Bewust kiezen

Duurzame babyuitzet: Pre-loved is net zo geliefd

Een duurzame babyuitzet, doe je dat voor jezelf of voor de toekomst van je kindje? Een baby komt met spullen, dat is een feit. En iets wat ik al vaker benoemd hebt. Alleen wat je koopt en of je iets koopt, maakt een verschil. Voor jou, je baby en de toekomst van onze planeet. En dat is overigens helemaal niet hippie, geitenwollensokken of super ingewikkeld. Ik neem je mee in het hoe en wat en vertel je welke keuzes ik heb gemaakt nu baby nummer 2 op komst is.

Wat is een duurzame babyuitzet?

Een duurzame babyuitzet is niets anders dan de babyuitzet die je kent, alleen maar je keuzes die beter zijn voor mens en milieu. Het gaat er om dat je producten kiest die langer mee gaan, minder afval veroorzaken, op een eerlijke manier worden gemaakt en die gerecycled zijn of kunnen worden. Maar hoe en waar vind je deze producten? En waar moet je op letten bij de aanschaf? Bovendien, hoe houdt je het leuk! Want ik kan mij ook voorstellen dat je niet bij ieder dingetje wil uitzoeken of het wel planet-proof en ecologische verantwoord is. En dat snap ik.

Iedere duurzame keuze maakt een verschil

Ik weet dat het maken van duurzame keuzes soms kan voelen als een druppel op een gloeiende plaat, veel gedoe en waar doe je het eigenlijk voor? Verandering is nou eenmaal uitdagend. Toch heb ik zelf inmiddels ervaren dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Dus begin ik met 3 dingen die ik heb gedaan, die eenvoudig zijn en toch een verschil maken:

1: Duurzame baby verzorgingsproducten

Een duurzame keuze voor babyverzorging is eigenlijk het eenvoudigst. Het verhaal over microplastic kennen we inmiddels allemaal wel. Daarom kies ik producten met 100% natuurlijke ingrediënten. En let ik ook op het verpakkingsmateriaal, is het gerecycled plastic of bijvoorbeeld gemaakt van bio plastic. Ik gebruik voor mijn kinderen onder andere de producten van Weleda en Naïf, maar het aanbod is natuurlijk nog veel groter.

2: Natuurlijke en milieuvriendelijk materialen

Ook dit klinkt logisch maar toch staan we er niet altijd bij stil: Kies voor natuurlijke materialen. Dus ik kies voor een speen van natuurrubber (zoals die spenen van Dupini, no spon, gewoon fan). Een haarborstel van hout en geitenhaar. Ik koop geen wattenstaafje van plastic maar van papier of bamboo. En hetzelfde geldt voor de tandenborstels. Eentje van van 100% gerecycled materiaal. Maar zo kies ik ook liever voor biologisch katoen als het gaat om hydrofiele doeken en babykleding. En wat te denken van glazen babyflessen?

3: Wasbare luiers en billendoekjes

Ja, daar zijn ze weer. De wasbare luiers (hier vind je mijn evaringen met wasbare luiers). Én de billendoekjes. Ik moet toegeven starten met wasbare luiers is even doorzetten en wennen. Maar ik blijf voorstander. En ik weet dat het tegenstrijdig klinkt, omdat je wasmachine moet draaien. Maar voor het produceren van een pak luiers wordt veel meer (heel veel meer) water gebruikt. Alleen dat zie je niet. Ik had ook verwacht dat we een hoger waterverbuik zouden hebben door de wasbare luiers, maar verrassend genoeg was het verbruik juist lager dan het jaar daarvoor.

Is wasbare luiers een stap te ver? Begin dat met de billendoekjes. Want met een beetje water en mijn nieuwste ontdekking (Weleda reinigingsmelk voor luierverschoning) kan ik bijna geen reden meer bedenken om plastic billendoekjes te gebruiken. Waar je er drie van nodig hebt en de billen van je baby nog niet schoon zijn. En komt er dan geen poep in je wasmachine? Nee. Wasbare luiers écht niks voor jou? Overweeg dan eens te kijken naar welke luiers te koopt. Zo zijn er luiers in een papieren verpakking verkrijgbaar en luiers met een ecolabel of die CO2 neutraal geproduceerd zijn.

Ben ik dan een groene mama?

