en zorgen er voor dat niemand zich kan stoten of bezeren.

De kleur is uniek

De kunststofbak kan geleverd worden  in 10 verschillende kleuren. Dit gecombineerd met 5 verschillende frame-kleuren, betekent dus dat je kan kiezen uit 50 verschillende combinaties. Ik heb gekozen voor een mat zwart frame (lekker save, maar manlief mocht kiezen ;-)) met een bak in de kleur “aqua blue”. De bak is overigens na een aantal jaar ook te vervangen, mocht de kleur je toch niet meer aanstaan. De oude bak wordt dan gerecycled.

Update juli 2022: De kleur van de bak waar ik mee rondrijd wordt helaas niet meer gemaakt.

Is dit het grootste nadeel van de Dolly bakfiets?

Een nadeel? Ik wil het niet direct een nadeel noemen maar als ik één punt moet benoemen wat mij in het gebruik opvalt, dan is het de regentent. Is het een nadeel van de fiets? Nee, zeker niet. Het is namelijk een accessoire, een optie. En mijn eerste indruk van de regentent is dat deze echt fantastisch is. Hij is super mooi vormgegeven. Echt veel mooier dan bij menig andere bakfiets (echt waar, google maar). En hij is super handig tegen de wind. Oscar zit heerlijk in zijn stoeltje en heeft geen last van de kou. De tent is stevig, netjes afgewerkt en maakt voor mij het fietsen nog wat prettiger omdat het zorgt dat de fiets optisch korter wordt. Maar in het gebruik is de regentent niet altijd even handig.

Update juli 2022: Begin 2022 is er een nieuwe regentent uitgebracht door Dolly bakfiets. Deze is op meerdere punten geupgrade. Zo is er meer ruimte aan de voorkant en is het eenvoudiger om de kinderen in de fiets te plaatsen en er uit te halen.

Ik kan bijvoorbeeld minder goed bij de riempjes van het autostoeltje wanneer de tent op de bak is bevestig. En het is niet eenvoudig om het stoeltje door de opening van de tent te halen. Oftewel, als ik ergens heen fiets en daar de baby met stoeltje mee naar binnen moet nemen (bijvoorbeeld bij het zwembad) dan is het makkelijk om de regentent eraf te laten. Ook maakt de regentent, in combinatie met de houder voor het autostoeltje, het lastiger om andere kindjes in de bak te krijgen. (Dit is met de nieuwe regentent al een stuk eenvoudiger!) Het lukt wel, maar het gaat makkelijker zonder tentje. (bekijk ook deze video om te zien hoe dat eruit ziet) .

De regentent is overigens heel eenvoudig op de bak te bevestigen en ook eraf te halen. En zoals met zoveel dingen is het een kwestie van wennen en er een handigheid in vinden. Dus een groot nadeel? Nee, zeker niet. De voordelen van de regentent wegen zeker zwaarder dan het beetje onpraktische wat het met zich mee brengt in gebruik. Overigens is dit natuurlijk mijn persoonlijke mening, of wellicht onhandigheid, en niet per definitie de waarheid.

Wat is mijn conclusie na een aantal weken fietsen?

Dit is de beste beslissing die ik heb gemaakt! Op fietsgebied dan. Hier is waarom:

  • Van de Dolly bakfiets word ik sowieso instant blij. De kleur is gewoon geweldig (sorry als je die nu ook heel graag wil want die is dus niet meer leverbaar en het is een mooie fiets (zeggen ook toevallige voorbijgangers nog steeds)
  • Fietsen op deze bakfiets is super comfortabel en heerlijk ontspannen
  • De Dolly bakfiets voldoet aan de beloftes die gemaakt worden en de daarbij horende verwachtingen (zoals snelle levering en soepele rijeigenschappen)
  • De service van Dolly bakfiets is top! Proefrit aan huis, eenvoudig te bestellen en snel geleverd.
  • De bakfiets is veilig, staat stevig op de standaard (Kijk maar in de eerste video. Als ik er met mijn bolle bips in kan klimmen zonder moeite, staat ie prima toch!?) en is daar ook makkelijk weer af te halen.
  • Had ik al gezegd dat het gewoon een hele fijne bakfiets is?

Fiets je gezellig mee naar het strand met de bakfiets?

Oké dat was de #bakfietsspam voor nu! Heb je vragen over de fiets of opmerkingen naar aanleiding van mijn blog of video’s stuur mij dan een berichtje!

liefs, X De blije bakfietsmama Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.