Mama's met ambitie

Mama met ambitie | Loes Waanders

Wij, mama’s, wij regelen het wel. Ook als je besluit om met je gezin te emigreren. Dan zorg je voor je kind, het huishouden, de boodschappen. Ook dan ben je een leuke partner én een fijne vriendin. En dat allemaal in een land wat je niet kent, met grotendeels mensen die je niet kent. Het maakte Loes Waanders niet uit. Zij koos voor het zelfstandig ondernemerschap. In Zweden. Wij zijn benieuwd: hoe doet zij dat? Wat zijn haar drijfveren? En wat wilde zij vroeger eigenlijk worden?

Wie ben jij? Waar kunnen mama’s jou van kennen?

“Mijn naam is Loes Waanders (32 jaar) en vanuit mijn jarenlange ervaring als orthopedagoog en onderzoeker begeleid ik werkende vrouwen uit Nederland en België met jonge kinderen (0-6jr.) die vastlopen in de combinatie van het moederschap, werk en hun eigen leven en zoeken naar tools hoe ze dit op een fijne manier kunnen combineren. Dit in de vorm van online cursussen en 1:1 trajecten. “

Waar ben jij online te vinden?

“Ik deel daarnaast veel over deze thema’s en ons leven in Zweden via Instagram. In de vorm van praktische tips hoe je het KAN doen in plaats van moet doen: niet belerend maar geruststellend. Alles wat jou helpt om die combinatie makkelijker te maken. Daarnaast schrijf ik veel blogs en verschijn ik regelmatig in landelijke media voor tips over opvoedvragen of struggles in het moederschap.”

Wie zijn je huisgenoten?

“Samen met mijn partner Bart, zoontje Maes (2,5) en 2e die elk moment kan komen, wonen we in Zweden. In een authentiek Zweeds houten huis uit 1800, vlakbij de zee en tussen de dennenbomen. “

Hoe zou je jezelf als mama omschrijven?

“Begripvol, relaxed, vrolijk en ondernemend. Met mijn werk heb ik weinig geduld: iets moet ‘nu’ af, maar grappig genoeg is dat in het moederschap het tegenovergestelde. Niet altijd natuurlijk haha! Ik ga er graag met hem op uit, bij mooi weer naar buiten voor een picknick of gezelig een fika (koffie) in de stad op mijn vrije dag zijn de momenten waar ik enorm van geniet.”


Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen?

“Ik ben in september 2019 gestopt met mijn vaste baan als docent/onderzoeker vanwege onze verhuizing naar Zweden. Maes was toen nog net geen jaar, voordat hij geboren was heb ik 6 jaar mijn eigen praktijk als orthopedagoog gerund. Ik was 22 toen ik startte als ondernemer, het bedrijf wat ik nu run ben ik vlak na onze verhuizing in Zweden gestart dus eind 2019.”

Wat schreef je vroeger in vriendenboekje bij de vraag wat je later wilde worden? En is dat uitgekomen?

“Haha, ik denk elk jaar wat anders, ik heb eigenlijk nooit een heel duidelijk beeld gehad van dat wat ik zou willen doen. Dat is ook wel een rode draad in mijn leven: ik heb ongeveer 10 sporten uitgeprobeerd in mijn leven en op veel verschillende plekken gewoond en gereisd. Dat vind ik ook een heerlijk idee: dat er zoveel mogelijkheden en leuke dingen in dit leven mogelijk zijn! Wel wist ik vanaf de middelbare school dat ik ‘iets’ wilde doen waar ik verschil mee kon maken en anderen kon helpen. Dat is wel gelukt.”

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap (en zwangerschap)?

“Een goede planning en goed voor mezelf zorgen. Afgelopen jaar was een uitdaging: het eerste jaar van mijn bedrijf, corona (daardoor zagen we bijna een jaar lang geen familie/vrienden), Maes die 2 maanden thuis voor revalidatie na een zeer complexe beenbreuk. Toen heb ik gemerkt dat je nog zo goed kan plannen, maar het ook een kwestie is van andere prioriteiten stellen en vooral: zorgen dat je zelf goed in je vel blijft zitten. Dus vaak het gesprek met jezelf en je partner aangaan over dat wat je nodig hebt. Voor mij is blijven bewegen en dingen buitenshuis plannen echt heel belangrijk om me mentaal goed te blijven voelen.”

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

“Focus op het gebied van werk. Ik heb niet snel last van stress, wat enerzijds fijn is maar in combinatie met mijn enthousiasme ook een valkuil kan zijn. Ik vind zóveel leuk. Het is voor mij echt de kunst om een goede focus te houden in mijn aanbod en dat nog beter te maken in plaats van er allerlei dingen bij naast te doen. Ik word bijvoorbeeld vaak gevraagd door media, wat ontzettend leuk is en je je ook vereerd voelt om daaraan mee te mogen werken. Maar om het goed te doen, kost het ook tijd kost en dat werkt niet handig in een week van een cursuslancering of Maes die vrij is van de opvang bijvoorbeeld. Dus planning en focus zijn voor mij heel belangrijk.”

Wat is jouw advies aan andere mama’s, die twijfelen over het ondernemerschap?

