Mama's met ambitie

Mama met ambitie: Kirsten Teunisse

Wij, mama’s, zijn een kei in ballen hooghouden. Zorg voor je kinderen, het huishouden, de boodschappen. Een leuke partner én een fijne vriendin zijn. Dan nog iets wat lijkt op tijd voor jezelf. En dan is er ook nog werk. Of ondernemen. Steeds meer mama’s kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap, zo ook kinderslaapcoach en onrustdeskundige Kirsten Teunisse. Wij zijn benieuwd: hoe doet deze mama dat? En wat kunnen we van deze mama met ambitie leren? 

Wie ben jij? En wie ben jij op sociale media?

Ik ben Kirsten Teunisse, 30 jaar en eigenaresse van Slaapwolkje. Als kinderslaapcoach en onrustdeskundige voor kindjes van 0 tot 4 jaar help ik ouders om op liefdevolle en responsieve wijze hun kindjes weer lekker te laten slapen!

Wie zijn je huisgenoten?

Ik woon samen met mijn man Wesley Fanger (33) en ons zoontje Revi (15 maanden) in IJsselstein. Ook hebben wij twee ragdolls.

momspiration slaapcoach

Hoe zou je jezelf als mama omschrijven?

Lief, zorgzaam en trots als een beer. Revi is altijd vrolijk, maar ook een temperamentvol kind wat op alle vlakken snel ontwikkelt. Ik moet dus al best streng zijn voor hem omdat hij duidelijke grenzen nodig heeft. Voor mij best een uitdaging, want eigenlijk moet ik gewoon lachen als hij weer zijn eten op de grond gooit of zich neer laat vallen op de grond omdat hij het ergens niet mee eens is.

Wat is het mooiste wat je zoon jou leert?

Geduld hebben en leven in het moment.

Wanneer koos je voor het ondernemerschap en hoe bevalt dat?

Tijdens mijn zwangerschap hebben mijn werkgever en ik besloten om het contract te ontbinden. Ik was werkzaam als operatieassistent en had op dat moment al besloten dat ik wel een paar maanden langer thuis wilde zitten na mijn bevallingsverlof. De markt ligt open voor operatieassistenten, dus ik wist dat ik zo weer een baan zou hebben als ik zou willen.

Maar toen liep het thuis allemaal een beetje anders. Het waren pittige eerste maanden en echt genieten van het moederschap kon ik toen niet. Aan de andere kant vond ik het allemaal zo magisch, dat hele kleine lijfje wat zo snel groeide en de ontwikkeling die Revi doormaakte. Ik wilde hier niets van missen en besloot nog niet te gaan solliciteren. Toen kwam de opleiding op mijn pad en daar heb ik niet lang over nagedacht. Toen Revi 8 maanden was ben ik gestart met de opleiding en ik heb tijdens alle slaapjes en avonden gestudeerd. Inmiddels ben ik afgestudeerd en heb ik al meer dan 50 gezinnen mogen helpen met de slaap van hun kindjes.

De vrijheid die het ondernemerschap biedt is zo fijn! Het brengt natuurlijk ook nieuwe uitdagingen met zich mee en het kost enorm veel tijd.

En wat had je je helemaal anders voorgesteld? Of wat heeft je juist verrast?

Ik had niet verwacht dat het mij zoveel tijd zou kosten om een bedrijf op te zetten. Beetje naïef wellicht. Naast de consulten ben ik veel tijd kwijt aan social media, content maken, blogs schrijven, offline marketing en naamsbekendheid creëren. Er komt veel bij kijken! De balans vinden tussen werk en privé is daarnaast best een zoektocht aangezien ik thuis werk.

Wat mij heeft verrast? Hoe snel mensen mij nu al hebben gevonden. Daar ben ik dus ook giga dankbaar voor, want ik weet dat het ook heel anders kan lopen als je net start met een bedrijf!

Waarom doe jij wat je doet? Wat is jouw belangrijkste drijfveer?

De eerste 6 maanden vond ik het moederschap echt intens zwaar. Revi had verborgen reflux, waardoor hij gigantisch veel huilde door de pijn ook sliep hij amper. Hij is geboren in de eerste lockdown en als we dus hulp kregen moest bijvoorbeeld oma weer thuis zijn om 20:00. We waren echt op. Des te meer waardeer ik de rust en de vrijheid die we steeds meer mogen ervaren nu hij ouder wordt!

