Blogs 2020

Babygebaren: hoe, wat en waarom?

Gebaren(taal) wordt vrijwel altijd geassocieerd met een auditieve beperking. Het gebruik van babygebaren is veel minder bekend en over de positieve effecten en voordelen van babygebaren hoor of lees je al helemaal zeer weinig. Anouk en Marjolijn besloten de uitdaging aan te gaan en een cursus babygebaren te volgen. Maar waarom? En hoe? In deze blog beantwoorden we al je vragen, met een beetje hulp van expert Mariëlle van Rietschoten van Marie-Lieve baby- en kindercommunicatie.

Wat is het voordeel van babygebaren?

Het voordeel van het gebruik van babygebaren is dat er veel eerder interactie mogelijk is tussen ouder en kind. Een baby kan namelijk al vanaf 7 maanden terug gaan gebaren. Door het gebruik van gebaren wordt de taalontwikkeling gestimuleerd: je bent meer bezig met woordenschat. Hoe meer woorden een baby/kind kent, hoe gemakkelijker hij/zij leert praten en lezen. Het gebruik van gebaren schept een band tussen ouders en kind, Het is leuk dit samen te kunnen, elkaar te begrijpen en je kijkt elkaar meer aan. Een kind heeft minder frustratie, omdat hij/zij zich eerder kan uiten met een gebaar dan met woorden. Ouder en kind begrijpen elkaar beter en dat scheelt veel frustratie (voor zowel baby/kind als ouder). Ook kan een kind sneller zelf contact gaan maken, aangeven wat er in hem/haar omgaat, wat hij/zij ziet, wetende dat de ouder hem begrijpt door het gebaar. Het gebruik van gebaren is goed voor de leesontwikkeling, omdat een kind met gebaren bij woorden al twee hersenhelften gebruikt: je maakt een plaatje (een gebaar) bij een woord, netzoals een teken bij een klank, de klanktekenkoppeling (een hele belangrijke fase bij het leren lezen).

Mijn kind heeft geen hoorproblemen. Waarom zou ik hem of haar dan toch gebaren leren?

Gebarentaal is goed voor de taal- en motorische ontwikkeling, is praktisch en leuk. Juist ook voor horende kinderen zijn gebaren, om eerder te kunnen communiceren dan vanaf het moment ze kunnen praten, een uitkomst. De grove motoriek (de handbewegingen) ontwikkelt zich eerder dan de fijne motoriek (het spreken). Door gebaren leert een kind sneller en beter praten.

Vanaf welke leeftijd heeft het zin om gebaren aan te leren?

Vanaf 4 maanden zou je het al kunnen aanbieden, aangezien baby’s gebaren dan al kunnen begrijpen. Wanneer je baby ongeveer 7 maanden is, kan je het eerste gebaar terug verwachten.

Tot welke leeftijd kan je gebaren gebruiken?

Tot ongeveer 100 jaar 😉 De babygebaren komen uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT), waardoor je het je hele leven kan gebruiken. Ook als je dus iemand tegen komt die doof of slechthorend is, kun je een goedemorgen wensen. Hoe leuk is dat? Wil je het daar niet voor gebruiken, dan verdwijnen de babygebaren meestal als een woord goed wordt uitgesproken. Soms is het ook handig om een woord even te checken met een gebaar. Zei je nou “koek” of “boek”? En wat dacht je van in een zwembad tijdens de zwemles met een raam ertussen? Of in een speeltuin gebaar je van afstand of ze een ijsje willen of moeten komen. Scheelt jou een hoop geschreeuw.

Hoe beïnvloedt het de reguliere taalontwikkeling?

Gebaren beïnvloeden heel positief en dát is zo mooi aan het gebruik van babygebaren. Een kind dat babygebaren aangeboden krijgt naast de reguliere woordenschat, krijgt een grotere woordenschat. De taalontwikkeling wordt heel jong al gestimuleerd en breidt zich sneller uit. Hoe meer woorden een kind kent, hoe beter. Een kind dat babygebaren aangeboden krijgt, maakt eerder langere zinnen en het leren (begrijpend) lezen vergemakkelijkt als je meer woorden kent en al sneller de klanktekenkoppeling kan maken. 

Gaat mijn kind nog wel praten als ik hem/ haar gebaren leer?

Ja, juist wel! Je kunt het zien als de kruip-fase voor een kind leert lopen. Met babygebaren ga je langzamer praten en vindt er veel herhaling plaats, wat fijn is voor het kind om het woord goed te verstaan en zelf te gaan uitspreken.

Waarom adviseer je een cursus babygebaren te volgen?

In een cursus krijg je handige tips om het gebaar beter te kunnen onthouden. Je krijgt een soort coaching, wat je helpt bij het volhouden tot de ‘gebarenstorm’ van je kind komt. Doordat er wat weken tussen de cursusavonden zitten kun je reflecteren en vragen stellen waar je tegenaan bent gelopen. Gebaren herhalen en met anderen heerlijk sparren en ervaringen uitwisselen. En daarnaast is het samen gewoon veel leuker!

En dat het samen veel leuker is … dat kunnen wij je je beamen. Wij, Anouk en Marjolijn, hebben samen de cursus babygebaren gevolgd bij Marielle. Zowel Oscar en Mick (en stiekem ook Levi) communiceren onder andere door gebaren. Binnenkort delen wij onze persoonlijke ervaringen over het leren van de gebaren, het oefenen hiervan en hoe dat in ons dagelijks leven eruit ziet.

Liefs, Anouk en Marjolijn

Lees ook: We Are Pregnant: dit is het leukste babyevent

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.