Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Myrthe van Til

Je moet het maar durven: je droom realiseren naast een druk gezinsleven. Hoe werkt dat als je, naast mama, ook kiest voor zelfstandig ondernemen? En wat kunnen we van deze mama’s leren? Onze leergierige mama met ambitie van deze maand, Myrthe van Til, is ondernemend, positief ingesteld en mama van twee dochters. Met veel liefde voor het vak blijft zij zich ontwikkelen, waardoor ze ook blijft groeien als begeleider. Met een grote passie voor het onderwijs is ze sinds 2017 haar eigen praktijk gestart: Samen Wijzer. Ze houdt van een uitdaging en weet kinderen de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben.

Wie ben jij? En wie ben jij op sociale media? 

“Ik ben Myrthe van Til en je kan mij op social media vinden onder ‘samenwijzer‘. Ik bied vanuit mijn eigen praktijk Samen Wijzer begeleiding op maat aan leerlingen van 6 t/m 18 jaar oud.”

Wie zijn je huisgenoten?

“Mijn man en 2 kinderen.”

Wat voor mama ben jij? 

“Ik ben een leergierige mama, die gek is op knuffelen. Maar hopelijk ook een warme mama. Iemand bij wie ze altijd terecht kunnen met hun zorgen. 

Verder ben ik ook een mama die deelt met haar kids waar ze zich mee bezig houdt en ook dingen meegeeft als het op onderwijs aankomt. Thuis probeer ik bijvoorbeeld de druk van toetsen af te halen door te benoemen dat het voor de juf is om te kijken wat ze de kinderen nog moet leren of dat het eigenlijk hetzelfde werk is als ze altijd doen, maar dan in op een ander blaadje. Maar ik leg ook uit hoe het brein werkt en waarom bepaalde dingen wel of niet goed voor ze zijn. 

En als ze vertellen wat ze later willen worden geef ik ze altijd mee dat het belangrijkste is dat ze iets doen waar ze blij en gelukkig van worden.” 

Wat is het mooiste wat je kinderen jou leren? 

“In het moment zijn en dat emoties emoties zijn. Boos is boos en blij is blij. 

Als volwassenen willen we daar nog wel eens aan voorbij zijn gegaan en kinderen zijn gewoon boos als ze boos zijn en blij als ze blij zijn. Niets geen gepieker en wat moet ik morgen doen. Ze zijn daardoor ook heel erg in het moment. To do lijstjes kennen ze niet. Doorgaans nemen ze de dag zoals hij is en dat is zo waardevol. Ik hoop dat ze dat heel lang vol blijven houden.”

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen? 

“Ik weet nog heel goed dat ik op een vrije woensdagochtend wakker werd en langer kon blijven liggen, voordat onze oudste naar school moest. Ik kon haar die ochtend naar school brengen. Op dat moment realiseerde ik mij dat ik dat elke ochtend wilde doen. Niet voor dag en dauw opstaan en richting trein vertrekken om op tijd op school te zijn (waar ik toen als leerkracht werkte), zonder dat ik met mijn gezin had ontbeten. Sinds ik zelfstandig ondernemer ben, ontbijten we elke ochtend met elkaar. Zo’n fijn en waardevol moment en een heerlijke start van ieders dag. Ik zou niet anders meer willen. 

Ik ben in juni 2017 naar de KvK gegaan om mijn praktijk in te schrijven en op 29 augustus 2017 had ik mijn eerste leerling in mijn praktijk.”

Waarom doe je wat je doet?

“Ik miste in het onderwijs de tijd en de ruimte om leerlingen de kwalitatieve begeleiding te geven die ze nodig hadden. In mijn ogen verdient elk kind extra aandacht en begeleiding bij wat hij of zij nodig heeft. Niet alleen de kinderen met het meest extreme en zichtbare gedrag. Juist ook de kinderen die internaliserend zijn of gewoon lekker meedraaien. Alle kinderen zijn eigen persoontjes en al die persoontjes moeten gezien kunnen worden en verdienen oprechte en kwalitatieve aandacht. 

Daarnaast vind ik het ontzettend leuk en interessant om te ontdekken en te onderzoeken waardoor een leerling vastloopt en wat daarin helpend kan zijn om dat het hoofd te bieden. Door te doen wat ik nu doe heb ik ook tijd om daarmee aan de slag te gaan en kan ik mezelf – en daarmee een leerling – verder (helpen) ontwikkelen.” 

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

“Ik werk in mijn eigen praktijk, maar ook als ZZP’er voor een onderwijsorgansatie. Een dag per week, op dinsdag, werk ik volledig buitenshuis en op maandag en donderdag doe ik dat alleen onder schooltijd. Daarnaast werk ik na schooltijd met leerlingen bij mijn in de praktijk. Hierdoor kan ik nagenoeg altijd mijn kinderen tussen de middag uit school halen en na schooltijd gewoon thuis hebben. Ik ben weliswaar aan het werk, maar wel altijd aanwezig.” 

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit? 

“Op maandag breng ik eerst de kinderen naar school. Daarna ben ik of een ochtend op pad of ik werk de hele dag thuis. Dan neem ik mijn agenda en mijn mail door. Ik bereid de begeleidingsmomenten voor de middag voor en ik werk aan mijn verslaglegging van observaties en begeleidingstrajecten.”

Op wat ben jij enorm trots (zakelijk)?

