Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Linda de Boer

Wij, mama’s, regelen het allemaal wel even. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. 1001 Ideeën om te realiseren en nooit genoeg tijd. Steeds meer mama’s kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Hoe werkt dat, als je naast mama, ook kiest voor zelfstandig ondernemen? Wij vroegen het aan Linda de Boer, eigenaresse van MOM Gemstone. Wat kunnen we van deze mama met ambitie leren? Van clichés naar je gevoel volgen en van ontwerpen tot standaard te weinig tijd hebben voor creatieve ideeën. Linda inspireert ons met haar rol als onderneemster en mama.

Wie ben jij? En wie ben jij op sociale media? 

Ik ben Linda de Boer, eigenaresse van MOM Gemstone. Daarnaast ben ik getrouwd met Raymond en moeder van Lucie (2016) en Vera (2019). MOM Gemstone is ontstaan uit mijn liefde voor edelstenen, mooie sieraden en de zoektocht naar een persoonlijk armbandje. Je kunt mij vinden op instagram onder @momgemstone.

Wie zijn je huisgenoten?

Mijn huisgenoten zijn mijn man Raymond en mijn twee mooie meisjes Lucie en Vera. Bassie de rode kater en Floortje zijn zusje vergezellen mij vaak als ik aan het werk ben in mijn studio.

Wat voor mama ben jij? 

Ik ben een geduldige, lieve en super trotse moeder die de tijd op dit moment veel te snel vindt gaan (cliché, maar zo waar). Mijn oudste gaat bijna naar school ik ben er stiekem helemaal nog niet klaar voor. Gelukkig is Vera nog even thuis en heb ik straks wel wat meer één op één tijd voor haar. Ik vind het zo bijzonder dat ik alle kleine stapjes in hun ontwikkeling mag meemaken. Ik wil ze graag meegeven om de wereld altijd met een open blik tegemoet te treden; de mogelijkheden liggen overal maar kies jouw weg loop niet alleen maar achter de massa aan.

Wat is het mooiste wat je kinderen jou leren? 

De open blik, het alles voor de eerste keer ervaren; het brengt mij op sommige momenten weer even terug naar hoe ik zelf als kind was. En wow, de emoties zijn er ook. Ze zijn een spiegel van mijn humeur. Als ik te veel wil en ik raak daar gefrustreerd door, dan krijg ik het direct dubbel terug. Dat relativeert dan wel direct en dan bedenk ik me weer het mag allemaal ook iets minder mag. 

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen? 

Eigenlijk al meteen na mijn opleiding als grafisch vormgever in 2008. Samen met een vriendin ben ik begonnen met een bedrijf voor grafisch ontwerp. Dit bedrijf hebben we nog steeds, maar mijn focus ligt sinds januari 2018 meer op MOM gemstone omdat ik dat beter kan combineren met twee kleine kinderen thuis en nog een parttime baan.

Waarom doe je wat je doet?

Ik vind het altijd al heerlijk om te ontwerpen voor andere mensen en te zien dat mijn visie en ideeën aansluiten bij wat de klant in zijn hoofd heeft. Ook met de komst van mijn kinderen blijft het kriebelen en blijf ik op zoek naar de balans tussen werken voor mijzelf waarin ik totale vrijheid heb en mijn creativiteit kwijt kan en mijn gezin en parttime baan. MOM gemstone is echt mijn kindje; van het logo, de website tot alle kaartjes en voor de armbandjes ik doe alles zelf en dat geeft enorm veel voldoening. Door mijn werk verdiep ik me in alle edelstenen en leer ik hier ook steeds meer over.

mom gemstone edelstenen mamablogger

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

Voor mij is het altijd een zoektocht naar een bepaalde balans. Ik werk ook parttime voor een werkgever. Hier ontwikkel ik weer een hele andere kant van mezelf en heb ik veel contact met collega’s. Dit is iets waar ik veel waarde aan hecht en wat ik niet zou willen missen. Daarnaast heb ik een grote behoefte om mijn eigen onderneming te hebben en vind ik het heerlijk om op creatief gebied mijn ei kwijt te kunnen. 

MOM gemstone is mij meer overkomen; het groeit op een natuurlijke manier omdat ik alles zo vanuit mijn gevoel doe. Ik vind het heerlijk om de sieraden te maken en daarnaast ook alles er om heen bij elkaar te brengen. Dat betekent niet dat ik er niet hart voor werk. Qua werkindeling is het wel zoeken. Vaak werk ik een deel in het weekend en spendeer ik er ook veel avondjes aan. Tijdens de slaapmomenten van mijn jongste dochter lukt het vaak wel om aan mijn social media te werken en wat computerwerk te doen. Zo zit ik nu dus ook even tussendoor aan dit interview.

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit? 

