Bewust kiezen

Wasbare luier; dat is helemaal van nu!

Duurzamer leven, (milieu)bewuste keuzes maken, groen doen. Het hoort allemaal bij de tijd waarin we leven. Ik heb al vaker geschreven over wat dit voor mij betekend. Hoe ik dat aanpak en welke keuzes ik maak (of probeer te maken) om zo mijn steentje bij te dragen. De keuze voor wasbare luiers is er daar een van. Inmiddels is het (bijna) twee jaar geleden dat ik begon met wasbare luiers. Leek mij een mooi moment om eens te delen wat ik toen niet wist en nu wel. Wasbare luiers, dit is mijn ervaring.

Beginnen met wasbare luiers is de grootste stap

Ik begon na te denken over het gebruik van wasbare luiers toen ik nog zwangers was van mijn eerste zoontje. Ik zou bijna zeggen, nadenken is al de grootste stap. De overweging om het te doen is al een stap op zich. Maar dan kom je dus ook gelijk in aanraking met al die keuzes en mogelijkheden. Ik schreef daar een blog over, om vervolgens verontwaardigde reacties te krijgen, van moeders die al helemaal “ingeburgerd” waren. Zo ingewikkeld is dat toch niet? Zeker weten wel. En ik begrijp nog steeds heel goed dat ouders het lastig vinden om deze keuze te maken. Want wat haal je in huis, hoeveel luiers heb je nodig, bespaar je echt zoveel geld, en wat doe je nou met die poep? Allemaal legitieme vragen waar de afgelopen twee jaar steeds makkelijker antwoord op te vinden is.

Baby twee ook in de wasbare luiers

De keuze om voor mijn tweede zoontje wasbare luiers te gebruiken was een stuk eenvoudiger. Ik gebruik een tweedelig systeem voor Oscar. Dus een voorgevormde luier met daaroverheen een waterdicht broekje. Dat bevalt prima. Ik heb er handigheid in. We hebben bijna nooit lekkage, en al zeker geen spuitpoep tot aan z’n nek gehad. Dus de keuze voor Nordin was simpel. Ik koos alleen deze keer voor een bamboe luier in plaatst van katoen. Er zit een verschil in absorptie en droogsnelheid bij deze twee materialen. Katoen droogt sneller na het wassen, maar bamboe absorbeert meer. Oftewel kies wat bij jou en je kindje past.

wasbare luier happy bear
Nordin in een onesize bamboe luier van Happy Bear

Maar verder was het zo simpel bestellen, wassen voor gebruik (misschien wel het meest irritante) en hup aantrekken maar. De pakken wegwerpluiers die ik kocht “voor het geval dat” staan nog ongeopend in de kast. Ik kocht voor Nordin 20 luiers, al ben ik er wel achter dat 24 (zoveel als ik voor Oscar heb) handiger is, omdat het soms net niet helemaal uit komt met wassen. Ik was om de dag. En in die was zitten dan ongeveer 10 luiers van Nordin en 8 luiers van Oscar. Het wassen doet de machine, dus dat is eenvoudig. Het ophangen en opruimen is misschien wel het meeste werk. Ook daar heb ik inmiddels handigheid in. Ik kan dus oprecht stellen dat het makkelijker wordt. Een soort trial and error zou je kunnen zeggen.

Dit vind ik dus een nadeel

Oké, dit is eigenlijk niet een nadeel van alle wasbare luiers, maar meer van de keuze die ik heb gemaakt. Ik gebruik namelijk voorgevormde luiers op maat. Voornamelijk omdat ze dan beter passen. Grootste nadeel; je kindje groeit. En je komt dus op een punt waarop de luier niet meer goed past. Een soort van logisch gevolg eigenlijk. En bij de drogist koop je dan gewoon een grotere maat, maar dat is in dit geval nogal een grote uitgave.

Ik heb het voor Oscar opgelost door hem luiers (wasbare, voordat je nu denkt uh?!) aan trekken die “onesize” zijn. Dat zijn luiers die je door middel van drukkertjes in zowel lengte als breedte kan verstellen. Zo passen er dus kinderen van verschillende maten in én groeit de luier mee. Voor Oscar betekent het dat hij overdag pocketluiers draagt. Dat zijn broekjes waar je een of meerdere boosters instopt en die trek je in een keer aan en in een keer uit. En in de nacht draagt hij een oneaize bamboe luier. Want de luiers die ik 2 jaar geleden voor hem kocht zouden geschikt moeten zijn voor 9 tot 17 kilo. Dit is bij benadering. Maar ik vind ze inmiddels voor mijn peuter van 13 kilo toch echt aan de krappe kant worden.

Wasbare luiers van Happy bear testen

En net op het moment dat ik dacht wat moet ik nou met die luiers van Oscar, ontving ik een pakket van Happy Bear. Misschien heb je ze wel gezien bij Dragons Den. Wil jij onze producten testen was de vraag? Natuurlijk! In het pakket zat onder andere een bamboe onesize luier. Deze luiers is geschikt voor kinderen van 4 kilo tot en met 15 kilo. Oscar past hem echt veel beter dan zijn andere luiers. Hij sluit mooi aan, zit niet te strak en er is zeker nog ruimte over om te groeien. Voor de nacht leg ik er nog een extra booster in, maar zijn luiers zijn ‘s ochtend steeds vaker droog. Tijd dus voor oefenbroekjes en het potje, denk ik zo. De ultieme test voor deze onesize luier is dan natuurlijk; past Nordin, met zijn 5+ kilo deze ook? Jep! (zie vorige afbeelding)

Waar ik dus 2 jaar geleden niet over nagedacht heb is dus de groei van je kind versus de luier. Uiteraard hangt dit ook samen met de bouw van je kind en wanneer het zindelijk wordt. Maar als ik nu opnieuw zou kiezen of kopen, dat zou ik toch overwegen om voor een onesize luier te gaan. Zeker nu met twee kinderen in de luiers.