Uh, nou nee. Ik ben alles behalve een heilige. Het is echt niet zo dat wij nooit een wegwerpluier gebruiken. Dat ik ook wel eens wat koop wat alles behalve milieuvriendelijk is of gemaakt van natuurlijk materiaal. Mijn coffee-to-go beker vergeet ik ook wel eens en we eten echt niet alleen maar biologische producten. Toch denk ik dat bewustwording wel de sleutel is. Want klakkeloos kopen omdat je het gewoon leuk vindt en al je afval gewoon in een grote zak gooien, kan dat nog wel? Wat zo verving ik wattenschijfjes voor een wasbare variant, evenals zoogcompressen. En werden de toetenboeners vervangen voor spuugdoekjes. Die met een beetje water ook de boel weer schoon krijgen. Minder kopen, minder afval, een beter gevoel. Bovendien ben ik er van overtuigd dat als jij het goede voorbeeld geeft, je kinderen dat voorbeeld volgen. Zij kunnen zeker het verschil gaan maken. Het is niet voor niets dat als ik een kleuter uitleg wat een luier voor in de wasmachine is, dat het antwoord is: Ja, heel logisch toch?

Duurzame babyuitzet is niet moeilijk

Oké, terug naar de duurzame babyuitzet. Want daar ging ik het met jullie over hebben. Want wat maakt je babyuitzet nou duurzaam(er)? Zoals ik al vaker gezegd heb, bedenk wat je écht nodig hebt. Ook ik vind het heerlijk om te winkelen, om die schattige babydingetjes te kopen, maar heb je het nodig? En ga je het echt gebruiken? Bij een eerste is dat niet altijd makkelijk in te schatten. Want waar de een zei dat ik het babybadje écht niet nodig had, zei de ander het is onmisbaar. En waar ik dacht dat ik bij baby 1 nog niet genoeg hydrofiele doeken had, heb ik het nu bij een bescheiden aantal gehouden. En als je spullen koopt, denk vooruit. Kan het langer mee? Kan ik het gebruiken voor een volgende zwangerschap of baby? Of op een alternatieve manier? Groeit het met het kindje mee? Kijk naar wat je mooi vindt, maar bedenk ook wat praktisch is. Een co-sleeper bijvoorbeeld is handig, maar wij kozen er een die ook makkelijk in te klappen is, en te vervoeren zodat we hem ook op een andere plek kunnen gebruiken.

Andere manieren voor een duurzame uitzet liggen misschien voor de hand, maar wat dacht je van leen de spullen van iemand die je kent? Of huur spullen die je maar tijdelijk gebruikt? Bijvoorbeeld een co-sleeper. En uiteraard pre-loved items (tweedehands klinkt zo ongezellig). Het is echt niet nodig om alles nieuwe te kopen. Bovendien verkopen heel veel ouders hun bijna nieuwe spullen. Belangrijk is wel dat je daarbij let of het product nog veilig is. Want niet alle items worden met liefde behandeld en je wilt natuurlijk niet dat je kindje gevaar loopt. Pre-loved kocht ik bijvoorbeeld een wipstoel, een draagzak (misschien wel meer dan één, maar dat ontken ik nog even tegen manlief), een luieremmer en natuurlijk babykleertjes.

Liefde voor pre-loved babykleding

Wat is er nou leuker dan babykleertjes shoppen? Pre-loved pareltjes vinden, als je het mij vraagt! En daar heb ik inmiddels een sport van gemaakt. Want oh mama’s er is zoveel aanbod. En lang niet alles is fantastisch en fris. Maar die pareltjes die je vindt, die maken je dag. Oh ja, nog even over dat babykleertjes shoppen. Dat is vooral leuk als je als aanstaande mama het zelf doet. Dus deze is voor al die mensen die denken dat het leuk is om babykleertjes cadeau te doen aan een aanstaande of kersverse mama: DOE HET NIET! Geef een cadeaukaart, koop iets anders van het verlanglijstje van de mama maar laat het shoppen maar aan de mama zelf over. Overigens zou ik kunnen zeggen, doe het wel, want online staat het vol met “ongedragen” babykleertjes met als omschrijving “niet mijn ding”. Je begrijpt wel waar die kleding vandaan komt.

Waar was ik gebleven? Of ja, pre-loved items scoren. Maar waarom zou je dat doen? Omdat je hele mooie kleding kan kopen, op een duurzame manier. Kleding die je nieuw wellicht te duur vindt, maar die juist door de kwaliteit lang mee gaat. Bovendien, zeker in de kleinste maatjes, is de kleding minimaal gedragen en gewassen. Dus wat is dan het voordeel van iets nieuws? Ik kan het niet bedenken. Goed, waar doe je dat dan? Die pre-loved items scoren?