Die eerste maanden dat Revi er was, waren dus heel zwaar. We werden eerst van het kastje naar de muur gestuurd. Pas toen hij op het consultatiebureau een van zijn gigantische huilbuien had en ze ook zagen hoeveel hij moest slikken en hikken, geloofden ze mij. Verschrikkelijk! Toen ik de opleiding tot kinderslaapcoach tegenkwam, wist ik daardoor meteen: dit is iets voor mij. Ik wil andere ouders zó graag helpen met onrust en slecht slapen! Ik weet hoe het is om niet gehoord te worden en ook hoe het is als sommige mensen in je omgeving het niet echt serieus lijken te nemen. Je voelt je machteloos en onzeker. Dat kan echt anders weet ik nu gelukkig, als je een lieve coach hebt die met je mee kijkt en denkt!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Vooral heel wisselend! Er zijn 3 dagen in de week waarop ik niet voor Revi hoef te zorgen en ik me kan storten op alle consulten en andere activiteiten rondom mijn bedrijf. Ik start dan vaak op met Revi, we ontbijten en dan breng ik hem naar oma of de opvang. Rond een uur of 09:00 á 09:30 start ik dan pas met werken. Als ik intakes binnen heb gekregen pak ik die altijd als eerste op en daarna kijk ik wat er allemaal op mijn to-do lijst staat. De to-do’s probeer ik vervolgens te prioriteren en zoveel mogelijk af te strepen op een dag! ‘s Avonds en op alle andere dagen werk ik ook, want de vragen van ouders zijn niet beperkt tot slechts die 3 dagen natuurlijk! Zodra Revi slaapt klap ik daarom vaak mijn laptop open om toch nog meer ouders te kunnen helpen.

Hoe combineer je jouw passie voor ondernemen met het moederschap?

Ik probeer echt heel duidelijk te zijn in de scheiding tussen moederschap en ondernemen, hoewel dit soms moeilijk is. Als ik een dag met Revi heb, plan ik bijvoorbeeld geen consulten in. Ik zorg dat ik geen taken af “moet” krijgen op die dagen óf ik plan ze ‘s avonds in als mijn man de zorg voor Revi over kan nemen.

Wat is jouw grootste uitdaging in de combinatie moederschap en ondernemen?

Soms heb ik een gigantische to-do list en dan lukt het Revi toevallig die ene middag of avond niet om te gaan slapen en dan kan ik echt balen. Ik merk dat ik het dan in het begin heel moeilijk vind om mijn “werk-hoofd” uit te schakelen en er voor Revi te zijn. Gelukkig kost het mij vaak niet langer dan 5 minuten voor ik me dit realiseer en dat Revi dit waarschijnlijk ook voelt en dan kan ik me eraan over geven!

Een extra uitdaging hier thuis is het feit dat mijn man ook ondernemer is. Hij is DJ/producer. We zijn beiden behoorlijk ambitieus en kunnen nog wel eens tegelijk denken dat de ander wel even voor Revi zorgt. Dan willen we allebei te veel. Daar komt bij dat hij dus soms ook een paar dagen in het buitenland is en dat betekent dat ik minder kan werken. Niet erg want het hoort erbij, maar wel een uitdaging qua planning voor mij! Ik heb Wesley dan namelijk niet als back-up in huis.

Waar ben je zakelijk heel trots op?

Dat ik na een kleine 3 maanden al 50 gezinnen heb mogen helpen! Heel trots op dat ik een bedrijf heb neer weten te zetten wat meteen al goed te vinden is.

Wat is jouw advies aan andere mama’s, die twijfelen over het ondernemerschap?

Als jouw gevoel zegt dat je het moet doen: doe het dan! Ontdek vervolgens wat je drempels zijn om het niet te doen, waar je sterk in bent en waar je juist nog in moet groeien. Als je eenmaal begint, wees dan niet bang om dingen uit te proberen en fouten te maken. Besteed ook dingen uit waar anderen nou eenmaal goed of beter in zijn. Ben je bijvoorbeeld niet handig met zelf een website maken, doe het dan ook niet en besteed het uit. Dat kost je anders echt te veel energie. Kostbare energie!

Wat is je grootste onzekerheid als mama?

Doe ik het wel goed? Ik geloof dat bijna iedere mama hier wel mee worstelt of mee heeft geworsteld. Ik heb het gelukkig steeds minder vaak, omdat ik me vasthou aan het principe dat het echt niet perfect hoeft. Want ik wil Revi ook niet maken tot een man die denkt dat alles perfect moet!

En ja, zelfs rondom Revi naar bed doen denk ik thuis wel eens: is deze timing nou echt handig? Elk kindje is uniek en ondanks dat ik als kinderslaapcoach alle kennis in huis heb, is het dus niet zo dat Revi magisch goed slaapt elke dag. Ook hij heeft last van tandjes, sprongetjes, slaapregressies en verzin het maar wat nog meer.