Mijn maandag staat echt in teken van de meisjes. Ik sta om 7.00 uur op. We ontbijten dan rustig aan tafel met het gezin. Omdat ze allebei nog thuis zijn, hoeven we ons niet te haasten om naar school te gaan en daar geniet ik nog even van. De ochtend wordt er veel gespeeld en geknutseld door mijn oudste dochter. Als Vera (1 jaar) naar bed gaat in de ochtend, heb ik even één op één aandacht voor Lucie. Omdat mijn man door corona veel thuis werkt, hebben we de tijd om er samen even op uit te gaan. Als ik het druk heb met MOM gemstone, pak ik er ook wel eens de laptop bij en probeer ik wat armbandjes vooruit te maken. De middag besteden we als het lekker weer is vaak buiten. Rond 18.00 uur eten we en om 19.00 uur gaan de meisjes naar bed. Dan duik ik vaak achter mijn werktafel om bestellingen te verwerken. Omdat veel armbandjes op bestelling worden gemaakt, kan ik niet heel veel vooruit werken.

Op wat ben jij enorm trots (zakelijk)?

Ik ben er heel trots op dat ik een product heb neergezet dat nu in relatief korte tijd als merk staat. Ik heb in dit proces zoveel bijgeleerd, maar ik kan ook echt op mijn gevoel vertrouwen en dat vind ik heel waardevol.

Mom gemstone edelstenen momspiration

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

Tijd…. Ik wil te veel in te weinig tijd. Soms botst dit enorm. Ik voel me dan schuldig naar mijn gezin zij staan immers op nummer 1. Het is soms passen en meten om ook nog tijd met mijn man door te kunnen brengen en dan ben ik er zelf ook nog.

Wat is jouw advies aan andere mama’s die twijfelen over het ondernemerschap? 

Heb je een goed idee, wees dan gewoon zeker van je zaak en begin gewoon! Maak een plan en begin. Ook al is het in het plaatje nog niet perfect en heb je nog niet de mooiste foto’s of alles tot in de puntjes uitgedacht. Maak iedere dag een stapje. Instagram is wel echt een heel fijn platform om een bereik te creëren en te ontdekken wat jouw doelgroep aanspreekt.

In welke situatie of bij welke gebeurtenis moet jij echt tot 10 tellen (of tot 386)?

Ik laat me niet zo snel gek maken, maar ik kan heel onrustig worden als ik heel veel plannen heb maar geen tijd. Duizend keer “mamamamamama” als de kinderen hun draai niet vinden en elkaar irriteren en in de ‘nee’-fase zitten. Even tot 10 tellen en afstand nemen helpt dan wel. Ik verzin een afleidingsmanoeuvre en we gaan weer door.

Wat is je grootste onzekerheid als mama? 

Ik kan me soms wel afvragen of ik de juiste keuzes voor mijn kinderen maak; passen ze bij hen? Hoe kan ik ze bewust maken van de ‘grote’ wereld waarin wij leven? Hoe maak ik ze weerbaar, zelfverzekerd en zelfstandig of gaat dit gewoon vanzelf…?

Waar word jij blij van? 

Van mooie sieraden, wandelen op het strand, knutselen en voorlezen. Een mooie zonnige dag, nieuwe ervaringen delen! De Efteling…. etc.

Mama me-time; onzin of noodzakelijk?

Heel erg noodzakelijk! Om een leuke moeder te blijven, om genoeg energie te houden, om gewoon af en toe even los te koppelen en op te laden. Ik probeer hier echt aan te denken en probeer iedere week even een momentje in te bouwen. Ik heb nog een lang weekend alleen op vakantie op mijn bucketlist staan…. Maar dat kan ik nu nog even niet, dat wordt dan ook meteen een persoonlijk loslaat proces. Maar het lijkt me heerlijk! 

momgemstone edelstenen

Wie inspireert jou?

Andere ondernemers, de vrouwen uit de interviews, de vrouwen die er gewoon voor gaan. En de vrouw in de breedste zin, de uitdagingen waar we voor komen te staan en de emoties die daarbij horen. En de edelstenen met hun werking geven mij natuurlijk enorm veel inspiratie.

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

Waarom werk je met edelstenen?

De werking van edelstenen vind ik heel bijzonder. Daarom ontwikkel ik ook armbandjes met edelstenen die een bijdrage kunnen leveren en een boodschap uitdragen zoals het combineren van familieleden of geliefden bij het familiearmbandje. Voor mij is de symboliek erachter het belangrijkste. Een armbandje kan werken als reminder voor de draagster. Wanneer kreeg ze het, van wie en waarom, het herinnert haar aan een bepaalde periode in haar leven of geeft haar kracht. Hoe mooi is dat?

Lieve Linda,
Wij zijn fan van jouw prachtige sieraden. Jouw passie is aanstekelijk en gaat je nog heel ver brengen. Dankjewel voor je inspiratie als ondernemer, als moeder, als vrouw. Want zoals je zelf ook al zegt: vrouwen kunnen elkaar inspireren op zoveel vlakken en we zijn heel blij dat jij onze inspiratie voor deze maand wilde zijn. Dankjewel! Liefs, Anouk en Marjolijn

Lees ook Mama met ambitie | Jessica van Nieuwkerk

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.