Blogs 2021

De surprisemaffia

Er komt een moment dat je kind niet meer in Sinterklaas gelooft. Jammer? Ja, soms. Maar ook leuk! Mamablogger Leonie neemt zoon Nils mee in het complot én ze gaan samen aan de slag met scharen, karton en lijm om een mooie surprise te knutselen voor een klasgenoot. En dat is een hele klus. Zeker als je op moet boksen tegen het knutseltalent van de moeders van de surprisemaffia. Dat mag van Leonie soms best een tandje minder. Wij zijn benieuwd in welk team jij zit!

onze paasdoos

Het was eind maart en bijna Pasen. Onze kinderen draaiden al vanaf september mee op hun nieuwe school en voelden zich steeds meer thuis. Bij de nieuwe school hoorden ook nieuwe gebruiken. Zo is op de school van onze kids de Paas-doos een traditie,. Elk kind trekt een lootje en maakt een lekker ontbijtje voor een ander kind. Dit neem je op de dag van het Paasontbijt (of lente-ontbijt) mee naar school, in een leuk versierde schoenendoos. Van te voren hadden we al pret. We hadden schoenendozen verzameld, stickertjes gehaald, wat gekleurd papier en lijm. En knutselen maar!

Onze overburen waren ook net van school gewisseld, naar dezelfde als wij. Onderling hadden wij mama’s nog even contact of dit de bedoeling was. Ook zij was aan het knutselen met haar jongens. We bevestigden naar elkaar dat we goed bezig waren.

de paasdoos 2.0 inclusief upgrade

De ochtend van het Paasontbijt waren de kinderen helemaal in hun nopjes. We gingen de doos vullen. Op het lootje stond wat het kind wilde eten. Toen het eenmaal klaar was konden ze niet wachten om naar school te gaan. Oké, eerlijk, Nils was iets minder enthousiast, maar de meiden waren niet te houden. Eenmaal op school stapten zij vol trots met hun versierde doos naar binnen. Maar wat ik daar zag! Ik kon mijn ogen niet geloven. De meeste gekke, bijzondere en creatieve dozen kwamen voorbij. Hele papier-maché paashazen zaten erop. Mandjes ervan gemaakt, kuikens, bloemen. Ik stond perplex. Zo ook mijn buurman! We keken elkaar verstomd aan. Was dit de bedoeling? Op het schoolplein grapten we over de doos voor volgend jaar. We moesten maar vast gaan beginnen.

Ik keek naar mijn meiden. Gelukkig hadden ze het niet zo door en lieten ze met een grote glimlach hun doos aan de juf zien en die complimenteerde hen voor het mooie knutselwerk. Daar was ik zo blij om. Maar kom op, je gaat mij echt niet vertellen dat die dozen allemaal door kleuters (want dat waren ze toen nog) waren versierd! Dit waren hele surprises!. Waar halen die moeders (of vaders) de tijd vandaan? Ik heb drie kids en ben echt niet van plan hierin mee te gaan en drie van zulke dozen te maken.

sinterklaas surprise

Voor je het weet vliegt er een jaar voorbij en wordt het november. Mijn lieve schoonzus zegt me: “Leuk Lé, Nils zit nu in de bovenbouw, dan mag je een surprise gaan maken”. Ik moet lachen, want dat gaat deze mama niet doen. Sorry schoonzusje, maar ik zit in team ‘zelf doen’ of ‘zelf proberen’ of ‘we doen het samen’. Leuk gezegd, maar als je totaal geen inspiratie hebt of geen idee hebt hoe je dit sámen met je kind kunt doen, waar begin je dan?

stappenplan

  1. Bekijk samen met je kind het lootje. Wie heeft het getrokken? Vaak staat er op het lootje waar diegene van houdt.
  2. Bedenk wat je zou kunnen maken of zoek ideeën op het internet.
  3. Maak een lijstje met benodigdheden en verzamel of koop dit. Ik deed dit onderdeel zonder kind. Het meeste had ik wel in huis. Ik kreeg laatst de tip van iemand die in de bouwmarkt werkt dat zij rond Sinterklaas vaak restmateriaal bewaren. Er zijn veel mensen die er naar vragen en je kunt dit gratis meenemen.
  4. Koop de cadeautjes, die heb je nodig vóór het knutselen, zodat je zeker weet dat ze erin passen. Dit deed ik dit jaar ook zonder kind i.v.m. Corona. Echter het is voor je kind in de bovenbouw ook super stoer om zelf met de € 4,- van school naar de winkel te gaan en iets te kopen.
  5. Zodra je kind uit school is zet je een Sinterklaasmuziekje aan, pepernoten op tafel. En dan gezellig samen knutselen.
  6. Kies een ander moment om een gedicht te maken. Mijn ervaring leert dat dit best een opgave is voor een kind.

Een nietmachine fixed al je problemen

Lieve mama’s van de surprisemaffia. Zo, hier hebben jullie dan even mijn ongezouten mening. Ik begrijp dat ieder kind anders is. En elke moeder ook. Mijn meiden zijn bijvoorbeeld al veel meer van het knutselen dan onze jongen. Je wilt zeker geen gefrustreerd kind hebben omdat het per sé een surprise moet maken. Ik denk wel, dat je veel kunt bereiken met de manier waarop je het aanvliegt. En dat het echt heel leuk kan zijn om dit samen met je kind te doen. Je kind leert er ook ontzettend veel van. Het doet een groot beroep op creativiteit en de vaardigheid om een plan te maken voor de uitvoering. En ja, ook hier vliegt wel eens een lelijk woord over tafel en vervolgens: “Waarom blijft het alweer niet zitten?” Daarvoor heb ik een tip; zorg dat je altijd een nietmachine klaar hebt liggen.

Ik ben toch zo benieuwd hoe jullie dit aanpakken. In welk team zit jij? Ben je stiekem lid van de surprisemaffia? Doen jullie het samen? Of laat je je kind het helemaal zelf doen? Praat met ons mee op onder deze blog of laat een berichtje achter op onze social mediakanalen.

Liefs, Leonie

Lees ook: De schoolkeuze: Mijn kind naar het voortgezet onderwijs

Leonie (1985) is een actief duizendpootje. Altijd wat te doen en altijd nieuwe avonturen om zich in te storten. Tegelijkertijd stort ze daarmee ook regelmatig in haar eigen valkuil. Haar doel is om de prioriteiten goed in het vizier te houden en daar de meeste energie in te steken. En prioriteit nr. 1 is haar gezin dat bestaat uit haarzelf en Ramon met wie ze getrouwd is. Samen hebben ze drie kinderen; Nils (2011), Maud (2013) en Fleur (2014). Samen wonen ze in Nieuw-Vennep, gezellig met poes Suus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.