In welke situatie moet jij echt tot 10 tellen? (Of tot 386?)

Niet heel vaak gelukkig! Wat ik wel eens moeilijk vind, is wanneer mijn man boven bezig is met Revi en ik hoor dat het niet lekker gaat. Ik wil hun ook de kans geven om samen uit te vogelen wat werkt, maar vind soms het echt moeilijk om niet in te grijpen! Dus dan tel ik zeker tot 10. Tot ik het niet meer aan kan horen haha.

Waar word jij blij van?

Op nummer 1: mijn eigenwijze dreumes. Daar waar andere ouders bijvoorbeeld geïrriteerd aan tafel kunnen zitten omdat hun dreumes wéér eten op de grond gooit, moet ik mijn lach inhouden (wat vaak niet lukt). Hoe hij me uitdagend aan kijkt voor hij het eten op de grond gooit, zorgt er al voor dat ik heel moeilijk streng kan zijn. Het is zo’n lieve boef. Ik ruim het ook echt met liefde op allemaal. Gaat echt wel weer over die fase denk ik dan.

Verder hou ik enorm van scrollen op Instagram (soms zonde van mijn tijd, maar wel fijn!) spelletjes doen en zingen! Ik zing in een muziekteam in de kerk, met band! Krijg ik superveel energie van.

Mama me-time; onzin of onwijs nodig?

Onwijs nodig, maar ik vind het zelf een grote uitdaging dit zelf ook serieus te nemen. Ik wil te veel en dan cijfer ik mezelf ook sneller weg. Vaak een slechte keuze, want idealiter moet alles zoveel mogelijk in balans zijn. Werk, gezin, me-time. Alleen dan kun je shinen op alle vlakken denk ik!

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Op persoonlijk vlak? En als ondernemer?

Persoonlijk: wow wat vind ik dit een moeilijke! Ik ben de laatste maanden zo gericht op moeder zijn en ondernemen dat ik weinig tot geen persoonlijke doelen of plannen heb gemaakt. Voor ik moeder werd hield ik enorm van reizen bijvoorbeeld en dat zou ik dolgraag weer doen, maar vind ik nog wat spannend met Revi.

Als ondernemer: ik wil heel graag e-books gaan schrijven! Ik geef nu al heel veel uitleg en waarde weg op mijn social media, maar het is natuurlijk ook fijn om de diepte in te gaan en ouders meer te leren.

Wat zijn we vergeten jou te vragen?

Ik wil graag nog even toelichten hoe ik te werk ga!

Ik ben dus holistisch kinderslaapcoach voor kindjes van 0 tot 4 jaar. De methode waarmee ik werk is heel liefdevol en gericht op responsief zijn. Hechting en troosten staan dus heel hoog!

Ook bij een baby onder de 6 maanden kun je werken aan het slapen, maar dat is dan met name gericht op de slaapbasis instellen (slaaphoeveelheid, ritme) en zorgen voor het creëren van fijne gewoontes rondom het slapen!

Ik vind het daarnaast heel belangrijk om duidelijk te maken wat normaal is en wat ouders mogen verwachten. Soms moet ik dus ook de verwachtingen bijstellen die ouders hebben. Het is namelijk niet realistisch om te gaan werken aan de nacht doorslapen bij een baby van 2 maanden. Sommige kindjes kunnen dat wel, maar dat betekent niet dat ieder kindje het kan. Ieder kindje is uniek. Daarom werk ik altijd met een op maat gemaakt plan!

Good to know: op mijn Instagram praat ik over wisselende onderwerpen, niet alleen over slapen. Het gaat ook over onrust, voeding, hechting, troosten & ouderschap. Je kunt er enorm veel nuttige informatie vinden!

Lieve groetjes, Kirsten 

Lieve Kirsten,

Dankjewel voor jouw positiviteit en ervaringen door je goede zelfreflectie. Ondanks dat je nog maar net onderneemster bent, heb je ons prachtige wijsheden meegegeven. Een interview waar we zelf heel vrolijk van worden. We kijken uit naar jouw verhalen en vinden het geweldig dat jij je bij het bloggersteam voegt!

Liefs, Anouk en de MOMspiration mama’s

De mama’s van MOMSPIRATION schrijven gepassioneerd over het moederschap. Eerlijke verhalen, heerlijk geschreven met de nodige zelfspot, bemoedigende woorden en bovenal zoals het écht is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.