Blogs 2021

Wanneer ben je echt klaar voor de komst van een baby?

Daar sta je dan. In je hand een positieve zwangerschapstest. Er komt een baby. Er komt een baby! Tenminste na het lange wachten. Want je zwangerschap begint met wachten. En ik kan alvast verklappen: Je zwangerschap eindigt met wachten. En daartussenin zit tijd om alles te regelen voor de komst van de baby. Maar wanneer ben je écht klaar voor de komst van een baby? Het enige eerlijke antwoord is eigenlijk: Niet.

De heilige graal: De uitzetlijst voor je baby

Om je op weg te helpen in de voorbereidingen op de komst van je kleintje zijn er allerlei lijstjes in het leven geroepen. Met als aanvoerder de zogenaamde uitzetlijst. Ik schreef er tijdens mijn zwangerschap van Oscar als eens over. Want de gemiddelde uitzetlijst is toch, zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, een soort van tsunami aan spullen.

Je gaat ineens van “Hoera er komt een baby” naar “Help er komt een baby”. Want bij die baby horen blijkbaar ook een heleboel spullen. Kleertjes, meubels, kinderwagen, doekjes voor dit en dat. Hoe weet je nou, wat je allemaal echt nodig hebt? Waar houdt je rekening mee? En vooral hoe behoud je het overzicht? Bovendien, spoiler alert, is je voorbereiding op de komst van een baby niet afgerond wanneer je alle vinkjes op de uitzetlijst hebt gezet.

Wat heb ik dan echt nodig voor mijn baby?

Oké, nu geen paniek als dit je eerste zwangerschap is. Want met de uitzetlijst ben je in ieder geval al een heel eind op weg. Maar spullen zijn maar spullen. En ook als je bepaalde items niet in huis hebt, komt de baby toch. Bovendien kwam ik er achter dat er ook nog altijd handige dingen zijn die niet op een uitzetlijst staan. Of zoals ik het nu zelf ervaar; ondanks dat je alle spullen in huis hebt, ben je nog lang niet écht klaar voor de komst van een tweede kindje.

Want wie bewaard, die heeft wat. Maar wat je dan hebt, geeft mij in ieder geval niet het gevoel dat we er hier thuis helemaal klaar voor zijn. Het voelt ook een beetje vreemd. Want bij mijn eerste zwangerschap zorgde de aanschaf van de babyspullen in ieder geval voor het gevoel dat we ergens naar toe aan het leven waren. Maar nu ik geen babykamer, box, kinderwagen, co-sleeper enzovoort hoef uit te zoeken, is dat ineens helemaal anders. Hoe bereid ik me dan voor?!

Blijf dicht bij jezelf

Inspiratie en informatie kunnen je helpen om je beter voor te bereiden. Maar laat je vooral niet gek maken. Want er is meer dan genoeg om je door te laten inspireren en informeren. Goedbedoelde adviezen laat ik dan nog even buiten beschouwing. Het is daarom belangrijk om eens bij jezelf na te gaan; wat past er bij mij? Wat past er bij ons, als aanstaande ouders? Momenteel is het volgens van een zwangerschaps-gebonden cursus of informatieavond niet vanzelfsprekend.

Gelukkig zijn er alternatieven. Zo volgde ik een online masterclass over borstvoeding. In tegenstelling tot bij mijn eerste zwangerschap. Toen ging ik in de 34e week zwangerschap eenmalig naar een informatieavond. Besloot dat ik wel even borstvoeding ging geven en kwam uiteindelijk van een koude kermis thuis. Toch weerhoudt het mij er niet van om ook deze keer borstvoeding te overwegen. Mits ik mij op een gedegen manier heb voorbereid, was mijn argument.

Borstvoeding geven = opnieuw voorbereiden

Gelukkig was daar Anouk. Online te vinden als MamaVitaal. In haar online masterclass borstvoeding leert ze je alles over een goede start voor jou en je kindje als het gaat om het geven van borstvoeding. Deze cursus volg je via Instagram en dus geheel op je eigen tempo. Super fijn vond ik dat, vooral omdat je de informatie dan nog eens rustig kan herhalen.