“Zakelijk gezien ben ik het meest trots op dat ik mij de afgelopen drie jaar enorm heb ontwikkeld op professioneel vlak. Ik heb meer kennis opgedaan en heel veel ervaring. Ik geniet enorm van leren en heb een chronische honger naar kennis. Door te doen wat ik doe, kan ik mezelf blijven ontwikkelen en ik vind het erg fijn om te merken dat ik daarin gegroeid ben en steeds zelfverzekerder wordt in overleggen en het contact met scholen en ouders.” 

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“Mijn grootste uitdaging is dat ik erop moet letten dat ik niet altijd aan het werk ben. Ik vind mijn werk erg leuk en ik wil mezelf – en daarmee mijn praktijk – heel erg graag ontwikkelen. Met als risico dat ik in de losse uurtjes tussendoor ook aan het werk ben, terwijl ik er dan juist wil zijn voor de kinderen.” 

Wat is jouw advies aan andere mama’s die twijfelen over het ondernemerschap? 

“Durf de stap te zetten. Begin klein en blijf (deels) in loondienst, zodat je zekerheid hebt. Wanneer je voldoende vertrouwen hebt en het minimale verdient dat je nodig hebt om jezelf te onderhouden, durf dan die volgende stap te zetten en volledig zelfstandig te worden. Zelfstandig ondernemen geeft veel vrijheid en de ruimte om je eigen agenda te beheren. Zo plan ik standaard een extra week vakantie in na de Kerstvakantie. Heerlijk om na die drukke en volle dagen, nog even rustig aan te kunnen doen en op mijn gemak alles weer voor te bereiden”. 

In welke situatie of bij welke gebeurtenis moet jij echt tot 10 tellen (of tot 386)?

“Op zakelijk vlak gebeurt mij dit zelden. Ik ben gelukkig gezegend met een enorme dosis geduld en in begeleidingstrajecten gebeurt het niet vaak dat ik mijn geduld verlies. 

In de opvoeding zijn er zat herkenbare momenten voor alle mama’s dat ik inderdaad tot tien moet tellen. En vaak is dat dan ook, omdat ik mij realiseer dat ik nog wel de kennis heb, maar dat dat niet betekent dat ik ook altijd het geduld en de rust heb om die kennis in de opvoeding toe te passen.”

Wat is je grootste onzekerheid als mama? 

“Echt een grote onzekerheid als mama heb ik niet. Ik heb redelijk mijn weg gevonden en weet ook dat ik niet de perfecte moeder ben, dat kan ook niet. Niemand is perfect en fouten maken we allemaal. Dat maakt ons mens en laat ook aan kinderen zien dat het goed is om daarvan te leren. Het enige wat mij wel eens onzeker maakt is of ik er genoeg ben voor mijn kinderen. Zelfstandig ondernemen betekent ook dat mijn werk er altijd is, of dat het in mijn hoofd toch door gaat. Op die momenten zou ik vaker een voorbeeld moeten nemen aan mijn kids en meer in het moment moeten zijn met oprechte en gerichte aandacht. Ik word me hier steeds bewuster van en daardoor slinkt die onzekerheid op dat vlak.”

Wat is je grootste onzekerheid als ondernemer?

“Mijn grootste onzekerheid blijft elk jaar of ik voldoende leerlingen/klanten heb om mijn praktijk bestaansrecht te geven. Dat lukt nu al drie jaar en daar zou ik op zich ook op willen en moeten vertrouwen, maar garantie en zekerheid is toch het allerfijnst.” 

Waar word jij blij van? 

“Ik word heel blij van tijd met mijn gezin, het lezen van een boek en lekker kunnen sporten.”

Mama me-time; onzin of noodzakelijk?

“Noodzakelijk, écht. We zijn op de eerste plaats nog altijd de persoon. Pas als je tijd voor jezelf kan nemen en jezelf op nummer 1 durft te zetten, kan je er echt en oprecht zijn voor een ander. Klinkt allemaal heel mooi, maar is best wel moeilijk. Door tijd voor jezelf te nemen en dit ook te benoemen laat je ook aan je kinderen zien dat het goed is om af en toe voor jezelf te kiezen en te luisteren naar wat je op dat moment nodig hebt.” 

Wie inspireert jou?

“Ik heb twee vriendinnen die ook allebei zelfstandig ondernemer zijn en dat inspireert mij om ook te blijven gaan voor mijn praktijk. Verder inspireert Charlotte Labee mij op zakelijk/professioneel vlak, omdat ze mij triggert mijn kennis te verbreden op het gebied van onze hersenen. Maar ook leerkrachten die kritsiche vragen durven te stellen, om hulp durven te vragen en open staan voor feedback vind ik inspirerend. Soms zijn het de kleinste dingen die inspiratie geven. Net die ene opmerking of dat stukje opbouwende feedback motiveren mij dan om verder te gaan en door te zoeken.” 

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

“Geen idee!”

Lieve Myrthe,
De passie die jij hebt voor jouw vak, straalt van je af. Je bent een ambitieuze mama die zich continu blijft ontwikkelen, zowel persoonlijk als zakelijk. We vinden het inspirerend dat je je droom bent gaan volgen en de onzekerheden als zelfstandig ondernemer omarmt. Dankjewel voor het leuke gesprek!
Liefs, Anouk en Marjolijn

Lees ook: Mama met ambitie: Sarah Glasbergen

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.