Mama zijn

Mama zijn is inherent aan (ALTIJD) DRUK

Het is lente! Het zonnetje schijnt, de narcissen langs de weg staan prachtig in bloei en we kunnen met z’n allen niet wachten op meer warmte, meer zon en meer energie. Meer samen zijn hoort ook zeker in dit rijtje thuis, maar daarover wordt al zoveel gezegd en gedaan dat ik mij daar deze editorial niet aan wil wagen. Of althans, ik wil het gaan proberen. Voorop staat dat we allemaal terug willen naar het oude normaal. Voor nu hoop ik dat we snel de échte lentekriebels te pakken hebben en we de eerste echte lange dagen buiten (incl. zomeravonden) snel kunnen beleven. Afgelopen week mochten we al even proeven en dat was heerlijk. De zon liet ons even extra genieten en neerploffen in de tuin. Iets wat we nodig hadden, zo’n moment van rust.

De tijd vliegt, soms iets te snel, ook in een tijd waarin de wereld lijkt stil te staan. Door het coronavirus zijn we op sommige vlakken in een versnelling lager gezet. Minder verplichtingen, minder afspraken, minder te doen. Ook daar valt wat voor te zeggen, maar er lijkt in ons privéleven meer rust te zijn (uitgezonderd de combinatie thuiswerken en thuisonderwijs). Want we moeten toegeven dat de rust in ons sociale leven ons ook goed heeft gedaan. Er werd voor ons op de rem getrapt waarmee ons drukke, hectische leven niet meer voortgezet kon worden zoals we dat gewend waren. Gevalletje niet altijd leuk, maar wel fijn. Al kunnen we niet wachten om met de ingevingen en levenslessen van afgelopen jaar elkaar weer te ontmoeten, te knuffelen en proosten op het leven.

Druk is altijd goed

Je kent misschien een van de meest gegeven antwoorden wel op de vraag hoe het gaat: druk. Wat zegt dat over je leven als je druk bent, behalve dat je daarmee aangeeft dat de afspraken, activiteiten en/of verplichtingen veel is? Vaak wordt er niet eens op in gegaan waarmee ik mij eerlijk gezegd afvraag hoe een gesprek kan standhouden als er niet écht geluisterd wordt. Wat voor de een veel is, is voor de ander weinig. Als het druk met je gaat, gaat het dan goed? Is het maatschappelijk bepaald dat als je het druk hebt, of beter gezegd als je je leven ervaart als druk, je daarmee wil zeggen dat het goed met je gaat? Gaat het dan niet goed met je als je het niet druk hebt? Want wat zegt dat nou eigenlijk; druk zijn? Het zegt niks over hoe je je leven ervaart of van welke kwaliteit je leven is. Maar half Nederland is druk. Druk, druk druk.  

Voor mij foute boel

Persoonlijk doe ik het niet zo goed op een structurele aaneensluiting van afspraken, verplichtingen of bezigheden die mij niet tot rust brengen. Mijn gevoelige kant is een positieve eigenschap, maar werkt ook tegen me. Haast, verplichtingen onder tijdsdruk en stress maken mij licht explosief en onvoorspelbaar. Een gevaarlijke combinatie (vraag maar aan Stan) waar ik ook echt niet altijd trots op ben. Ik ben een persoon die veel ontspanning nodig heeft; veel slapen, lezen, schrijven of wandelen. Als ik dit niet doe, betaal ik een te hoge prijs waarmee ik niet alleen mezelf, maar ook mijn gezin en mijn omgeving tekort doe. Reden genoeg om dus toe te geven aan de momenten dat ik mijn mobiel op vliegtuigstand zet en met een kopje thee ga lezen in bed. Voor de een saai, voor mij fijn en noodzakelijk.

Rust nemen is voor watjes

Rust nemen lijkt niet maatschappelijk geaccepteerd als een positieve aangelegenheid. Al zie ik een omslag, met name bij millennials. We lopen vast, hebben geprobeerd de leefstijl van onze ouders over te nemen maar dit blijkt niet te werken in onze tijd. We kijken veel meer naar onze behoeften en we zijn massaal op zoek naar onszelf. Zijn wij van nature altijd op zoek naar sensatie en vermaak? Zijn we op de vlucht voor onszelf, om maar niet te hoeven voelen? Wat het ook mag zijn, millennial of niet, ik gun je wat rust. Durf jij je rust te nemen, afgestemd op je eigen behoeften en niet op dat wat er van je verwacht wordt of wat maatschappelijk gezien gemiddeld is. Rust is persoonlijk, voor jou en voor mij.

De rust om te luisteren naar de vogels buiten. De rust om een boek te gaan lezen en op te gaan in dat heerlijke verhaal. Een dagelijks uitgebreid doucheritueel, zonder schreeuwende kinderen op de achtergrond (tip voor de avond dus). Of simpelweg te kijken het spel van je kinderen. Wat het ook voor je mag zijn: ENJOY! Want de (letterlijk en/of figuurlijke) adempauzes op de dag zelf en de ingebouwde rustmomenten die ons goed doen maken dat we ons hectische leven kunnen blijven dragen. Wij zijn mama’s, wij zorgen voor de kinderen, onze partner, het huishouden, de gevulde koelkast en dat cadeautje voor die verjaardag van dat ene nichtje. Of een kraamcadeautje voor de buren. Je kent het wel. Er is altijd genoeg te doen.

Busy busy is ons leven

Het thema voor komende maand is (ALTIJD) DRUK. Een thema welke niet alleen op mijn lijf geschreven is maar waar met mij veel mama’s herkenning in zullen vinden. Mama’s zijn nou eenmaal altijd bezig. En vaak niet eens voor zichzelf. We zijn druk met de kinderen en houden de welbekende ballen in de lucht. En de ballen in de lucht houden is niet altijd negatief, we zijn (enorm) dankbaar dat we dit kunnen doen voor ons gezin. Maar (ATLIJD) DRUK is iets wat we zijn en waar geen discussie over gevoerd hoeft te worden. We ervaren werkdruk, we hebben kinderen met druk gedrag en kampen met de druk die we onszelf opleggen, om over een overprikkelde mind nog maar niet te spreken. Been there, done that. Misschien wel vaker dan mij lief is. 

Mama zijn is inherent aan (ALTIJD) DRUK. Het zegt alleen niks over hoe het met ons gaat. Komende maand zijn wij jouw rustmomentje, om je te inspireren, te vermaken en te motiveren. En dat doen we met liefde, met genoeg momenten voor onszelf.

Liefs, Marjolijn

De uitgelichte afbeelding is gemaakt door The Lookz fotografie.

Marjolijn (1987) houdt van gezelligheid, chocola en warmte. Warmte van de zon, een grote kop verse thee & een warme douche, maar ook van de warmte van de lieve mensen om haar heen. Het lijkt alsof ze alles onder controle heeft, maar dat lijkt alleen maar zo. Ze woont samen met haar drie mannen: vriendlief Stan, grote broer Levi (2012) en babybroertje Mick (2018) in het leukste huisje van Katwijk aan den Rijn. Drie dagen per week is ze te vinden als intern begeleider op een reguliere basisschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.