Mama's met ambitie

Mama met ambitie | Mary-Lou Godfried

Wij, mama’s, zijn een kei in ballen hooghouden. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. Een leuke partner én een fijne vriendin zijn. Dan nog iets wat lijkt op tijd voor jezelf. En dan is er ook nog werk. Of ondernemen. Steeds meer mama’s kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Tenminste, mama’s om ons heen. Wij zijn benieuwd: hoe doen zij dat? En wat kunnen we van deze mama’s met ambitie leren? Deze maand is het de beurt aan Mary-Lou Godfriend. Moeder van een druk gezin en sinds een jaar fulltime onderneemster met twee (!) webshops.

Wie ben jij? En wie ben jij op sociale media? 

“Ik ben Mary-Lou Godfried, 38 jaar en moeder van 3 kinderen. Na 12 jaar loondienst ben ik sinds 1 januari 2020 fulltime ondernemer. Het afgelopen jaar zette ik 2 webshops op. Tijd voor mama voorziet in relaxproducten voor drukke moeders. Producten waarmee je je creatief kunt ontspannen zoals kleuren voor volwassenen, schilderen op nummer en kant en klare DIY-pakketten. En Hippe puzzels met moderne (leg)puzzels voor ouderwets plezier.

Op Instagram kun je me vinden via @tijdvoormama en @hippepuzzels.”

Wie zijn je huisgenoten?

“Ik woon samen met Benjamin en samen zijn we de trotse ouders van Mila (8), Bas (5) en Sem (4).”

Wat voor mama ben jij? 

“Een ongeduldige, haha. Eentje die van zichzelf vindt dat ze het vaker niet dan wel goed doet, maar ondertussen op handen wordt gedragen door haar kinderen. Geen idee soms waar ik dat aan verdiend heb, maar ik prijs mezelf gelukkig.”

Wat is het mooiste wat je kinderen jou leren?

“Vertrouwen hebben in jezelf en trots zijn op jezelf. Ze kunnen zo vol trots zijn op iets, hoe klein ook, wat ze voor elkaar hebben gekregen, heerlijk!”

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen? 

“Een jaar of 5 geleden ben ik als hobby een mamablog begonnen. Dat groeide al snel uit naar een betaalde hobby toen adverteerders mij steeds vaker wisten te vinden. Ik heb recent deze mamablog in eigendom overgedragen aan een vriendin zodat ik me volledig kan focussen op mijn twee webshops.”

Waarom doe je wat je doet?

“Ik krijg letterlijk een knoop in mijn maag als moeders zichzelf wegcijferen. Ik ben er heilig van overtuigd dat het niet of/of hoeft te zijn, maar prima en/en kan. Of eigenlijk moet. Om je lontje niet op te laten branden en om jezelf op te laden heb je die tijd voor jezelf gewoon nodig. Ik doe wat ik doe om te laten zien dat dat kan, nodig is en hoe je dit op een makkelijke manier kan toepassen.”

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

“Niet! Zonder gekheid, de perfecte combinatie heb ik gewoon nog niet gevonden eerlijk gezegd. Al vraag ik me af of dat bestaat. ‘Goed genoeg is perfect’ is niet voor niets mijn motto. Gelukkig is balans ook geen rechte en stabiele lijn, maar juist meeveren met wat er op je pad komt. En daar elke keer weer een fijn en rustig middelpunt in vinden.”

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit?

“Ik weet niet hoe gemiddeld je de afgelopen tijd kunt noemen, maar nu tijdens de lockdown (eind januari) ben ik de ochtend samen met onze 3 kinderen terwijl mijn partner boven lesgeeft.

In de middag kan ik tijd besteden aan mijn bedrijf. Dit komt neer op pakketjes inpakken van de bestellingen die in het weekend zijn geplaatst, e-mails beantwoorden of versturen, Stories opnemen en wat het verder tot mijn to do lijst heeft geschopt.

In de praktijk probeer ik trouwens ook in de ochtend tussendoor wat dingen te regelen, iets wat logischerwijs niet altijd lukt en nu eerder voor frustratie zorgt dan dat het iets oplevert. Gelukkig is deze situatie, hoe lang het nu ook al duurt, tijdelijk.”

Op wat ben jij enorm trots (zakelijk)?

“Ik ben er trots op dat ik niet bang meer ben om te falen. Als ik denk dat ik een gouden idee heb, dan start ik gewoon en zie ik wel waar het schip strandt. Ik vind het heerlijk en ben er trots op dat ik mijn gevoel durf te volgen.”