Het gaf mij in ieder geval een beter gevoel over het geven van borstvoeding en inzicht in wat er de eerste keer eigenlijk gebeurd is. Want in mijn hoofd de eerste keer gewoon mislukt. Maar als ik er nu op terug kijk dan zie ik allerlei factoren waar ik zelf geen invloed op had, die van grote invloed waren op het geven van de borstvoeding. Wil ik deze keer dan sowieso borstvoeding geven? Nee. Niet ten kosten van alles. Dat is een ding wat ik zeker weet en dat dat dus ook niets met falen of mislukken te maken heeft.

Naast een online masterclass biedt Anouk ook andere mogelijkheden aan om je te laten informeren over het geven van borstvoeding. Ik kan het in ieder geval van harte aanbevelen.

Het bevalplan is geen plan

Dan komt er uiteraard het moment waarop het woord ‘bevalplan’ genoemd. Want hoe je het went of keert; die baby moet er een keer uit. En dat gaat het beste als je een bevalplan hebt gemaakt. Komt er nog een spoiler alert; niet waar. Het is namelijk geen plan met planning en doelen zoals de benaming je misschien doet vermoeden. Het is wel een manier om je te laten nadenken over wat jij belangrijk vindt tijdens je bevallen. Daar over nadenken en de mogelijkheden bespreken is ook een manier om je voor te bereiden.

Tegelijkertijd ook een manier om je voor te bereiden dat het helemaal anders kan lopen. Het geeft je namelijk geen garantie. Er zijn nog altijd zoveel factoren waar je geen controle op hebt. Maar het opschrijven van jouw wensen rondom je bevalling geven je wellicht wel vertrouwen. Want uiteindelijk is dat wat je nodig hebt. Vertrouwen in je lijf, in jezelf.

Wat je echt nodig hebt? Vertrouwen!

Klaar voor een baby en alles wat daarna komt ben je nooit. Hoeveel rompertjes je ook klaar hebt liggen, stapels boeken je doorspit en hoe keurig je ook iedere week een zwangerschapscursus hebt gevolgd. Maar je kan en mag er wel op vertrouwen dat met de geboorte van je kind ook een mama wordt geboren. Een moeder met een moedergevoel wat daar bij hoort. Een gevoel wat altijd goed is.

Liefs, Anouk

MOMSPIRATION X MILESTONE MOON

Wij mogen één aanstaande of kersverse mama blij maken met een kalender. Bij Milestone Moon vind je zwangerschap-, en baby kalenders waarop je alle mijlpalen bijhoudt.

Meedoen is heel simpel en toegankelijk voor iedereen, ook als je geen Instagram of Facebook hebt.

Zo maak je kans

  • Het enige wat je hoeft te doen is ons in een reactie hier onder de blog vertellen waarom en voor wie je (vergeet vooral jezelf niet) deze prijs wilt winnen.
  • Meedoen kan óók door te reageren via Instagram of Facebook. Iedere reactie op een van deze kanalen is een kans om te winnen.Wil je ons helpen?
  • Deel deze blog in je netwerk, bijvoorbeeld op Instagram (tag ons natuurlijk even: @momspiration.nl), Facebook, LinkedIn, Whatsapp, per mail: welk platform jij maar tot je beschikking hebt en nodig zoveel mogelijk mama’s uit om zich ook te laten inspireren met heerlijk eerlijke verhalen op MOMSPIRATION.NL
  • Vinden we ook lief: Voor de onderneemster die hun producten sponseren voor deze winactie is het natuurlijk wel tof als je ze volgt op Instagram: @milestonemoon.nl
  • Iedere actie loopt één week. Meedoen aan deze actie kan dus van 17 tot 24 maart 2021
  • De winnaar krijgt persoonlijk bericht

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

2 Comments

  • Helma

    Hoe ga ik uitleggen wie ik het zo enorm gun en denk dat deze persoon heel veel aan deze prachtige Kalender zou hebben? Zij is al moeder van een pracht kind en ik zou het haar willen geven zodat ze haar oudste ook kan laten zien wat er allemaal nog gaat gebeuren voor het kleine broertje of zusje ter wereld komt. Het kleine maar o zo grote en gewenste wondertje…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.