Mama’s in gesprek: De babyshower

Wij mama’s, we kletsen wat af. Met een kop thee, over de telefoon, in digitale gesprekken. En met regelmaat is een gesprek niet alleen waardevol voor jezelf maar juist ook voor anderen. Er zijn tips, adviezen en belangrijke lessen uit te halen. Deze keer: de babyshower. Of eigenlijk het organiseren van een babyshower, hoe zit dat eigenlijk?

Vooropgesteld natuurlijk dat het super attent is wanneer er tijdens je zwangerschap een verrassing voor jou wordt geregeld. Maar zijn we niet een beetje doorgeslagen? Is de Amerikaanse babytraditie niet gewoon nog een commercieel idee? Een die wij Nederlanders helemaal verhollandst hebben met onze wraprolletjes met roomkaas. Leonie en Anouk zoeken het uit. Heerlijk eerlijk en open.

De babyshower basics

Hoera, je lieve vriendin, zus, schoonzus of collega is zwanger. En wat is er dan leuker om haar in het zonnetje te zetten met een babyshower. Het principe is simpel. Je regelt gasten, een locatie, eten en drinken, een activiteit en een cadeau. Is te doen toch? In theorie. Maar in praktijk blijkt, los van de huidige coronamaatregelen en lock down (maart 2021), dat je nogal wat obstakels tegen komt. Gelukkig heeft de zwangere daar bijna nooit weet van en geniet zij uiteindelijk van een fantastische babyshower.

Anouk: Heb jij eigenlijk een babyshower gehad, Leonie?

Leonie: Toen ik zwanger was van Nils niet. Volgens mij was het toen nog niet helemaal zo’n ding. Bij de zwangerschap van Maud werd ik wel verrast met een officiële babyshower. Ik weet nog hoe ongemakkelijk ik het vond. Er was een gezichtsbehandeling voor mij geregeld, aan huis. Dus daar zat ik, in het midden van de kring, terwijl de rest toekeek. Ook toen ik zwanger was van Fleur was er een soort van babyshower. Een high tea in een gezellig restaurantje. Ik weet het eigenlijk niet eens meer zo goed. behalve dat mijn schoonzus werd geraakt door een rondvliegende parasol. En bij jou?

A: Tijdens de zwangerschap van Oscar werd ik semi-verrast door vriendinnen met een babyshower. Ik zeg gelijk semi-verrast want ik heb dat soort dingen altijd door. Het was super lief geregeld. Er was een prachtige taart en we maakten een mobiel voor boven het ledikant. Die heeft er bijna 2 jaar gehangen. Toen kwam het moment dat meneer er als een soort Tarzan aan ging slingeren. Toch best leuk, zo’n babyshower als je zelf zwanger bent. Maar dat was natuurlijk niet waar we het over gingen hebben. Want het organiseren van die babyshower is toch altijd een ding.

Het organiseren van een babyshower: altijd (een beetje) gedoe

L: Waarom is dat toch altijd gemiep onderling? Een soort instant krabbenmand. En gedoe. Zo wist ik dat het ook gedoe ging worden op het moment dat ik een melding op mijn telefoon kreeg: “Heeft u toegevoegd aan WhatsApp-groep.” Want ik wist dat diegene voor wie deze babyshower-organisatie gestart was, expliciet heeft gezegd dat ze geen babyshower wilde.

A: Oei, lastig. We zeggen namelijk allemaal wel eens dat we iets niet willen of niet leuk vinden. Maar stiekem is het toch heel fijn en attent als anderen een verrassing voor je regelen, toch?

L: Oh, zeker. Maar in dit geval wist ik het zeker dat het een no-go was. Dus ik besloot om daar direct mee te beginnen. Je begrijpt, dat escaleerde. “Want het is toch juist leuk?” En de zwangere in kwestie draaide zelfs nog even bij door er in mee te gaan. Want ja, als zij dat zo graag voor mij willen organiseren, wie ben ik dan om dat af te zeggen?

A: Jij, instant party-pooper. Haha! Het voelt een beetje als een verjaardag afzeggen. Zó not done. Want daarmee zeg je natuurlijk indirect, ik vind jou helemaal niet aardig. Heel goed dat jij wel heb aangegeven wat de wensen van de zwangere waren. Hoe lastig dat ook is. Ik heb ooit ook een uitnodiging voor een babyshower afgeslagen, maar dat werd me écht niet in dank afgenomen. En dat terwijl ik midden in een burn-out zat. Maar wat zou je doen als je het niet weet wat iemand wil. Zou je het dan vragen? Of diegene een babyshower wil? En wie je dan moet uitnodigen? Ik zou het wel waarderen maar ik kan me voorstellen dat dan ook gelijk de verrassing er af is.

Hoe hoort het eigenlijk, zo’n babyshower?

L: Ik weet het ook niet zo goed. Want blijkbaar moet een babyshower een verrassing zijn. Maar als je daarmee over de grenzen van een ander stapt, is het toch ook niet oké. Zijn er eigenlijk babyshower-etiquette? Hoe hoort het eigenlijk?

A: Volgens mij zijn we die originele how-to-babyshower handleiding allang kwijt geraakt. En is de gemiddelde babyshower zo verhollandst dat het meer lijkt op een Hollandse kringverjaardag maar dan in plaats van blokjes kaas en slagroomtaart met wraprolletjes en cupcakes. No offence, natuurlijk. Ieder zijn ding. Maar waar is de originaliteit en creativiteit gebleven? Ik denk inderdaad dat de hele essentie van de babyshower een beetje verloren is gegaan.

