Mama zijn,  Meest gelezen blogs

Ik ben een slechte moeder

Ik ben een slechte moeder. Een moeder die zonnebrand vergeet als eindelijk de zon weer schijnt. Een moeder die te laat de luier van haar kind verschoont, met lekkage tot gevolg. Ik laat mijn kind huilen tot hij in slaap valt. Ik ben een slechte moeder vanaf dag 1 want borstvoeding dat gaf ik niet. Mijn kind speelt met plastic speelgoed en soms gaat hij maar een keer per week in bad.

Voel jij je wel eens een slechte moeder?

Ik ben een slechte moeder en nog niet eens van een peuter. Er is nog geen strijd, eigen wil, eigen weg en met eten wordt niet gegooid. Ik ben een slechte moeder en ik ben niet alleen. Ik voel me zo schuldig, zei een andere moeder laatst. Ik wil werken, maar daardoor ben ik een slechte moeder. Ik kies ook voor mezelf en daardoor voel ik me schuldig. Mijn zoon gaat naar het kinderdagverblijf, en eigenlijk wil ik dat helemaal niet. De spagaat waarin ik zit, is er een die ik ook niet oplos door niet te werken. Want ook dan voel ik me een slechte moeder en ben ik niet het voorbeeld wat ik wil zijn.

Mama komt zo bij je

Ik kook bijna elke dag verse groenten en eten doet mijn baby als een dijker. Soms vergeet ik het, of is er geen tijd meer om iets te maken. Dan voel ik me een slechte moeder en flans ik nog even snel iets in elkaar. Dan moet hij wachten en begint hij te klagen. Bah, denk ik dan. Gelukkig heeft hij veel geduld. Maar ook daar maak ik wel eens misbruik van. Wat een slechte moeder ben ik toch.

Mama moet even…

En nu is het vakantie maar uitstapjes maken we niet, zei mijn vriendin. Want ik zie alleen maar mitsen en maren. Grote beren op de weg. Dus daar begin ik gewoon niet aan. Niks educatief, gezellig shoppen of samen ergens wat drinken. Sommige dagen is er geen land met ze te bezeilen. Dan zet ik ze voor de tv met een filmpje en schreeuw ik dat ze nu eens op moeten houden met achterlijke gedoe. Dan wil ik ze stiekem voor een boodschap sturen, voor iets wat helemaal niet bestaat. Of ze achterlaten in speeltuin. Gewoon om te testen of ze ons huisadres nog weten. Dan ben ik helemaal een slechte moeder.

Op het toppunt stuur ik ze zonder eten naar bed. Want eten wilden ze niet. Ik deed namelijk doperwtjes tegen de aardappeltjes aan. Dan bevestigen mijn kinderen dat ook nog even als ik zeg dat ze geen snoepje mogen en zetten ze het op een krijsen als ik zeg papa ze naar bed brengt omdat ik even weg ga.

Pas jij je “oude” spijkerbroek al?

Ik ben een slechte moeder want ik zorg ook niet goed voor mezelf. Ik ben de zwangerschapskilo’s nog niet kwijt en eet stiekem een stuk chocola achter de koelkastdeur. Sporten doe ik af en toe en eigenlijk altijd met tegenzin. En de batterij van de weegschaal is al weken leeg. Maak daar maar maanden van. En die spijkerbroek van voor mijn zwangerschap? Ik weet niet eens waar die is.

Maar goed, ik heb geen weegschaal nodig om te zien dat het tijdperk fitmom ver achter me ligt. In mijn hoofd doe ik elke dag 100 sit-ups en rol ik regelmatig mijn yogamat uit. In werkelijkheid heb ik Netflix uit en alle smaken Tony al geprobeerd. De dagelijkse ronde wandelen is inmiddels aan de wilgen gehangen. Sommige dagen komt mijn kind niet eens buiten. En bestaat mijn buitenleven uit een wandeling van de achterdeur naar de container in de tuin.

Ik kan dit gewoon niet

Ik vraag me wel eens af, doe ik het dan allemaal verkeerd? Ben ik dan geen geboren moeder? En maak ik er gewoon een potje van? Soms moet ik huilen, als ik het even niet meer weet. Dan wil ik het liefste heel hard schreeuwen: “Mama, weet het ook even niet.” Of dan wil ik me het liefste verstoppen want ik kan het gewoon niet meer aan. Er zijn momenten dan negeer ik mijn kind compleet. Dan ga ik op in de wereld van Instagram en maak ik me druk over wat die andere mama aan het doen is.

Mijn kind kijkt naar mij en soms nog meer naar mijn telefoon. Want dat is blijkbaar een interessant ding, waar mama graag aandacht aan besteed. Zie je. Ik ben een slechte moeder. En dan heb ik nog niet eens over de troep in mijn huis, over de stapel was verstopt in de kas en de lege koelkast.

Jij bent geen slechte moeder. Echt niet.

Jij bent een slechte moeder. Zei nog nooit iemand tegen je. (En zowel, geloof dan maar in karma) In ieder geval niet met die woorden. Misschien wel via een grote omweg die jij interpreteert als “slechte moeder” maar dat is niet waar. Want niemand is een slechte moeder. Moeder zijn gaat niet over non-stop je huis poetsen, de mooiste foto’s + inspirerende teksten op Insta delen. Het betekent niet dat jij je kind bij iedere kick zo snel mogelijk troosten, dan wel de problemen oplossen.

Ongetwijfeld zijn je acties soms niet helemaal zo handig, spring je iets uit de band maar weet je waarom dat is? Omdat je van je kind houdt. Omdat je heel graag wil dat ze het altijd goed hebben, dat ze comfortabel zijn en dat ze plezier maken. Maar als je altijd bezig bent of je het ultieme mama-zijn wel behaald, dan geef ik je alvast de garantie dat het niet lukt en dat het inderdaad als falen voelt.

Lieve mama, luister eens..

Want wat is dat dan? Dat ultieme? Is dat dan als je kind straks volwassen is, niet weet hoe hij problemen moet oplossen? Is dat een kind wat nog nooit een hap zand heeft gegeten, bang is om vies te worden en niet geleerd heeft wat “sorry” betekend? Ben je dan wel een goede moeder? En wat is dat? Een goede moeder? Wat is een slechte moeder? Jij bent helemaal geen slechte moeder. Ook al denk je dat wel omdat je de dingen anders of niet doet. Omdat je voor jezelf een lat heb gelegd, die helemaal niet haalbaar is. Het ideaal beeld hebt gecreëerd waar helemaal niemand van verwacht dat je het realiseert of nastreeft. Niemand, behalve jijzelf.

Lieve mama, er is niets slecht aan jou. Aan jouw manier van doen. Ontspan. Relax. Rem eens even lekker af. Laat de boel, de boel. Neem opmerkingen van een ander met een grote korrel zout. Maak je niet druk. Doe je ding. Maak een dansje. Of ga gewoon even lekker slapen. Adem nog eens in en uit. En kijk eens naar je kind. Want soms is dat alles wat nodig is. Aandacht, echt en oprecht. Voor jezelf en voor die kleintjes om je heen. Laat de rest lekker uit je handen vallen (vooral die telefoon) en je zult zien dat je ineens zeeën van tijd en oneindig veel mogelijkheden hebt, om alles behalve een slechte moeder te zijn.

Liefs, X Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.