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“De uitdaging zit hem echt in het combineren an sich. Ik verlies me snel in mijn werk. Er is altijd iets te doen waardoor ik mezelf te vaak naar mijn zin “Even wachten, mama moet eerst dit nog even afmaken” tegen de kinderen hoor zeggen. 

Een strikte scheiding tussen werk en privé is dus wel een dingetje. Ondernemen vanuit huis waar ik expliciet voor gekozen heb omdat het veel vrijheden met zich meebrengt, blijkt in de praktijk ook een valkuil te zijn. Ik ben daarom een grote fan van plannen. Ik plan zelfs tijd voor mezelf in!”

Wat is jouw advies aan andere mama’s die twijfelen over het ondernemerschap?

“Heb vertrouwen in jezelf, wat je te bieden hebt en ga er voor! Geniet van het proces, focus op wat wel goed gaat en leer van wat er op je pad komt. Er is geen perfecte timing om te beginnen, maar je kunt zelf de timing perfect maken. Alles begint met een eerste stap.”

In welke situatie of bij welke gebeurtenis moet jij echt tot 10 tellen (of tot 386)?

“Elke dag meerdere keren hetzelfde moeten verbieden of voor waarschuwen. Bij waarschuwing nummer zoveel ben ik er dan even letterlijk klaar mee.”

Wat is je grootste onzekerheid als mama? 

“Dat later toch nog blijkt dat onze opvoeding niet de juiste is geweest.”

Wat is je grootste onzekerheid als ondernemer?

“Dat mijn inkomsten niet genoeg groeien om er een fatsoenlijke salaris uit te halen. Op dit moment ben ik in het stadium dat alle winst meteen weer geïnvesteerd wordt in nieuwe voorraad en het laten groeien van het assortiment.”

Waar word jij blij van?

“Hoe mijn partner elke dag weer verliefd naar me kijkt alsof we elkaar gisteren ontmoet hebben, hoe blij mijn kinderen kunnen worden van dingen die wij inmiddels als kleinigheidjes ervaren en de aanblik van de maan in welke stand dan ook. Beginnen in een nieuwe planner of notitieboekje, een nieuwe bestelling dat geplaatst is, de zon die onverwachts schijnt, kruipen in een schoon bed en nog zoveel meer.

Ik maak er graag een gewoonte van om dat waar ik dankbaar voor ben te noteren in mijn planner of een notitieboekje. Het maakt dat ik me nog bewuster ben van dingen waar ik blij van word en dankbaar voor ben. Een fijne vicieuze cirkel.”

Mama me-time; onzin of noodzakelijk?

“Absoluut noodzakelijk! Juist daarom ben ik Tijd voor mama begonnen. Ik vind dat elke moeder zichzelf en haar behoeftes op waarde mag schatten.”

Wie inspireert jou?

“Oeh, zoveel mensen! Al heb ik geen specifiek iemand in gedachten. Ik val enorm voor passie.”

Waar kijk je het meest naar uit dit jaar?

“Op zowel zakelijk als persoonlijk gebied kijk ik uit naar een aantal dingen. Ik noem trouwens bewust de dingen waar ik zelf controle over kan uitoefenen. Persoonlijk kijk ik enorm uit naar weekendjes weg met het gezin naar de Veluwe en Zeeland. Zowel de kinderen als wij genieten enorm van deze momenten samen in een andere omgeving. Zo veel dat ze thuis regelmatig ‘op vakantie’ spelen.

Op zakelijk gebied kijk ik al rustig om me heen naar een werkplek buitenshuis. Het assortiment groeit en er is bijna geen plek meer voor in huis. Ook denk ik dat het fijn en helpend zal zijn bij een betere scheiding tussen werk en privé. Toegegeven… dit is toekomstmuziek, maar wel eentje die ik regelmatig opzet. Dagdromen, visualiseren en stap voor stap naar toewerken.”

Lieve Mary-Lou,
Wat een mooi gesprek en wat een mooie antwoorden heb je ons gegeven. We waarderen je eerlijkheid en het laten zien van je kwetsbare kant. Je hebt een prachtige missie, twee mooie webshops waar veel van ons iets kunnen vinden wat hen aanspreekt. Go for it en binnen de kortste keren heb jij een externe werkplek op een super toffe locatie. Succes!
Liefs, Anouk en Marjolijn

De uitgelichte foto is gemaakt door Karin van Bijlevelt.

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.