Mijn favoriete pre-loved kinderkledingwinkel: TOOSt

Bij een tweedehands kinderkledingwinkel vind je altijd iets leuks. Al moet ik wel eerlijk zijn, ik heb ook winkels bezocht waar ik het aanbod echt heel teleurstellend vond. Verwassen kleding, gekreukeld, helemaal afgedragen. Daar word ik niet blij van. Maar er komen steeds meer van dit soort winkels bij, dus er is altijd wel een om te ontdekken. Het is overigens ook het eerste wat ik doe als we ergens zijn. Opzoeken of er een tweedehands kinderkledingwinkel in de buurt is. Gelukkig zit mijn favoriete winkel in de buurt en dat is namelijk Toost in Hillegom. Je weet wel, van Lotty (lees ook: Mama met ambitie: Lotty Klassen) Bij Lotty winkelen is een feestje. Daar scoorde ik dus ook het eerste babypakje voor baby 2, maar ook voor Oscar koop hier regelmatig iets leuks. En, hoe leuk is dat! Ik mag een van jullie een cadeau geven namens Lotty. Lees verderop hoe je kan maakt.

Jasje Prenatal Pure via Markplaats, kledingsetje Sweet Petit via Toost, wollen Hirsh-slofjes via Vinted. Allemaal pre-loved uiteraard.

Online pre-loved babykleding shoppen

Een andere plek om duurzame babykleding te shoppen is online. Alleen online is het aanbod zo groot dat je eigenlijk wel een beetje moet weten waar je naar op zoek bent. Want anders is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Of zoeken naar een parel in een oneindige bak met meuk. Vinted en Markplaats zijn van die plekken. Maar werken het beste als je zoekt op specifieke merkjes. Op Vinted gaat dit nog een stuk eenvoudiger dan op Marktplaats. Bovendien vind ik het aanschaffen van een items op Vinted een stuk eenvoudiger. Eigenlijk vooral omdat je nauwelijks contact hoeft te hebben met de verkoper. Vind je iets mooi? Klik op koop nu en je betaalt direct. Ook zijn er kopers die meerdere items aanbieden die je kunt aanschaffen in een bundel met een fijne korting. Ik ben fan! Markplaats werkt vaak met biedingen, gaat gepaard met een oneindig heen en weer gechat en de verzendkosten zijn vaak hoger.

Vestje van Mats & Merthe via Vinted, setje (ook Mats & Merthe) via Instagram, wollen Hirsch slofjes (set van 3) via Vinted

Op Instagram zijn ook heel veel accounts te vinden waarop mama’s de kleding van hun kroost aanbieden. Veel van die accounts beginnen met @kastjevan. Zeker als je een mama al volgt en je vindt haar stijl leuk, dan is dit een leuke manier om op een pre-loved items te scoren.

Je duurzame babyuitzet? Die ligt Op je zolder

Tja, dit is misschien een open deur. Maar als het niet je eerste zwangerschap is, dan heb je waarschijnlijk ergens in je huis nog wel een doos vol met babykleertjes staan. En heb je die zelf niet, dan misschien wel je zus of vriendin. Want kleding bewaren daar zijn we goed in. Iets met sentimentele waarde. Toch heb ik een tip, wees kritisch op wat je bewaard. Het lijkt misschien nu leuk, maar is het over 1,5 tot 2 jaar nog steeds leuk? En blijft het ook mooi als je het al die tijd in een doos bewaard. Niet alleen stoffen zijn daar namelijk geschikt voor. En niet alle printjes en kleurtjes zijn tijdloos. Kan je er misschien toch iemand anders blij mee maken, doneer het aan stichting Babyspullen voor ouders met financiële moeilijkheden of verkoop het. In zo’n leuke winkel als Toost.

Pakje Z8 preloved by Oscar en vestje/mutsje/slofje van Prenatal (als set met boxpakje) via Marktplaats.

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met mijn voorbeelden en praktische tips. Een kleine stap kan al een groot verschil maken. Welke keuze maak jij vandaag voor de wereld van morgen? Heb jij nog een goede tips voor een duurzame babyuitzet? Laat een reactie achter onder deze blog, zodat ook andere mama’s er wat aan hebben!

Liefs, Anouk

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

4 Comments

  • Marielle

    Wat een goed item. Ik begin hier ook met wasbare wattenschijfjes en preloved kleding voor de meiden. Ook krijgen wij vaak de kleren van hun grote nichten en neefje

  • H.

    Ik ben net bevallen en gebruik deze keer wasbare zoogcompressen. Werd een beetje moe van al dat plastic om die wegwerpdingen… Van pre-loved kleertjes word ik ook heel blij. Baby 2 draagt nu de spulletjes van zijn broer, maar peuter 1 is toe aan een nieuwe garderobe (ze groeien zo snel!). Ben al druk bezig via Vinted en FB, maar een leuke set van Toost is ook erg welkom!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.