“Als je twijfels hebt: onderzoek waar deze vandaan komen. En maak dit concreet. Is het een realistische angst of zijn het vooral die onzekere stemmetjes in je hoofd (wie zit er nou op mij te wachten). Een realistische vraag kan zijn dat je niet weet of je de overstap financieel wel aankunt: zoek het uit, bereken hoelang je kunt leven van je spaargeld of hoeveel je wilt/kan lenen. Onthoud ook: het hoeft niet ‘alles of niets’. Je kunt ook een dag voor jezelf starten met 3 dagen ernaast in loondienst bijvoorbeeld.

Wat ook verhelderend werkt is jezelf de vraag stellen: “Hoe wil jij terugkijken op deze tijd in jouw leven als je 80 bent?”. Het uitzoomen stelt veel (niet realistische) angsten ook in perspectief.”

Wat is je grootste onzekerheid als mama? En als ondernemer?

“Tijd plannen voor mezelf, met name tijdens drukke periodes. Ik ben best mild voor mezelf en in de basis niet snel onzeker over hoe ik ben als ‘moeder’; ik mag best wel veel ‘fout doen’ hahaha. Bart zegt ook geregeld: “Is dit heel orthopedagogisch verantwoord?!”. Ik ben ok met het niet perfect doen, maar kan wel balen van de momenten als ik bijvoorbeeld door eigen vermoeidheid kortaf reageer. Dat is een teken dat ik iets nodig heb: vaak rust of leuke momenten voor mezelf. En tuurlijk als Maes in het bijzijn van anderen totaal niet luistert dan voel ik me ook echt geen supermom, maar ik kan het daarna ook wel weer snel loslaten.”

Welk advies, dat een ander jou gaf, over het moederschap is je altijd bijgebleven?

“De 20/60/20 regel vind ik heerlijk: het overgrote deel van de opvoedsituaties (60%) zijn gewoon ok (niet goed, niet slecht). 20% is dat je denkt: wauw, dit ging soepel! En die andere 20% zijn de momenten die je het liefst direct vergeet. Bekijk dit over de dag/week en dan valt het vaak allemaal hartstikke mee. De valkuil is om enorm in te zoomen op dat ene moment van frustratie en je daar lang schuldig over te voelen. Terwijl we dat niet doen bij dat moment waarop het wél lekker liep. Dus focus meer op het geheel en wat wel goed gaat!”

Welke advies geef je anderen wel eens, wat je zelf ook wel vaker mag opvolgen?

“Het mezelf makkelijker maken. Ik wil (vooral qua werk) graag alles zelf begrijpen en doen en schakel vaak net even iets te laat hulp in. Ook in het moederschap: als ik al net even te moe ben of qua werk als ik er al teveel frustratie over ervaar trek ik aan de bel. Mede omdat we hier geen familie om ons heen hebben voel ik me bij vrienden toch net wat sneller bezwaard om hulp te vragen.”

Wanneer moet zelf wel eens tot 10 tellen (of 1347)?

“Haha, regelmatig! Met name als Maes niet mee wil wanneer er tijdsdruk is omdat we bijvoorbeeld een afspraak hebben.”

De valkuil is om enorm in te zoomen op dat ene moment van frustratie en je daar lang schuldig over te voelen

Waar haal je energie en inspiratie uit?

“Lezen, leuke dingen doen met vriendinnen en mijn gezin, alleen weg met Bart, lekker eten en muziek. Ik verlang na corona zo naar festivals en concerten! En natuurlijk om weer naar NL te gaan en alle lieve vrienden en familie gewoon in het ECHT te zien.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Op persoonlijk vlak? En als ondernemer?

“Na mijn verlof wil ik mijn online academy verder uitbouwen. Mijn huidige cursus over omgaan met boosheid en niet luisteren loopt als een trein en ik heb nog zoveel waardevolle content liggen wat ik zo graag wil delen. Mijn uiteindelijke doel is mijn business zo neerzetten dat ik alle ambitieuze vrouwen van NL en België kan helpen om te genieten van het moederschap én hun werk op een manier waarbij ik die flexibiliteit en vrijheid ervaar om naast het werken ook optimaal te genieten van mijn gezin.

Persoonlijk: genieten van dit eerste jaar met ons gezin van vier en hopelijk met minder corona restricties zodat we vaak naar NL kunnen en (eindelijk!) een lange vakantie in de winter naar de zon kunnen boeken!”

Speciaal voor de lezers van MOMSPIRATION geeft Loes een fijne korting van €40,- op haar cursus over luisteren en boosheid verminderen zonder straffen en eindeloos waarschuwen. Deze cursus is speciaal voor ouders met jonge kinderen.

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

“Niets, dankjewel voor de leuke vragen!”

Lieve Loes,

Dankjewel voor dit prachtige interview. Jouw kijk op het moederschap en het leven inspireert ons! Wat een plezier om met jou hier over in gesprek te gaan. We (peutermama’s) zijn trouwens ook van fan jouw cursus. We wensen jou en je gezin alle geluk en liefde in Zweden,

Liefs Marjolijn & Anouk

Baby update: Op 5 juni 2021 is Loes bevallen van zoon Otis!

Lees ook het interview met Mama met ambtie: Melanie van Hagen

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.