Mama's met ambitie

Mama met ambitie – Femke Marijne van Kilsdonk

Het moederschap combineren met ondernemen; hoe doe je dat? We vragen het Femke van Kilsdonk van Online Opvoeden. Een mama die ouders van peuters helpt om het opvoeden weer leuk en relaxt te maken. Wat kunnen we van deze mama met ambitie leren? Over opvoeden, mild zijn voor jezelf én energie. Deze mama met ambitie is heel duidelijk: “Wil je iets bereiken? Maak een plan, schakel eventueel hulp in en go for it!”

Wie ben jij? Waar kunnen mama’s jou van kennen?

Ik ben Femke en als pedagoog help ik ouders van peuters om het opvoeden weer leuk en relaxt te maken zodat ze weer van hun kind kunnen gaan genieten en trots zijn op zichzelf zijn als ouder. We onderzoeken waaróm een kind bepaald gedrag vertoont en pakken de oorzaak aan. Alleen dan vind je een aanpak die zorgt voor rust en gezelligheid in huis.

Waar ben jij online te vinden?

Ik ben behoorlijk actief op Instagram. Hier deel ik opvoedtips en -inspiratie, maar ook veel over mijn leven als moeder van 2 jonge kinderen. Daarnaast vind je op mijn website interessante blogs en natuurlijk mijn aanbod.

Wie zijn je huisgenoten?

Ik heb 5 hele leuke huisgenoten: mijn man Ger, onze vrolijke dreumes Pip, onze lieve peuter Mees en onze 2 katten Lola en Gijsje.

femke van kilsdonk van online opvoeden mama met ambitie
Mama Femke met haar dochter Pip

Hoe zou je jezelf als mama omschrijven?

Als liefdevol, empathisch, betrokken en een tikkeltje ongeduldig. Ik ga graag met de kinderen op pad, ik bedenk graag leuke activiteiten (voor binnen en buiten) en ik kijk goed naar de behoeften van mijn kinderen. Ik zou wel écht heel graag wat geduldiger zijn.

Je bent naast mama ook ondernemer. Wanneer ben jij begonnen met ondernemen?

Ik ben met Online opvoeden gestart toen ik in de afstudeerfase van mijn opleiding pedagogiek zat. Voordat ik kinderen had. Online opvoeden heeft in de afgelopen jaren wel een flinke transformatie doorgemaakt. Het was een blog over het opvoeden en opgroeien van kinderen. Inmiddels help ik ouders bij de opvoeding d.m.v. e-books en 1-op-1 trajecten.

Wat schreef je vroeger in vriendenboekje bij de vraag wat je later wilde worden? En is dat uitgekomen?

Ik wilde bovenal moeder worden en dat is gelukt! Verder wilde ik ook een flinke tijd juf worden, maar stiekem ben ik blij dat ik niet dagelijks voor een groep met 30 kinderen sta. Respect voor alle juffen en meesters!

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

Tijdens het eerste jaar van de kinderen vond ik dat heel lastig. Ik wilde ze de eerste maanden niet naar het kinderdagverblijf brengen. Ik wilde het liefst bij ze zijn, maar óók werken. Dat leverde regelmatig behoorlijk wat stress op. Inmiddels gaan ze 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf en kan ik minstens 2,5 dag in de week ongestoord werken. Dit vind ik een fantastische combinatie!

Ik wilde ze de eerste maanden niet naar het kinderdagverblijf brengen. Ik wilde het liefst bij ze zijn, maar óók werken.

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

Gebrek aan opvang! De afgelopen 2 jaar is het behoorlijk vaak voorgekomen dat de kinderen niet naar het kinderdagverblijf konden door snotneuzen, hoesten of c-besmettingen. Wat een drama. Ik kan écht niet werken terwijl ik voor de kinderen zorg. Daarnaast vind ik het soms lastig dat mijn werkuren beperkt zijn. Ik kan niet zo makkelijk even een extra dag werken als ik een mega tof plan heb bedacht.

Wat is jouw advies aan andere mama’s, die twijfelen over het ondernemerschap?

Volg hierin je hart! Ik denk dat het als moeder extra belangrijk is dat je werk je energie geeft. Maak een plan, schakel eventueel hulp in en go for it!

Wat is je grootste onzekerheid als mama? En als ondernemer?

Het lijkt me zó erg om later, als de kinderen groot zijn, geen goede band met ze te hebben. Ik hoop echt dat onze omgang met elkaar ervoor zorgt dat we een sterke band zullen houden. Als ondernemer ben ik soms bang dat ik niet genoeg doe. Moet ik niet 2 of 3x per week wat posten op Social Media in plaats van 1x? Moet ik de statistieken van mijn e-mails niet beter in de gaten houden? Zijn mijn blogs welk voldoende geoptimaliseerd voor zoekmachines? Mijn perfectionisme zit mij soms een beetje in de weg.

Welk advies, dat een ander jou gaf, over het moederschap is je altijd bijgebleven?

Volg gewoon je gevoel. Doe wat werkt voor jou. Er is altijd wel iemand met commentaar.

Welke advies geef je anderen wel eens, wat je zelf ook wel vaker mag opvolgen?

Het hoeft niet perfect. Wees mild voor jezelf. Vraag een extra keer oppas, bestel een keer avondeten of laat de tv wat langer aanstaan.

Wanneer moet zelf wel eens tot 10 tellen (of 1347)?

Dat doe ik regelmatig. Als mijn dreumes huilend aan mijn benen hang terwijl ik probeer te koken. Als mijn peuter alles héél langzaam doet terwijl we de deur uit moeten. Of als ze samen de hele woonkamer verbouwen terwijl het echt nét was opgeruimd.

Waar haal je energie en inspiratie uit?

Vroeg naar bed gaan, lezen, af en toe even helemaal alleen op pad en vakanties als gezin. Heerlijk!

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Op persoonlijk vlak? En als ondernemer?

Dit jaar gaan wij 3 maanden lang op reis en daar kijk ik echt ontzettend naar uit. Mijn bedrijf zou ik graag verder willen laten groeien om zo meer ouders te kunnen helpen bij het opvoeden van hun peuter.

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

Ik denk dat jullie niets vergeten zijn. Dankjewel! Ik vond het heel leuk om over deze vragen na te denken en de antwoorden te kunnen delen met de lezers van MOMspiration.

Lieve Femke,

Dankjewel voor dit eerlijke interview. Wij zijn groot fan van jouw Instagram-account en alle fijne tips over het opvoeden van peuters die je deelt.

Liefs, de mama’s van Momspiration

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.