Blogs 2021

Op stap met je (pre)puber

Vroeger.. toen je kind nog zo’n lekker pluizenbolletje had, naar Zwitsal rook en niet kon wachten om de wereld buiten te gaan verkennen (al dan niet met regenlaarsjes). Die tijden zijn definitief voorbij kan ik zeggen met een puber in huis. Alle clichés zijn waar: ze zijn graag op hun kamer, zijn niet met een stok naar buiten te branden en de geur die ze om zich heen hebben hangen… ruikt in ieder geval niet naar Zwitsal! Toch is een weekendje weg met de puber een van de leukste dingen die ik het afgelopen jaar heb gedaan. Waarom? Ik ga het je vertellen!

Ontdekking #1: Het kan echt praten

In de twee uur durende road trip ontdekte ik dat er prima een gesprek te voeren is met de puber. Ook over andere dingen dan technisch Lego, Mindcraft, Tiktok en wazige Youtubers die ik niet ken. Gedurende twee uur lang heb je je puber helemaal voor jezelf en doordat je elkaar niet hoeft aan te kijken komen de gesprekken opeens vanzelf. Zelfs over Gevoelens (met een grote G).

Zonder de gezinsdynamiek zijn de irritaties minder heftig

True story. Een op een kun je blijkbaar veel meer van elkaar hebben. Nu moet ik zeggen dat het eigenlijk bij ons thuis nog best goed te doen is qua puber discussies. Maar zelfs dan: een op een is het toch anders en lijken alle irritaties ineens een stuk minder.

Tip van Flip: plan niet teveel want het blijft wel een puber natuurlijk

Volgens mij is het sowieso iets van deze generatie dat we altijd en overal het maximale uit willen halen. Zo ook uit een weekendje weg. Ik in ieder geval wel. En mijn natuurlijke neiging is dan ook om zo’n weekendje vol te plannen met “leuke” activiteiten. Niet doen! Gewoon niet doen. Tenminste… als je het een beetje gezellig wil houden. Of het nu ligt aan de enorme groei die dat puber brein moet doormaken of aan de standaardhouding “ik ben verveeld, het hele leven is sooooo boring, behalve als ik op Tiktok zit”; pubers lijken direct dwars te gaan liggen als er teveel gepland staat.

Wat ga je dan wel doen: tantu gangster fotootjes klappen

Vooraf hadden we afgesproken om 1 activiteit in te plannen, maar dan wel uitgekozen door de 12-jarige zelf. Het werd…. Tantu gangster mural fotootjes klappen. Ja, lieve medemoeders. Je gaat een weekendje weg met de puber en komt niet alleen in een andere scene, maar kan ook nog even gratis en voor niets je straattaal bijspijkeren. Want simpelweg even mooie foto’s maken van graffiti is dus zo 2019. Kennelijk is Heerlen de “Mural hoofdstad van Nederland” en met het leuke boekje “Enne” is het ook voor mensen zoals ik, met het geografisch gevoel van een aardappel, heel goed te doen om de streetart ook daadwerkelijk te vinden.

Nog een ontdekking: puberaal is zo gek nog niet

Het beste wat ik kon doen? Mezelf dat weekend gewoon ook een klein beetje gedragen als een puber! Dus, nadat ik netjes als een volwassene 2 uur in de auto had afgelegd, ondertussen keuvelend over school en ditjes en datjes, daarna netjes had ingecheckt, pleurde ik mijn schoenen in de ene hoek van de kamer en mijn tas in de andere en liet ik me uitgebreid op bed ploffen. Heerlijk. Niet meteen die druk van alles uitpakken of naar de eerste de beste activiteit te rennen. Gewoon even niks.

En het mooie? Na een half uurtje begon er vanzelf weer leven in de puber te komen en werd er voorgesteld om even gezellig een spelletje op de kamer te doen. Met drinken en chipjes. Natuurlijk zei ik ja. Niet te gretig en met een nonchalant schouderophalen. Want je wil natuurlijk niet al te desperate overkomen als moeder.

Liefs, Chantal

Chantal (1981) is een organisatorische duizendpoot die met meerdere banen en twee ADHD’ers in huis heel veel ballen probeert hoog te houden. Ze schrijft eerlijke stukjes over het leven als werkende moeder met een (pré)puber in huis.

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.