Nordin in een pocketluier (vanaf 5 kg) van Happy Bear

Happy bear = happy mama. Of eigenlijk Happy Peuter

Nog even terug naar de Happy Bear items. Want naast de voorgevormde luier was er ook een pocketluier (zie bovenstaande foto) om te testen, inclusief verschillende boosters. Waar ik eerder niet zo’n fan was van pocketluiers, vind ik het nu een ideale uitkomst, zeker voor de peuter. Waarom geen fan? Tja, ik denk dat ik gewoon net iets te vaak een natte romper heb verschoond. Ligt dat dan aan de luier of een luie mama die geen zin had om te verschonen? Want je kan nou eenmaal niet goed zien of voelen wanneer de luier te nat wordt. En door de druk van het zitten kan de luier makkelijker gaan lekken. Fan van de Happy Bear pocketluiers zijn we zeker, want er is een uitgebreide collectie met de allerleukste printjes. Vindt de peuter nog wel het allerleukste. Wie wil er nou geen vissen op z’n broek? Of beren? Of olifantjes?

Unboxing Happy Bear pakket vol met leuke items

Je hebt bij Happy Bear keuze uit 8 verschillende printjes. En het leuke is dat je dat printje ook terug vind op een wetbag (Must have voor natte luiers, zwemkleding of andere vieze zooi onderweg!), zwemluier (super fijn voor de zomer!) en grote hydrofiele doeken (moet je gewoon hebben). Oftwel drie musthaves voor iedere mama. Perfect voor een kraamcadeau. Zomaar een gratis tip van mij.

Zou ik nog steeds voor wasbare luiers kiezen?

Ik geef eerlijk toe, ik heb ook wat lopen klungelen in het begin. Te weinig absorptie, dus een nat pak. Verkeerd gewassen, of niet goed laten drogen, dus stinkende luiers. Overbroekjes verkeerd gewassen, dus gingen lekken. Poep en nog meer dingen met poep waar ik niet goed van werd. Ligt dat dan aan de luiers? Nee, dat niet. Ligt het aan papa die de luier scheef aan trekt? Misschien. Want tegelijkertijd hoor ik moeders om mij heen die ‘s nachts poep tot aan de nek moet verschonen. En dan denk ik, dat gebeurt dus niet met een wasbare luier. Want die houdt bijna alles tegen, zeker in de weg omhoog. En net de laatste luier pakken, als de winkel dicht is. Gebeurt mij niet. Behalve als ik vergeet te wassen dan.

Ik zou zeker nog een keer kiezen voor wasbare luiers. Want ik zou eigenlijk niet weten waarom niet. Wellicht zou ik dus wel een ander systeem kiezen, of dus een andere merk en pasvorm. Maar dat is wijsheid, en dat komt nou eenmaal met de jaren. Net als de wasbare billendoekjes. Die zijn inmiddels ook niet meer bij ons weg te denken. Moest ik ook gewoon even aan wennen blijkbaar. Worden de billen veel beter schoon van. Ik heb een fles Weleda baby Liniment reinigingsmelk erbij staan. De doekjes liggen in een bakje en ik maak per 2 dagen een stapeltje vochtig met water. Easy peasy en helemaal niet zo’n gedoe als ik eerst dacht.

Ik ben blij dat ik de stap heb genomen. En ik kan ook nog al je vragen beantwoorden. want dat vind ik leuk. Vooral omdat het delen van mijn ervaring er voor zorgt dat andere moeders toch ook de keuze willen maken. En dan laat ik het zien, wat wij allemaal in de kast hebben. Of ik typ een oneindig lange mail of een antwoord op een DM. And I love it! En dan denk ik nog even terug aan dat moment waarop ik op de negen maanden beurs vol verbazing naar de mevrouw luisterde die uitlegde hoe je dat wel even hup, hup, zo deed. En hoe verontwaardigt ik daar toen weg liep en dacht dat het mij nooit ging lukken. Het is me toch gelukt, want iets leren kun je altijd. En iets veranderen evengoed.

Together we can change the world

Happy Bear Diapers

Liefs, Anouk

De producten van Happy Bear die je in deze blog ziet en die ik benoem heb ik gekregen. De aanbevelingen zijn op basis van mijn persoonlijke ervaring en enthousiasme. Er is geen sprake van een betaalde samenwerking of vergoeding voor het delen van deze informatie.

Anouk (1985) is een enthousiaste creatieveling, die altijd vol nieuwe ideeën zit. Maar bovenal is zij trotse mama van zoontjes Oscar Yule (2018) en Nordin (2021) en dochtertje Charlie Lena (2022). Ze is getrouwd met Sander, een grappig meneertje die iets met computers doet. Samen wonen zij in het gezellige Lisse met hondje Evi. Anouk is zelfstandig onderneemster. Zij werkt als foto-, en videograaf samen met andere vrouwelijke ondernemers om hun passie en verhaal te vertalen naar beeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.