Een babyshower is oorspronkelijk een traditie rondom de geboorte van de baby. Het is een feestje bedoelt om de aanstaande mama in de watten te leggen. Maar vergeet niet dat zoiets als kraamvisite dus iets typisch Nederlands is. De babyshower is dus bedoeld om de moeder vooraf kraamcadeaus te brengen en een fijne bevalling toe te wensen. In tegenstelling tot hier in Nederland waar je dan ná je bevalling ook weer iedereen op bezoek krijgt. Hier ben ik zelf absoluut geen fan van, maar dat is weer een ander gesprek.

Zijn we babyshower moe?

Het enthousiasme voor het organiseren danwel bijwonen van een babyshower neemt bij ons in ieder af. Is het niet, net als Valentijnsdag, Halloween, de gender reveal en al die andere overgewaaide feestelijkheden gewoon een beetje commercieel ding geworden? Gericht op consumeren en een stiekeme race voor steeds groter en over de top?

L: Misschien is dat ook wel waarom we, of laat ik het op mezelf betrekken, ik een beetje babyshower moe ben. Het is zijn doel voorbij gegaan. En natuurlijk is het gezellig om met allemaal familie en vriendinnen samen te zijn, begrijp me niet verkeerd. Maar bij de zoveelste zwangerschap en de zoveelste uitnodiging denk ik af en toe echt: Hoe kom ik hier onderuit?

A: Misschien moeten wij gewoon een nieuwe handleiding schrijven voor how-to-babyshower. Zonder wraprolletjes. Zonder babynamen raden. En met een lijst met de echt leuke kraamcadeau’s en mama must-haves (Lees vooral even verder, want we geven de ultieme mama-must-have weg aan het einde van deze blog!)

De babysprinkle

En dan is er nog het euvel van de volgende zwangerschap. Want een gemiddeld met 1,7 kind per gezin en de trend zoals twee onder de 2 of drie onder de 3 doen de zwangerschappen zich met enige regelmaat aan. Ben je net op kraambezoek geweest, kan je de volgende babyshower alweer gaan plannen. Of slaan we nu zelf een beetje door?

A:Wist je trouwens dat het organiseren van een babyshower voor een volgende zwangerschap helemaal niet zo hoort?

L: Niet?

A: Nee. Volgens de traditie niet. Daarvoor bestaat er zoiets als een babysprinkle. Het ‘zusje’ van de babyshower. Iets wat wordt georganiseerd bij een volgende zwangerschap. Het is dan alsnog heel leuk om zo’n feestje te hebben, alleen is het wat bescheidener van opzet. Dus niet meer helemaal over de top en natuurlijk andere cadeautjes. Want bij een volgende zwangerschap heb je toch weer andere spulletjes nodig, of juist niet nodig. Laten we die ook maar toevoegen aan onze how-2 handleiding.

L: Ja, graag! Heel graag.

Wat vind jij?

Wat is jouw babyshower ervaring? Ben jij team “Waar is dat feestje” of team “Hoe kom ik hier onderuit”? Wat was jouw leukste of minst leuke ervaring met (het organiseren van) een babyshower? Wij zijn wel benieuwd! Oh, en lees nog even verder want wat je maakt kans op een Studio Noos tas, als je jouw ervaring hieronder achterlaat. Het ultieme mama cadeau wat ons betreft!

Liefs, Anouk & Leonie

WIN HET PERFECTE MAMA CADEAU: MOMSPIRATION X TINY TRIBE

Het perfecte babyshower cadeau, als je het ons vraagt. Op iedere mama (to be) wishlist zou deze tas wel moeten staan: De mom-bag van Studio Noos! Want hij is gewoon: handig. Voor werkelijk alles. En wij mogen er één van jullie eentje cadeau doen namens die lieve Jacqueline van Tiny Tribe !

Dat is toch te gek! Bij Tiny Tribe vind je natuurlijk niet alleen deze supertoffe tassen, maar ook heel veel leuke kraamcadeautjes. Kan je de tas gelijk vullen met cadeaus voor de aanstaande moeder en heb je een geslaagde babyshower-, of kraamcadeau. Tip van ons 😉

Meedoen is heel simpel en toegankelijk voor iedereen, ook als je geen Instagram of Facebook hebt.

ZO MAAK JE KANS

  • Het enige wat je hoeft te doen is ons in een reactie hier onder de blog vertellen voor wie je (vergeet vooral jezelf niet) deze prijs wilt winnen.
  • Meedoen kan óók door te reageren via Instagram of Facebook. Iedere reactie op een van deze kanalen is een kans om te winnen.
  • Wil je ons helpen? Deel deze blog in je netwerk, bijvoorbeeld op Instagram (tag ons natuurlijk even: @momspiration.nl), Facebook, LinkedIn, Whatsapp, per mail: welk platform jij maar tot je beschikking hebt en nodig zoveel mogelijk mama’s uit om zich ook te laten inspireren met heerlijk eerlijke verhalen op MOMSPIRATION.NL.
  • Vinden we ook lief: Voor de onderneemster die hun producten sponseren voor deze winactie is het natuurlijk wel tof als je ze volgt op Instagram: @tiny_tribe_sassenheim.
  • Deze actie loopt tot 1 april 12:00 uur.
  • De winnaar krijgt persoonlijk bericht.
Met de volgende tags: