Blogs 2021

9 Tips: Hoe noemen we onze baby eigenlijk?

Een naam voor je baby. Nu het einde van de zwangerschap nadert en de definitieve keuze uit blijft, krijg ik toch een beetje de zenuwen van. Voor de een is het kiezen van een naam simpel. Voor de ander is het een iets grotere uitdaging. Zo ook in huize Boetzer. Want als je overal rekening mee wilt houden, hoe maak je dan een keuze? Benieuwd waar wij allemaal aan gedacht hebben en of het ons is gelukt? Ik vertel het je in deze blog en ik geef je gelijk een paar handige tips. En ik vertel je welke namen het niet geworden zijn.

Tip 1: Begin op tijd en neem de tijd

Tijd, ja dat is een relatief begrip. Dus wat is dan op tijd? Hier begint de tijd inmiddels te dringen. En hadden immers 9 maanden de tijd. Eerlijk is eerlijk, een naam voor meisje, dat vond ik geen probleem. Dat wist ik al voordat ik zwanger werd. En die had ik in de eerste weken van mijn zwangerschap al helemaal uitgezocht. Ik moest dus wel even schakelen toen er een piemeltje op het beeldscherm verscheen. Hallo zoon. We noemen je…uh tja. Hoe eigenlijk? Want voor mijn gevoel hadden we het namenspel bij Oscar al helemaal uitgespeeld. Met veto’s en alles. Dus ik wist zeker, deze klus ging alles behalve eenvoudig worden. En zo blijkt in de laatste weken van mijn zwangerschap dus ook de situatie. Ik was zelfs op het punt beland waarop ik dacht, we beslissen het wel als hij er is. Maar bij nader inzien kon ik dat toch niet.

Tip 2: Maak van de voorletters geen rare combi

Misschien denk je nu, maakt niet uit toch? Dat zou heel goed kunnen. Voor ons is het deze keer niet heel moeilijk, want meerder voornamen, dat doen we niet. Haha, dat zeiden we vorige keer ook. Toen kregen we een kerstkindje en besloot ik midden in de nacht dat we daar toch iets mee moesten doen. Misschien wordt het nu wel een paaskindje. Ik ben benieuwd of ik er dan ook weer iets aan wil toevoegen. Wij hebben zelf in ieder geval beide ook één voornaam en dat bevalt eigenlijk prima.

Tip 3: Geen rare betekenis?

Hier heb ik de afgelopen tijd heel veel gesprekken over gehad. Onder andere omdat een aantal van de namen op het lijstje werden afgewezen door manlief, vanwege de betekenis. Maar hoe belangrijk is het? Of eigenlijk hoe belangrijk maak je het? Toch is het best interessant om eens de betekenis van een naam op te zoeken. Het is wellicht niet doorslaggevend in het maken van een keuze maar het kan een naam wel een andere betekenis geven. Anouk is bijvoorbeeld een Hebreeuwse naam voor meisjes. De betekenis is genadig. Mijn man heet Sander. De betekenis is beschermer van het volk. Grappig feitje: de naam Sander wordt het vaakst gegeven aan Noorse jongens (BRON: Babybytes.nl). Overigens vind ik dit echt zo leuk om te doen, dat ik soms wel uren bezig ben om allerlei namen in te zoeken en betekenissen te lezen. Oscar stamt af van het Oudengelse Ansgar. ‘Ans’ betekent ‘god’, ‘ger’ staat voor ‘speer’. De naam betekent dus zoiets als ‘(door de) goden (beschermde) speer(strijder)’.

Tip 4: De afgekorte variant van je babynaam

Noem je je kind Dominique, Fabian of Suzanne en dan is alles wat je hoort Do, Fab en Suus. Tja, voor de een een dingetje en voor de ander geen probleem. Ik hou het er maar bij dat een afkorting altijd gebruikt wordt uit liefde en verbinding. Je doet het namelijk niet bij een wildvreemde. En uitzondering natuurlijk daargelaten. Want een afkorting voor Gijs, Luuk, Tom en Freek? Ik heb ze nog niet gevonden. Bij Oscar had ik het bezwaar dat hij dan Ossie genoemd zou worden. En de associatie met Ozzy Osborn vond ik dan weer minder geslaagd. Oscar kreeg al snel de bijnaam Okkie. Mijn nichtje noemde hem na zijn geboorte Okkar. Te schattig, te lief. Of te wel, geen zorgen.

Tip 5: Een te uitdagende spelling of uitspraak

Oké, hier komt mijn ongezouten mening. Niet om iemand te schoppen maar ook gewoon even eerlijk te schrijven wat ik vind van de generatie kinderen met Scrabble-namen (zoals ik ze noem). Hoe werkt dat? Ja, we hebben gewoon wat letters gehusseld, vonden we leuk. En dat je kind de rest van zijn leven zijn naam moet spellen? Dat vind je ook leuk zeker? Maakt hem zo lekker bijzonder. Of zo’n naam waarbij je zelf de eerste weken ook nog boos wordt als anderen het verkeerd uitspreken. Ja, joehoe! We zijn nou eenmaal niet allemaal zo goed met taal. Anyways, I rest my case. En bovendien is het iets waar ik zelf ook nog wel eens mee te maken heb. Was getekend, Anoek, Anoeck, Annouk.

TiP 6: Pestgevoelige namen?

Pesten is stom. Dat is een feit. En je kind een naam geven die zich nogal makkelijk leent voor gemene pesterijen is, in mijn ogen, niet lief. Ook niet onder het mom “hij leert wel van zich af te bijten”. Nu ben ik mij bewust van de creativiteit van kinderen en rijmt er uiteindelijk overal wel wat op. Toch vind ik het zelf wel belangrijk om hier bij stil te staan. Niet omdat het vanzelfsprekend is dat ieder kind die Ties, Lies of Mies gepest wordt met “ruikt naar kattenpies”. En niet elke Joep naar poep stinkt, maar vooral omdat ik zelf weet uit ervaring hoe het is om gepest te worden. Je gunt het geen enkel kind. Een pest-proof naam kan een kind daar niet tegen beschermen, dat weet ik ook.

Tip 7: Te populaire babynamen?

Vroeger waren namen zoals Jan, Piet of Kees populair. Vonden we niet gek. Nu zijn er op dit moment toch een aantal namen, die al jaren de top 10 aanvoeren. Menig klaslokaal is inmiddels gevuld met Sem, Luuk, Daan, Sophie, Emma en Julia. Alleen vinden we het nu wel gek. Want als de meester dan vraagt of Luuk even wil opletten kijken er 4 kinderen om. Tja, wat doe je er aan? Wij kiezen er in ieder geval niet voor naam uit de top 10, noch top 20. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik Lucas een leuke naam vind, maar dat kan ik mijn moeder echt niet aandoen. Dan zijn er twee kleinzoons met nagenoeg dezelfde naam. Julian viel ook af. Want Julia is al bezet.

Tip 8: Vernoemen

Vernoemen naar een van de opa’s vonden wij best een leuk idee. De opa in kwestie was er echter stellig over. In de familie Boetzer was dit namelijk altijd gebruikelijk. De kleinzoon kreeg de naam van zijn opa. “Bij geboorte van Sander (mijn man) zijn we daarmee gestopt want het zorgde altijd voor ongelijkheid en dat wilden we niet langer voortzetten. Dus het werd geen Andries maar Sander.” Aldus Opa Joris. Opa Antonius Maria heeft misschien nog stiekem hoop op een kleinzoon met de naam Anton. Ik zal nog eens een goed woordje voor je doen, papa.

Tip 9: Allebei tevreden

Dit laatste is nog wel een ding. We probeerden van alles. Met lijstjes en apps. Lekker swipen en zoeken door alle opties en als je geluk hebt, dan komt er een match uit. De match bleef echter uit. Over namen als Stijn, Otis, Valerio, Abel en Florian konden we het dus niet eens worden. Toen kwam er een moment waarop ik dacht, dit moet het zijn. Deze naam. Ik wist het zeker. Manlief daarentegen wist het ook zeker. Dit werd het niet. Veto. Echter bleef een tegenvoorstel uit. Ja, zo zijn we natuurlijk niet getrouwd. Want menig naam werd afgedaan als nee, nope, mweh. Maar zijn suggesties bleven uit. Ik zei, dat kan natuurlijk niet. Dus ik bedacht opnieuw een naam en daarbij de mededeling dat hij alleen met een tegenvoorstel mocht komen om deze van de lijst te halen. Hij dacht er een paar weken over na. Hij moest er ook een beetje aan wennen misschien. Zei nog eens ‘ik weet het nog niet, maar ik heb ook geen bezwaren’. To be continued… 

Bonustip: Schrijf het op

Twijfel je nog steeds? Schrijf de naam of namen op papier. De voornaam, de voor-, en achternaam. Of ontwerp alvast een geboortekaartje waar je de naam op laat afdrukken. Want als je het ziet, als het tastbaar maakt dan wordt het makkelijker om een keuze te maken. Een proefkaartje heb ik zelf besteld via Lief, Leuk en Eigen. Ik ben helemaal verliefd op deze kaartjes. Je past het kaartje eenvoudig aan, aan jouw wensen en daarna bestel je een proefdruk. Bovendien, als je je registreert is een proefdruk van het kaartje gratis! Mocht ik geen tijd en ruimte meer vinden om zelf een illustratie te maken (want dat heeft mijn voorkeur) dan heb ik in ieder geval al een keuze gemaakt.

Deze namen werden het niet

Na heel lang wikken en wegen, strepen, zuchten en bedenktijd bleven er 2 namen over. Ik vroeg op Instagram “Welke babynaam denken jullie dat wij gekozen hebben?” Daar kwam zo’n leuk lijstje uit, met een aantal namen die oorspronkelijk ook op ons eigen lijstje stonden dat ik die natuurlijk nog even moet delen. Dit zijn de 5 meeste genoemde namen.

  1. Otis
  2. Abel
  3. Victor
  4. Hugo
  5. Cas(per)

Otis is, was en blijft de veto van mijn man. De enige associatie die hij heeft met Otis is het liftinstallatie bedrijf en dat kan het niet los van elkaar zien. Oké schat, streep erdoor.

Abel vind ik echt een super leuke naam. Maar uiteindelijk was hij niet leuk en passend genoeg.

Victor stond op de shortlist vanwege de betekenis. De zwangerschap voelt als een overwinning. Want uiteindelijk was een 2e kindje iets waar we alleen maar van konden dromen maar dat het ondanks alle obstakels ook werkelijkheid werd dat was een hele overwinning.

Hugo. Tof, maar dat vond mijn zusje ook. En die was er ook van overtuigd dat ze een zoon zou krijgen, deze 3e zwangerschap. Een kleine verrassing was het dus wel, toen bij de 20 weken echo bleek dat er helemaal geen piemeltje in haar buik zit.

Casper vinden we allebei een leuke naam, alleen struikelden we over de combinatie van de voornaam met de achternaam. Dat voelde als zo’n ongemakkelijke mond vol met al die harde klanken en de -er aan het eind dat ons enthousiasme wat in zakte

Hoe dan ook…

Ik hou van jou. Want of ik nou uiteindelijk de knoop mag doorhakken. Of we samen nog 10 keer twijfelen. Toch wachten, tot je geboren bent. Lief mannetje, broertje van Oscar, een naam krijg je toch. En we houden van je. Tot de maan. En terug.

Nu ben ik wel benieuwd hoe jij dat gedaan hebt? Kon jij makkelijk een naam kiezen voor je kind? Of heb je net als wij er heel lang over gedaan? Heeft de naam van jouw kind een bijzondere betekenis of hij/zij vernoemt? Ik lees je reactie graag hieronder!

Liefs, Anouk

Zwanger? Lees ook OH BABY! Dit gebeurt er als een foodie zwanger is

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.