Mama worden

Samen de kraamweek door, mijn tips!

Mijn kraamtijd met Jools is voorbij, ze is alweer 2 maanden oud! Ik dacht dat de tijd vloog bij mijn eerste dochter, maar schijnbaar is er nog een tweede versnelling. Slechts een paar keer knipperen en we zijn waar we nu zijn.  Die eerste weken zijn enorm heftig. Zeker voor je relatie. Hoe zorg je ervoor dat je samen deze eerste weken doorkomt en elkaar zo veel mogelijk kan ondersteunen? Ik deel graag mijn (of dus eigenlijk, onze) tips voor de kraamweek, want ik gun iedereen een fijne kraamtijd.

Even een kleine disclaimer: onderstaande is wat werkt voor ons als gezin. Misschien past het totaal niet bij jullie of sta je niet achter onze keuzes. Dat is natuurlijk prima! Ik deel slechts onze ervaring (en ben ook heel benieuwd naar die van jou, deel die dus vooral!).

Mijn tips voor de kraamweek

kraamweek Tip 1: Slaap, slaap, slaap

Ik geef toe, hierin hebben we geluk. Mijn man is een avondmens en ik heb geen probleem met vroeg opstaan. Het ideale plaatje om tijdens de kraamweken de nachten in shifts te verdelen.  Dit hebben we sinds de tweede nacht gelijk gedaan. Ik lag elke dag om 8 uur in bed. Joel bleef op tot de middernacht voeding en ik pakte het vervolgens vanaf de 3 uur voeding weer over. Zo hadden we ook in de eerste weken beide 6 uur onafgebroken slaap per nacht.

Nu mijn man weer aan het werk is, hebben we het omgedraaid. Jools slaapt nu wat langer maar wel onregelmatiger. Door mijn man de ochtenddienst te laten draaien is hij verzekerd van voldoende onafgebroken slaap om de werkdag door te komen.

kraamweek Tip 2: Communicatie = key

Bovenstaande zorgt voor (semi) uitgeruste ouders maar betekent wel dat er geen tijd is voor onze relatie. We hebben slechts een uurtje om samen op de bank te zitten voordat degene van de ochtenddienst naar boven verdwijnt. En echt puf voor diepgaande gesprekken, laat staan voor iets spannenders is er niet. Ja, dat is kort gezegd kut. 

Extra belangrijk dus om de kleine momentjes samen op de dag te pakken. Even bijpraten tijdens het koken of in de speeltuin als de kleine slaapt en grote zus aan het spelen is. Ik merk wel dat het ons nu met een tweede makkelijker afgaat. We weten immers dat ook deze tijd weer voorbij gaat en die tijd samen echt weer komt!

kraamweek Tip 3: Geef elkaar de ruimte

In de eerste weken sta je 100% in dienst van je kleine, en zeker als er al een oudere broer of zus aanwezig is, is ruimte voor jezelf ver te zoeken. Zowel tijdens de eerste als de tweede kraamweken hebben mijn man en ik ervoor gezorgd dat we beide tijd voor onszelf hadden. Elke dag, zonder uitzondering. Nee, natuurlijk houdt dat niet in dat er tijd is voor een avond in de kroeg of stappen met vriendinnen. I wish! Maar wel voor een half uur rustig douchen, even een kwartiertje genieten van een kop koffie in de tuin of een korte wandeling. Kleine dingen die er voor zorgen dat je batterij weer even wordt opgeladen. 

Tip voor elke dag: Go with the flow

En last but not least, go with the flow! Dit is voor mij (hallo planner!) enorm lastig maar wel heel belangrijk. Het lijkt misschien alsof we onze dagen strak plannen om alles volgens bovenstaande tips te laten verlopen. Maar hallo, we hebben het hier natuurlijk wel over een baby.  Door dingen te willen plannen maak je het jezelf en je partner zo lastig.  Zie gewoon wat de dag brengt, dan kan je ook niet balen of chagrijnig worden als iets niet lukt. 

Natuurlijk zijn er ook dingen die echt gedaan moeten worden in de kraamperiode. Het leven gaat immers gewoon door! Go with the flow gaat dan niet op. Rekeningen betalen bijvoorbeeld of boodschappen bestellen. Als je er dan niet aan toe komt, kan de stress flink oplopen. Schrijf deze dingen op en bespreek ze met elkaar. Waar kan je elkaar mee helpen?

Lees ook: Hoogzwanger: van roze wolk naar donderwolk

Het nieuwe normaal: wij met z’n vieren

Afgelopen week liepen we samen op het strand en hadden we het over hoe snel het toch eigenlijk weer als normaal voelt. Jools hoort zo bij ons dat de tijd voor haar geboorte zo vreemd voelt om aan terug te denken. Ja, de kraamweken zijn echt weer voorbij en we hebben het gewoon weer geflikt, SAMEN!

Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat jullie echt als team de kraamweek doorkwamen? Heb jij zelf nog een handige tip?

Liefs, Maaike

Lees ook: De wijze woorden van papa

Uitgelichte Foto bij blog: Romi Tweebeeke fotgrafie

Maaike (1988) schrijft, fotografeert en reist zoveel ze kan. Ontspannen doet ze het liefst met een goed boek of serie in bad. Ze woont samen met haar man Joël en dochters Harper & Jools in hartje Hilversum maar haar droom is een klein boerderijtje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.